Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket
Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Börja med rotfrukterna då de tar längst tid i ungnen. Rensa, skala och skär rotfrukterna i stavar, ca 1 centimeter tjocka. Blanda med salt, olivolja, peppar och lite rosmarin.
- Gör fyra foliepaket och ställ in dem i ugnen. Ska gå 40 minuter.
- Dags att förbereda den örtöverbakta laxen. Gör en blandning av örter och ströbröd. Blanda ihop hackade örter, ströbröd, vitlök, senap och smör till en röra. Salta och peppra laxen eller laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form. Bred ett örttäcke över.
- Ugnsstek laxen i ca 20 minuter eller tills den är så klar som du vill ha den. Kör den gärna med lite övervärme eller grill så örtöverbakningen får lite färg mot slutet.
- Fetaostsåsen gör du genom att blanda, mixa, smula fetaosten i yoghurten.
- Servera den örtöverbakta laxen med rotfrukterna och fetaostsåsen.
Serveringsförslag
- En mycket god lunch eller middag.
- Jag gjorde en enkel god sås med fetaost till.
Val av lax
Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben. Köp MSC-märkt lax.
Varianter
- Bakar du laxen i ugnen som i receptet så kan du slå in i bakplåtspapper istället för folie.
- Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter och lax. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.
Att dricka till
Öl eller vitt vin passar till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 744 kcal