Ratatouille fransk grönsaksröra

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.

Laga den gärna någon dag innan då röran får god smak efter en natt i kylen.

Kan dubbleras till en stor sats till många på buffé eller frysas in.

6 portioner ratatouille

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • 2-3 droppar tabasco eller efter smak

Tillagning

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skölj alla grönsakerna. Dela paprika och skär bort fästet och kärnor. Skär i tärningar ca 2x2 cm bitar.
  3. Skär aubergine och zucchini i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  4. Skala och hacka vitlöken fint. Eller pressa den.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök någon minut.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
Ratatouille kokt lite kortare tid i skål
Ratatouille kokt lite kortare tid. Kokar du den lite längre så får du en lite mustigare röra och kortare tid lite fräschare med mer tuggmotstånd.
Ratatouillen serverad med pestokyckling och klyftpotatis.
Ratatouillen serverad med pestokyckling och klyftpotatis.

Serveringsförslag

Gott som röra och sås till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller som jag hade den till denna kyckling toppad med pesto och klyftpotatis.

Varianter

  • Andra örter som torkad eller färsk basilika, dragon eller oregano är också gott i.
  • Man kan också ha i färska tärnade tomater och skippar man aubergine så blir det mer likt en italiensk grönsaksröra som kallas Pepperonata.

Mustig Ratatouille i skål
Ratatouille är en fransk smakrik grönsaksröra som jag tycker bara blir godare om den får koka lite längre samt stå att få smak. Går utmärkt att dubblera och laga större sats samt frysa in.

E-mail
Medel: 3.7 (89 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-12