Nudelsallad till grillat

Nudelsallad är speciellt gott till grillat som lax eller asiatiskt kryddade grillspett av kyckling, nöt eller fläsk.
Nudelsallad passar också bra på buffe.
I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft.

4 - 6 portioner nudelsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 pkt valfria äggnudlar, ca 250 gram torkade eller 4 pkt snabbnudlar
  • 1 purjolök eller 4 salladslökar
  • 1 rödlök
  • 2 dl strimlad vitkål
  • 2 morötter (valfritt)
  • 1 paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 msk sesamolja
  • 4 msk solrosolja
  • 0,5 dl ljus soja, typ Kikkoman
  • 0,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl färsk koriander (valfritt)
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 lime
  • 2 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och strimla löken.
  2. Rensa och dela purjolöken på längden och skölj den. Strimla den sedan.
  3. Skär kålen i strimlor.
  4. Skala och dela morötterna på längden och skär sedan i sneda strimlor.
  5. Skala och hacka ingefäran.
  6. Koka upp vatten i en kastrull till nudlarna.
  7. Dela chilin och pilla ut fröna samt hacka den.
  8. Fräs ingefära, chili och vitlök i sesamolja och vanlig olja i en stor panna eller wok. Häll över i en annan bunke.
  9. Fräs sedan lite av grönsaker i taget i någon msk solrosolja på hög värme så det får lite brynt yta. Lägg över i bunken med ingefäran, chilin och vitlöken.
  10. Koka nudlarna enligt paketet (några minuter) och ta sedan av från värmen. Häll av och skölj ljumma i kallt vatten i durkslag.
  11. Blanda nudlar, frästa grönsaker med ingefäran, chilin och vitlöken med ljus soja, ostronsås och ev. hackad färsk koriander.
  12. Smaka av nudlarna med ev. mer soja, fisksås, pressad lime samt ev. lite salt.
  13. Nudelsalladen är klar att serveras ljummen eller kylas och serveras kall.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer