Nudelsallad till grillat
Tillagning
- Skala och strimla löken.
- Rensa och dela purjolöken på längden och skölj den. Strimla den sedan.
- Skär kålen i strimlor.
- Skala och dela morötterna på längden och skär sedan i sneda strimlor.
- Skala och hacka ingefäran.
- Koka upp vatten i en kastrull till nudlarna.
- Dela chilin och pilla ut fröna samt hacka den.
- Fräs ingefära, chili och vitlök i sesamolja och vanlig olja i en stor panna eller wok. Häll över i en annan bunke.
- Fräs sedan lite av grönsaker i taget i någon msk solrosolja på hög värme så det får lite brynt yta. Lägg över i bunken med ingefäran, chilin och vitlöken.
- Koka nudlarna enligt paketet (några minuter) och ta sedan av från värmen. Häll av och skölj ljumma i kallt vatten i durkslag.
- Blanda nudlar, frästa grönsaker med ingefäran, chilin och vitlöken med ljus soja, ostronsås och ev. hackad färsk koriander.
- Smaka av nudlarna med ev. mer soja, fisksås, pressad lime samt ev. lite salt.
- Nudelsalladen är klar att serveras ljummen eller kylas och serveras kall.
Val av nudlar
I nudelsallad har man förstås kokta nudlar - här med breda äggnudlar men det blir också gott med vanliga äggnudlar eller risnudlar.
Grönsaker
- Vidare är det gott med olika grönsaker i och smaksätta med olika saker.
- Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott.
Smaksättning
Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus och/eller mörk, ketjap manis, ostronsås, chili, sweet chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft.
Smaksättningen kan du variera lite beroende på vad du gillar och har hemma.
Uppskattat näringsvärde per portion: 248 kcal