Nudelsallad till grillat

Nudelsallad är speciellt gott till grillat som lax eller asiatiskt kryddade grillspett av kyckling, nöt eller fläsk.
Nudelsallad passar också bra på buffe.
I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft.

4 - 6 portioner nudelsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 pkt valfria äggnudlar, ca 250 gram torkade eller 4 pkt snabbnudlar
  • 1 purjolök eller 4 salladslökar
  • 1 rödlök
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 2 morötter (valfritt)
  • 1 paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk solrosolja
  • 0,5 dl ljus soja, typ Kikkoman
  • 0,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl färsk koriander (valfritt)
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 lime
  • 2 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och strimla löken.
  2. Rensa och dela purjolöken på längden och skölj den. Strimla den sedan.
  3. Skär kålen i strimlor.
  4. Skala och dela morötterna på längden och skär sedan i sneda strimlor.
  5. Skala och hacka ingefäran.
  6. Koka upp vatten i en kastrull till nudlarna.
  7. Dela chilin och pilla ut fröna samt hacka den.
  8. Fräs ingefära, chili och vitlök i sesamolja och vanlig olja i en stor panna eller wok. Häll över i en annan bunke.
  9. Fräs sedan lite av grönsaker i taget i någon msk solrosolja på hög värme så det får lite brynt yta. Lägg över i bunken med ingefäran, chilin och vitlöken.
  10. Koka nudlarna enligt paketet (några minuter) och ta sedan av från värmen. Häll av och skölj ljumma i kallt vatten i durkslag.
  11. Blanda nudlar, frästa grönsaker med ingefäran, chilin och vitlöken med ljus soja, ostronsås och ev. hackad färsk koriander.
  12. Smaka av nudlarna med ev. mer soja, fisksås, pressad lime samt ev. lite salt.
  13. Nudelsalladen är klar att serveras ljummen eller kylas och serveras kall.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer