Klassisk hamburgare

Klassisk grillad eller stekt hamburgare. Alla tips du behöver hur du lagar egna hamburgare samt vilka tillbehör som passar. Här med förslag på tillbehör som bacon, ost och dressing med mera.

Laga burgarna med grovmalen köttfärs som nötfärs, oxfärs eller högrevsfärs. Köp helst svenskt kött från ekologiska gårdar. Istället för köttfärs kan du göra burgare med pulled högrev.

Du kan grilla på utegrill eller steka hamburgarna i stekpanna eller grillpanna.

Grilltips

  • Hamburgare är rätt ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång.
  • Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.

Att ha i burgarna

  • 2-3 bitar grillad eller knaperstekt bacon för baconburgare.
  • Lägg en stor skiva ost som cheddarost på burgaren efter du vänt den första gången och låt smälta när du grillar andra sidan.
  • God sälta får man av några bitar skivad saltgurka.
  • Med en grillad eller stekt skiva färsk eller inlagd ananas så får du hawaiiburgare.
  • Gillar du heta burgare kan ta några skivor jalapenos.

Dressing

  • Som dressing kan du ta enbart majonnäs och ketchup. Jag brukar ta det på det understa brödet. Man kan också ta köpt hamburgerdressing eller göra egen hamburgerdressing, het dressing eller Srirachamajo.
  • Vidare passar coleslaw att ha till burgarna - både i som en slags dressing eller ha som tillbehör vid sidan.

Tillbehör

4 portioner hamburgare

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • 2 tomater
  • 6 blad isbergssallad
  • 0,5 rödlök eller gul lök
  • 12 skivor inlagd gurka eller saltgurka
  • 1 dl hamburgerdressing eller blandat hälften majonnäs och ketchup
  • 4 skivor ost som ex. cheddar för ostburgare
  • 4 skivor stekt bacon för baconburgare
  • 4 skivor ananas för hawaiiburgare
  • Förslag tillbehör: 4 portioner pommes frites, potatisklyftor rostade i ugnen eller rostad halverade färskpotatisar
  • 4 portioner coleslaw (valfritt)

Tillagning

  1. Vill du ha tillbehör som klyftpotatis eller pommes till så förbereder du det innan du grillar hamburgarna. Ex. klyfta potatis och blanda med olivolja, salt och peppar och kör i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
  2. Dela baconskivorna så de är lagom långa. Stek bacon knaprigt.
  3. Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, strimla isbergssallad, inlagd gurka.
  4. Tänd grillen.
  5. Forma hamburgare av färsen, salta och peppra med svartpeppar.
  6. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
  7. Grilla hamburgarna ca 2-3 minuter på varje sida. Vill du ha ost på burgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
  8. Grilla också bröden lite lätt.
  9. Servera hamburgarna med önskade tillbehör.
  10. Ett tips är att lägga dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan strimlad sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, hackad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.