Sommarens bästa grillrecept

Här kommer lite tips som hjälp vid grillen.

Sommarens bästa grillrecept Här hittar du massor med tips, recept och tillbehör till grillat.

Doften från lägerelden måste sitta i generna. Aromen av grillat kött och grönsaker står i en klass för sig.

Varför är grillad mat då så himla god?

- Jo, aromatiska kolväten kallas de hundratal smakämnen som uppstår när man grillar eller bryner något. Det är det som blir brynt, doftar och smakar aptitligt. Maillardreaktion kallas det med finare ord.

Här har jag samlat mina bästa grilltips, marinader, tillbehör, desserter, såser och annat gott - till och med desserten går att grilla.

Grilla - inte bränna

Varningar om bränd och upphettad mat tål att tänka på. Men lämna inte grillen i förrådet för det. Nej, undvik istället att bränna mat till kolbitar. Det smakar varken gott eller är nyttigt.

Bränd och hårt brynt mat innehåller cancerframkallande ämnen. Och att grilla varje dag är kanske inte heller så bra idé.

Var försiktig - en varm grill kan bränna det du lagar riktigt snabbt. Det går inte att göra bränd mat obränd men det går utmärkt att grilla på maten mer om den ej är genomstekt.

Så börja grilla försiktigt och testa kanske med en liten bit hur varmt det är samt flytta runt och vänd det du grillar i tid innan du bränner det.

6 tips för bästa marinaden

  1. Bäst effekt får marinad med tunnare skivor eller bitar (som sedan träs på spett). Kycklingfiléer kan bankas ut innan de läggs i marinad.
  2. En plastpåse är bra att ha samt blanda marinad och köttbitar i.
  3. Arbeta helst in marinaden genom att vända runt köttet. Förslag är att marinera i en skål eller påse. Marineringen går snabbare om du knådar in marinaden.
  4. Torka av eller låt marinaden droppa av innan du grillar så slipper du flammor av olja och att det bränns för snabbt om du har en söt marinad.
  5. Spara gärna överbliven marinad i en skål att pensla med under och efter att du vänt det du grillar.
  6. Servera inte samma marinad som du marinerat i som sås till det du grillar. Speciellt inte om du marinerat kyckling eller fläskkött. Vill du det så kan du dela upp marineraden innan i två olika skålar (gör eventuellt dubbel sats marinad) och servera den ena som sås till (denna rör du ej förrän till servering) - den andra använder du till att marinera med och pensla innan och medan du grillar.

Marinad, grillolja och glace

En marinad används till att möra, ge smak samt att håll det du grillar saftigt på grillen så det inte torkar ut. Det är en slags sås ofta med olja, soja, vitlök, vinäger eller citron och kryddor.

Exempelvis kan du röra ihop några msk olivolja, någon msk citron, en pressad vitlök, någon msk ljus soja och lite torkade örter samt nymalen svartpeppar för en enkel och god marinad. Pensla och salta medan du grillar.

    Grundrecept på marinad och grillolja.
    En grillmarinad som passar det mesta.

    Grillmarinader Fyra olika grillmarinader. Överst vänster grundmarinad med olivolja, soja, vinäger, vitlök samt timjan som passar till det mesta. Sedan röd barbequemarinad som passar både som grillmarinad och sås. Under till höger en marinad som passar fisk vitlök, citron och olivolja. Under till vänster en marinad för fläskkött smaksatt med ingefära.Barbequemarinad.
    Barbequesås, grillsås eller glace. Grillsås med mer tomatsmak. God till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfilé; grillsåsen passar också till grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.

    Lammarinad.
    Lamm passar med olivolja, vitlök, rosmarin samt timjan.

    Lammarinad med mango chutney

    Marinad till kyckling.
    En god och smakrik marinad till kyckling. Passar till kycklingfilé, kycklingklubbor, kycklingvingar eller kycklingdelar från en styckad kyckling.

    Fler marinader till kyckling som också funkar med fläskkött, lamm och biff.

    Marinad till fläskkött.
    Fläskkött fläskkarré mm passar bra att marinera i olja, soja, ingefära, rosmarin samt timjan.

    Marinad till fisk.
    Fisk passar bra att marinera i bitar några timmar innan grillning. Gott blir olivolja, citron eller lime, salt samt vitpeppar.

    Några grilltips:

    1. Tänd kolgrillen i tid. Beroende på grill ca 30 minuter innan.
    2. En elektrisk grilltändare med varmluft tycker jag är bra. Även varmluftspistol funkar. Då slipper man tändvätskan som kan ge lite bismak och inte är så miljövänlig.
    3. Briketter ger längre glöd, vilket kan vara bra om man ska grilla en längre stund i ex. flera omgångar.
    4. Gör rent grillgallret väl. Bränn gärna av det över glöden. Borsta och torka rent gallret med lite papper. Smörj ev. in med lite majsolja eller neutral matolja.
    5. Ha gärna en blomspruta till hands att släcka ev. lågor från glöden.
    6. Flytta gärna runt kolet så att du har en del som är hetare och en del som är svalare. På en större grill så kan man ha en het del för att ge färg, en mellan att genomsteka på och en mindre het del för varmhållning. Då kan man flytta runt det man grillar eftersom det blir klart.
    7. Flytta upp gallret om du märker att det bränns (eller sänk värmen om du har gasolgrill). Eller ändra syretillförseln ex. undertill eller lägg på lock. En ugn kan vara bra att ha igång (ca 150 grader) om du grillar mycket. Då kan du lägga över maten till en långpanna, lägga nytt på grillen och sedan steka klart i ugnen.
    8. Håll koll. Peta, vänd och pensla det du grillar.
    9. Förbered något att lägga upp det du grillar på så att du snabbt kan lägga upp det när det har grillat klart.'
    10. Kolla gärna stekgrad och innertemperatur med en digital stektermometer. Här hittar du alla innertemperaturer för fisk och kött.

    Barbeque

    Med barbeque menas i bl.a. USA att man lägger lock på grillen samt har lägre värme. Det ger en rökigare smak och fungerar bra med hela eller större köttbitar ex. hel entrecote, hel kyckling eller i delar, lammstek samt fisk.

    Använd en stektermometer och håll koll på innertemperaturerna. Detta gäller mest i USA men ordet kan också som i Australien och här i Sverige helt enkelt betyda grillfest.

    Du kan själv fixa god röksmak genom att lägga i fuktiga spån av träslag i glöden. Dessa utvecklar då en speciell röksmak. Klassiskt är "hickory" trä. Mer svenskt är träspån från "en". Lägg sedan på locket en stund. Eller så kan du krydda med ex. rökt paprikapulver för en rökig smak.

    Crostinis För hungriga gäster kan det vara trevligt att bjuda på något tilltugg. Varför inte göra något på grillen? Enkelt och gott är att skiva baguette, pensla med olivolja och grilla till crostinis. Servera med en eller flera röror som pesto, tapenade eller mixad soltorkad tomat.

    Tilltugg och förrätter från grillen

    När man ändå har grillen igång så kan man laga tilltugg och förrätt på den också. Men det går givetvis bra med andra tilltugg och förrätter>>

    Grillat ostfyllt tunnbröd är vetetortillas som fylls med ost, avokado och tomat, grillas och serveras i tårtbitar. Kallas också Quesadillas.

    Crostinis. Du kan variera tapenaden (olivröran) med pesto eller soltorkade tomater.

    Grillade bröd med röra. Grilla trekanter av vitt bröd. Pensla dem först med olivolja eller bred dem med smör. Grilla dem sedan och servera dem på fat med en skål skagenröra att klicka på.

    Grillad sparris. Grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan.

    Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd.

    Grilla kött

    Man kan såklart grilla allt. Filéer kan dock blir rätt torra så ha gärna marinad att marinera och pensla med.

    Kött med mer insprängt fett i blir godast på grillen. Fläskkarré och entrecote är goda exempel.

    Fläskkött

    Fläskkarré i skivor blir saftiga tack vare insprängt fett. Fläskfilén däremot blir lätt torr. Skär i bitar tvärs över och banka ut till skivor eller trä bitar på spett.

    Ytterligare alternativ är att linda in bitar i bacon eller lufttorkad skinka. Speciellt gott med ett blad salvia omlindat med parmaskinka.

    Grillad fläskfilé. Inlindad grillad fläskfilé med italienska smaker från salvia och parmaskinka. Salvia har en mycket stark aromatisk smak som passar till fläskfilé.

    Grillspett med fläskkarré marinerad i soja. Enkla och supergoda grillspett. Blanda bitar av fläskkarré marinerade med söt god soja sk ketjap manis på spett så är det klart att grilla. Du kan såklart också marinera fläskkarré i skivor och grilla utan spett.

    Grillad entrecote Grillad Entrecote kan du servera med de tillbehör du gillar. Några tillbehör jag gillar är grillad majs, coleslaw, ugnsstekt skivad potatis, barbecuesås samt grillade champinjoner. Klassiskt är annars med Bearnaisesås.

    Ox- och nötkött

    Ox- och nötkött som entrecote, mör biff och oxfilé behövs ingen marinad för. Salt, svartpeppar samt lite olja räcker. Men det är givetvis gott med marinad också.

    Segare kött som ex. rostbiff och innanlår blir mörare om det marineras, förslagsvis i 2x2 cm tärningar till spett eller i skivor (kvällen innan).

    Gott att marinera i är olivolja, citronsaft, pressad vitlök och rosmarin.

    Grillad entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad eller grillad lök samt tomatsallad.

    Grillspett med lövbiff. Lövbiff är mör och god samt går snabbt att fylla till rullar skurna i bitar du kan trä på spett.

    Hamburgare

    Grillade hamburgare är en klassiker. Nötkött från svenska gårdar föredrar jag. Forma färsen, salta, ta några varv med kvarnen och pensla med olja - svårare är det inte. Mer om hamburgare - fler recept och tips>>

    Saftig grillad hamburgare med sallad, tomat och dressing mellan frasigt sprött bröd är inte dumt. Tips vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.

    Clubsandwich Club sandwich är en klassiker. Här med grillad kyckling. En marinad med ljus soja. Bacon ger sälta, tomater friskhet, rödlök och bröd sötma samt currymajonnäs förenar smakerna.

    Kyckling

    Kyckling gör sig bra på grillen. Banka ut tjockare filéer eller efterstek dem i ugn för att hindra att ytan bränns innan innanmätet är klart.

    Klubbor är svåra att banka ut men kan efterstekas i ugn på 175 grader eller helt enkelt grillas färdiga på lägre värme ev. inslagna i folie.

    Urbenade kycklinglår passar utmärkt att marinera och trä på spett och har dessutom lite insprängt fett som hindrar uttorkning och ger smak.

    Grillad kycklingfilé. Kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter.

    Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad

    Grillad kyckling med Caesarsallad

    Kyckling Teriayki. Grillad supergod kycklingfilé marinerad i ljus söt sojasås.

    Club Sandwich. Grillad kyckling med bacon, tomater, rödlök och bröd samt currymajonnäs.

    Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås. Gott med nudelsallad till.

    Kycklingspett. Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika.

    Lammspett Marinerat lammkött är gott att trä på spett och grilla. Här med rostad potatis och grillad paprika samt en kall sås.

    Lamm

    Lamm är gott att grilla. Vanligast är kanske lammfilé. Lammfilé kan du marinera i lite lammarinad för smakens skull.

    Skivad lammstek i skivor eller kuber till grillspett är ofta segare så det bör du marinera minst några timmar, över natten eller några dygn.

    Prova gärna marinaden med chutney nedan. Mango har ett enzym som bryter ned köttfibrerna och gör köttet mörare.

    Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika. Självklart kan du använda samma marinad till skivad lammstek eller lammfilé.

    Grilla fisk

    1. Fisk kan vara knepigt då fiskköttet lätt faller sönder och/eller fastnar på grillen. Gnider man in fisken med salt en halvtimme innan blir den fastare och lättare att hantera. Glöm inte att skölja av saltet bara. Gnid sedan in i olja och peppar. Man kan också lägga in fisken i marinad. Fisk ska dock ej marinera över natten utan någon halvtimme upp till högst några timmar. Läs mer om att grilla fisk>>
    2. Se till att gallret är riktigt varmt och gärna med lite olja på, lägg på fisken och rör eller peta sedan inte fisken förrän några minuter då du försiktigt underifrån kan pilla loss den med en stekspade längs med gallret. Vänd fisken och pensla ev. med marinad efter smak.
    3. Lax är enkelt och gott att grilla. Annan fisk och skaldjur som är goda att grilla är hälleflundra (tyvärr svartlistad), havskatt, gös, torsk i tjocka kotletter (bind ev. ihop med bomullssnöre eller linda bacon runt), fiskspett med lax, gös, hela räkor samt bläckfisk (calamares), pilgrimsmusslor eller hel makrill.

    Grillad lax med coleslaw och rostad potatis.

    Fiskspett med lax och/eller gös. Här har jag rullat in fiskbitarna i bacon så att de ska hålla ihop bättre på grillen. På fiskspett kan man också lägga till oskalade räkor samt bitar av bläckfisk (calamares).

    Fiskspett med kryddsmör. Goda fiskspett med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök.

    Grillade pilgrimsmusslor. En god förrätt.

    Grillad majs Grillad majs är enkelt och gott på grillen. Funkar både som tillbehör eller förrätt serverade med smör samt flingsalt.

    Grilla grönsaker

    Glöm inte bort att grilla grönsaker också. Paprikabitar, skivor av zucchini och äggplanta är enkelt att lägg på och grilla.

    Halverade lökar samt vårlök (koka dem någon minut innan) är några fler billiga favoriter.

    Gör en god marinad - se tips ovan. Exempelvis kan du röra ihop några msk olivolja, någon msk citron, en pressad vitlök, någon msk ljus soja och lite torkade örter samt nymalen svartpeppar för en enkel och god marinad. Pensla och salta medan du grillar.

    Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbecue. Grillad färsk majskolv är billigt och gott. Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.

    Grillade blandade grönsaker. Zucchini, äggplanta, paprika, rödlök mm passar att grilla.

    Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja. Gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.

    Grillad Portabellosvamp

    Portabellonsvampar är stora goda matiga svampar (champinjoner). Ersätt kött i valfritt recept med en hel grillad Portabello.

    Pensla svampen med lite olivolja, pressad vitlök, salt och peppar samt grilla den några minuter på varje sida. Även gott som tillbehör.

    Yoghursåser Grekisk yoghurt blir snabbt och enkelt en god kall grillsås ex. med pressad vitlök och lime; riven ingefära eller blanda med riven gurka och pressad vitlök till Tzatziki.

    Såser till grillat

    Här är några kalla och varma såser som är speciellt goda till grillat.

    Tzatziki. En klassisk enkel sås till grillat med vitlök, yoghurt och gurka.

    Fetaostsås. Mixad fetaost med grekisk yoghurt. Vips så har du en supergod grillsås med härlig sälta.

    Bearnaisesås. En klassisk sås till grillat kött som entrecote, oxfilé mm.

    Barbecuesås. En tomatbaserad sås till både marinad, pensling och servering.

    Var dock noga med att dela upp såsen i en skål till servering av barbequesåsen vid bordet och en till marinering, speciellt om du lagar fläskkött eller kyckling. Annars kan du få rå köttsaft i barbequesåsen du sedan ska servera och det kan gå illa.

    Bearnaisesås Bearnaisesås - finns det något godare till grillat än hemgjord Bearnaisesås?

    Svampsås. En god svampsås passar till det mesta. Speciellt om man har klyftpotatis till. Du kan koka ihop svampsåsen med lite rödvin om du gillar det.

    Balsamvinägersås. En god sås att ha som grillglace och bara ringla över det du grillat.

    Ratatouille. Sås och grönsaksröra i ett. En fransk grönsaksröra med tomatsås. Nyttig och god.

    Aromsmör och kryddsmör

    Att göra eget kryddsmör är ett genialiskt enkelt och gott tillbehör. Hemgjort aromsmör smälter över det du grillat. Ingen sås behövs. Läs mer om aromsmör här>>

    Vitlökssmör Vitlökssmör är gott till grillat och smälter så skippa då sås.

    Vitlökssmör är kanske det vanligaste kryddsmöret. En klassiker med grillat bröd, kött, fisk eller grönsaker.

    Persiljesmör. Gott till grillat som biff, burgare, lax och fisk.

    Cafe de Paris örtsmör. Kryddsmörens okrönte kung är Café de Paris-smör. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis.

    Pepparrotssmör. Ett mycket gott smör till grillad fisk. Men även kött som rostbiff.

    Italienskt kryddsmör med soltorkad tomat, basilika och vitlök. Ett mycket gott smör till grillat som fläskfilé, kyckling, fisk och fiskspett.

    Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.

    Örtsmör med timjan och rosmarin. Gott till smakrikt kött som grillat lamm och vilt.

    Ugnstekt potatis Ugnsstekt potatis i skivor med olivolja, timjan och rosmarin passar utmärkt till allt grillat.

    Potatistillbehör till grillat

    Örtslungad potatis. Kokt färskpotatis som slungas i örter och smör eller olivolja.

    Färskpotatis med purjolök

    Potatismos med basilika. Gott till grillad fisk och skaldjur eller lamm och vilt.

    Ugnsrostad färskpotatis i halvor

    Klyftpotatis. Ugnsstekt potatis med lite svarta oliver (kan uteslutas).

    Hasselbackspotatis

    Potatisgratäng Fransk potatisgratäng ett säkert kort till grillat. Tillbehör och sås i ett.Potatisgratäng

    Bakad potatis

    Kall potatissallad med färskpotatis, purjolök och äpple.

    Alla potatisrecept hittar du här >>

    Andra tillbehör

    Couscoussallad. Gott tillbehör till spett mm.

    Nudelsallad. Passar till grillat med mer asiatiska smaker som ex. kycklingspett med jordnötssås, Teriaykikyckling mm

    Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis. Gott till det mesta.

    Potatisgratäng med kålrot (och rotfrukter). Sås och potatis i ett. Gott till det mesta men speciellt kyckling.

    Cocktailtomater i balsamvinäger. En god sås och små tomater i ett. Passar till grillad biff, kyckling osv.

    Grillad Halloumi

    Halloumi är en salt fast ost som du kan skiva (0,5 cm tjocka) och sedan grilla. Behövs ej marineras och smälter inte ner i glöden utan håller sig fast och fin. Halloumiost funkar bra som vegetariskt alternativ.

    Tomatsallad Tomatsallad med lök är enkelt och gott. Välj så fina och mogna tomater du hittar. Krav-märkta tomater är oftast de bästa och godaste även om de är dyrare. Fin olivolja, fin vinäger och nymalen svartpeppar samt flingsalt ger extra god tomatsallad.

    Sallader till grillat

    Sallad passar utmärkt till grillad mat. En sallad kan ju vara många olika saker. Grönsallad, tomatsallad eller sås och röra i ett som coleslaw.

    En köttbit och en matigare sallad samt kanske ett gott bröd räcker för en del till middag eller lunch under sommarens grillsäsong.

    Annars är det ju bara att lägga till något annat tillbehör. Läs mer tips om hur du gör god sallad>>

    Tomatsallad. Gott till det mesta grillat. Ha gärna ett potatis eller grönsakstillbehör och sås till.

    Grönsallad. Blandad sallad av olika sorter. Gott till grillat kött.

    Caesarsallad med Caesardressing. Passar till grillad kyckling, fisk och skaldjur.

    Avokadosallad. Sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger.

    Pastasallad. Grekisk pastasallad med fetaost. God till grillat kött.

    Coleslaw Coleslaw eller vitkålssallad är gott och billigt att göra. Gör du den med yoghurt blir den fettsnål också men lika god tycker jag. Coleslaw är sås och röra i ett. Coleslaw kan förberedas långt innan grillningen och blir bara godare av att stå i kylen.

    Sås, röra och sallad

    Coleslaw. Vitkålssallad är en klassiker till allt grillat.

    Gurksallad. En otroligt enkel och god sallad med gurka i bitar i crème fraiche eller matyoghurt.

    Alla salladsrecept hittar du här>>

    Förslag på fler tillbehör till grillat:

    • Grillade potatisskivor - koka dem först nästan klara och grilla med olivolja och salt.
    • Zucchini, äggplanta och hel paprika - skär i skivor, pensla i marinad och grilla.
    • Salsa med avokado, mango, tomat - tärna allt och blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
    • Pesto - gör egen eller köp färdig.
    • Smaksatt crème fraiche eller yoghurt - finns att köpa.
    • Paprikaolja - mixa ugnsstekt paprika med olivolja, smaka av med salt och peppar.
    • Citrussalsa - tärna citrusfrukter och blanda med olivolja, salt och peppar.
    • Foliepaket med grönsaker paprika, potatis och rödlök - olivolja i botten, potatisen ska vara kokt.
    • Mosad potatis med basilika och svamp - mosa potatis med olivolja, hackad basilika, stekt svamp (ex. kantareller), salt och peppar.

    En enkel vegetarisk grillrätt

    Grilla grönsaker som zucchini, äggplanta i skivor och bitar av paprika med couscous, yoghurt och harissa. Marinera grönsakerna i valfri marinad innan.

    Servera med couscous, naturell yoghurt och harissa (chilipasta som finns att köpa på tub) utblandad i en liten skål med olivolja. Färga couscousen med en halv tsk gurkmeja så blir den gul och aptitlig.

    Dessert från grillen

    Grillad ananas på spett. Trä bitar av färsk ananas på spett och grilla samt servera med vaniljglass.

    Banan fylld med choklad

    Hajkbanan med mjölkchoklad. Skär ett snitt i en banan per portion. Tryck in bitar av mjölkchoklad. Grilla bananerna några minuter tills chokladen smält. Servera gärna med vaniljglass.

    Foliepaket med fruktsallad och vit choklad

    Gör en fruktsallad med ex. färsk tärnad ananas, halverade vindruvor och skivade jordgubbar. Lägg i foliepaket (ett stort, flera större eller portionsvis) och riv grovt vit choklad och strö över. Värm på grillen tills chokladen smält och servera sedan med vaniljglass.

    Grilla i folie

    Att slå in det du ska grilla i foliepaket passar speciellt till fisk och tillbehör som potatis. Välj gärna en lite fetare fisk ex. gös men lax är också gott.

    1. Fyll varje portionspaket med det du vill - som en bit fisk samt två-tre kokta färskpotatisar, bitar av kokta rotfrukter ex. rotselleri och/eller palsternacka, sockerärter, sparris i bitar, paprika i bitar samt en klick smör eller olivolja.
    2. Grilla ca 10 minuter tills det är genomkokt och varmt. Akta så det ej bränns i botten.
    3. Servera gärna med riven pepparrot, en klick smör eller kryddsmör.

    Här är fler foliepaket.

    Lax i foliepaket med tillbehör

    Sill i foliepaket med färskpotatis grillat i foliepaket.

    Dryckestips till grillat

    Läs mer om viner som passar till grillat

    Alla mina grillrecept hittar du här>>

    E-mail

    Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-22

    Författare:

    Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.