Lax, örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket

Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag.
Öl eller vitt vin passar till.
Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben.
En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.
Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter med laxen. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

4 portioner örtöverbakad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk smör till formen
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Rotfrukter i folie: 2 morötter
  • 8 små färskpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1/2 kålrot
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fetaostsås: 150 gram fetaost
  • 3 dl grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med rotfrukterna då de tar längst tid i ungnen. Rensa, skala och skär rotfrukterna i stavar, ca 1 centimeter tjocka. Blanda med salt, olivolja, peppar och lite rosmarin.
  3. Gör fyra foliepaket och ställ in dem i ugnen. Ska gå 40 minuter.
  4. Dags att förbereda den örtöverbakta laxen. Gör en blandning av örter och ströbröd. Blanda ihop hackade örter, ströbröd, vitlök, senap och smör till en röra. Salta och peppra laxen eller laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form. Bred ett örttäcke över.
  5. Ugnsstek laxen i ca 20 minuter eller tills den är så klar som du vill ha den. Kör den gärna med lite övervärme eller grill så örtöverbakningen får lite färg mot slutet.
  6. Fetaostsåsen gör du genom att blanda, mixa, smula fetaosten i yoghurten.
  7. Servera den örtöverbakta laxen med rotfrukterna och fetaostsåsen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer