Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Laga den gärna någon dag innan då röran får god smak efter en natt i kylen.
Kan dubbleras till en stor sats till många på buffé eller frysas in.
Tillagning
- Skala och hacka lök grovt.
- Skölj alla grönsakerna. Dela paprika och skär bort fästet och kärnor. Skär i tärningar ca 2x2 cm bitar.
- Skär aubergine och zucchini i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
- Skala och hacka vitlöken fint. Eller pressa den.
- Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök någon minut.
- Tillsätt övriga grönsaker och fräs någon minut till.
- Tillsätt krossade tomater och rör om.
- Krydda med timjan, rosmarin, lagerblad, salt, vitpeppar, socker och tabasco.
- Koka ratatouillen i minst 20 minuter på medelvärme under lock. Rör då och då. Koka gärna ratatouillen längre upp mot en 40 minuter. Ratatouillen blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
Serveringsförslag
Gott som röra och sås till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller som jag hade den till denna kyckling toppad med pesto och klyftpotatis.
Varianter
- Andra örter som torkad eller färsk basilika, dragon eller oregano är också gott i.
- Man kan också ha i färska tärnade tomater och skippar man aubergine så blir det mer likt en italiensk grönsaksröra som kallas Pepperonata.
Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal