Klassisk grillad hamburgare

Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.

Malet nötkött är vanligast och säkrast till hamburgare. Gott är grovmalen högrev. Köp gärna kött från ekologiska gårdar.

Grilltips

Hamburgare är rätt ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång.

Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.

Varianter

  • Med en grillad skiva färsk eller inlagd ananas så får du hawaiiburgare - som på bilden.
  • 2-3 bitar grillad bacon för baconburgare.
  • Lägg en stor skiva ost som cheddarost på burgaren efter du vänt den första gången och låt smälta när du grillar andra sidan.
  • God sälta får man av skivad saltgurka.
  • Gillar du heta burgare kan du ta i skivade jalapenos. Man kan också laga het dressing eller Srirachamajo och ha som dressing.
  • Som dressing kan du ta enbart majonnäs och ketcup i botten eller köpt hamburgerdressing eller göra egen hamburgerdressing.
  • Vidare passar coleslaw att ha till burgarna.
  • Istället för köttfärs kan du göra burgare med pulled högrev.

Tillbehör

Burgarna kan serveras med klyftpotatis eller pommes eller annat valfritt tillbehör. Eller en god sallad som fetaostsallad med potatis.

4 portioner grillad hamburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • salt och svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök
  • 12 skivor inlagd gurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller majonnäs och ketchup.
  • 4 skivor ost som ex. cheddar.
  • 4 skivor stekt bacon
  • Tillbehör: pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar
  • Coleslaw

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  4. Tänd grillen.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  6. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  7. Grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera hamburgarna med önskade tillbehör.
  10. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept