Persiljesmör

Ett kryddsmör eller aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till. Du kan använda blad- eller kruspersilja.

Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.

4 portioner persiljesmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl finhackad hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Skölj persiljan nog i en stor bunke med vatten.
  3. Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
  4. Blanda persilja med smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
  5. Skala och pressa i vitlöken och rör runt.
  6. Nu kan du använda persiljesmöret.
  7. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer