Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket

Introduktion och förberedelse för tillagning

Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag. Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben.

En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.

Bakar du laxen i ugnen som i receptet så kan du slå in i bakplåtspapper istället för folie.

Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter och lax. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

Öl eller vitt vin passar till.

4 portioner örtöverbakad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk smör till formen
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Rotfrukter i folie: 2 morötter
  • 8 små färskpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1/2 kålrot
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fetaostsås: 150 gram fetaost
  • 3 dl grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med rotfrukterna då de tar längst tid i ungnen. Rensa, skala och skär rotfrukterna i stavar, ca 1 centimeter tjocka. Blanda med salt, olivolja, peppar och lite rosmarin.
  3. Gör fyra foliepaket och ställ in dem i ugnen. Ska gå 40 minuter.
  4. Dags att förbereda den örtöverbakta laxen. Gör en blandning av örter och ströbröd. Blanda ihop hackade örter, ströbröd, vitlök, senap och smör till en röra. Salta och peppra laxen eller laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form. Bred ett örttäcke över.
  5. Ugnsstek laxen i ca 20 minuter eller tills den är så klar som du vill ha den. Kör den gärna med lite övervärme eller grill så örtöverbakningen får lite färg mot slutet.
  6. Fetaostsåsen gör du genom att blanda, mixa, smula fetaosten i yoghurten.
  7. Servera den örtöverbakta laxen med rotfrukterna och fetaostsåsen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.