Klassisk grillad hamburgare

Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast och säkrast till hamburgare.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare (som på bilden)
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.

4 portioner grillad hamburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup.
  • 4 skivor ost som ex. cheddar.
  • 4 skivor stekt bacon
  • Tillbehör: pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar
  • Coleslaw

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  4. Tänd grillen.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  6. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  7. Grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera hamburgarna med önskade tillbehör.
  10. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer