Persiljesmör

Introduktion och förberedelse

Persiljesmör är ett kryddsmör eller aromsmör smaksatt med hackad persilja samt en touch av vitlök.

Du kan använda blad- eller kruspersilja till smöret. Istället för färsk persilja går det bra med fryst hackad persilja också. Smidigt om du ska laga till många.

Serveringsförslag

Gott till mycket som råbiff, grillat, fylla i stekt sill, ugnstekt lax med mera - gärna serverat med råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter till.

Prova att svänga runt nykokta små färsk- eller delikatesspotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.

Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.

Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.

Slå in i rulle och skiva

Vill du ha snygga bitar så rullar du in örtsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Kan förberedas i god tid

Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av örterna.

Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.

4 portioner persiljesmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl finhackad hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Skölj persiljan nog i en stor bunke med vatten.
  3. Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
  4. Blanda persilja med smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
  5. Skala och pressa i vitlöken och rör runt.
  6. Nu kan du använda persiljesmöret.
  7. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.