Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket

Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag. Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben.

En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.

Bakar du laxen i ugnen som i receptet så kan du slå in i bakplåtspapper istället för folie.

Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter och lax. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

Öl eller vitt vin passar till.

4 portioner örtöverbakad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk smör till formen
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Rotfrukter i folie: 2 morötter
  • 8 små färskpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1/2 kålrot
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fetaostsås: 150 gram fetaost
  • 3 dl grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med rotfrukterna då de tar längst tid i ungnen. Rensa, skala och skär rotfrukterna i stavar, ca 1 centimeter tjocka. Blanda med salt, olivolja, peppar och lite rosmarin.
  3. Gör fyra foliepaket och ställ in dem i ugnen. Ska gå 40 minuter.
  4. Dags att förbereda den örtöverbakta laxen. Gör en blandning av örter och ströbröd. Blanda ihop hackade örter, ströbröd, vitlök, senap och smör till en röra. Salta och peppra laxen eller laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form. Bred ett örttäcke över.
  5. Ugnsstek laxen i ca 20 minuter eller tills den är så klar som du vill ha den. Kör den gärna med lite övervärme eller grill så örtöverbakningen får lite färg mot slutet.
  6. Fetaostsåsen gör du genom att blanda, mixa, smula fetaosten i yoghurten.
  7. Servera den örtöverbakta laxen med rotfrukterna och fetaostsåsen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer