Persiljesmör
Persiljesmör är ett kryddsmör eller aromsmör smaksatt med hackad persilja samt en touch av vitlök.
Du kan använda blad- eller kruspersilja till smöret. Istället för färsk persilja går det bra med fryst hackad persilja också. Smidigt om du ska laga till många.
Tillagning
- Låt smöret bli rumsvarmt.
- Skölj persiljan nog i en stor bunke med vatten.
- Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
- Blanda persilja med smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
- Skala och pressa i vitlöken och rör runt.
- Nu kan du använda persiljesmöret.
- Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Serveringsförslag
Gott till mycket som råbiff, grillat, fylla i stekt sill, ugnstekt lax med mera - gärna serverat med råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter till.
Prova att svänga runt nykokta små färsk- eller delikatesspotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.
Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.
Slå in i rulle och skiva
Vill du ha snygga bitar så rullar du in örtsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Kan förberedas i god tid
Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av örterna.
Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal