Ratatouille fransk grönsaksröra

Introduktion och förberedelse

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.

Gott som röra och sås till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling. Nyttigt är det också.

Andra örter som torkad eller färsk basilika, dragon eller oregano är också gott i.

Man kan också ha i färska tärnade tomater och skippar man aubergine så blir det mer likt en italiensk grönsaksröra som kallas Pepperonata.

Laga den gärna någon dag innan då röran får god smak efter en natt i kylen.

Kan dubbleras till en stor sats till många på buffé eller frysas in.

4-6 portioner ratatouille

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 gula lökar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 krm rosmarin
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • 2-3 droppar tabasco eller efter smak

Tillagning

  1. Skala och hacka lök grovt.
  2. Skölj alla grönsakerna. Dela paprika och skär bort fästet och kärnor. Skär i tärningar ca 2x2 cm bitar.
  3. Skär aubergine och zucchini i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
  4. Skala och hacka vitlöken fint. Eller pressa den.
  5. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök någon minut.
  6. Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt krossade tomater och rör om.
  8. Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
  9. Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
E-mail
Medel: 3.9 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept