Goda och enkla kryddsmör för alla smaker

Att göra eget kryddsmör är ett genialiskt enkelt och gott tillbehör. Hemgjort aromsmör smälter över den varma maten. Ingen sås behövs. 

Kryddsmör och aromsmör Aromsmör eller kryddsmör är enkelt att laga till många och kan förberedas i god tid. Servera istället för sås - speciellt till grillat. Ovan grillat fiskspett med kryddsmör smaksatt med vitlök och soltorkad tomat.


Kryddsmör och örtsmör är speciellt gott till grillat. Vitlökssmör är kanske det vanligaste kryddsmöret. En klassiker med grillat bröd, kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till grillat kött, kyckling, fisk, skaldjur, sniglar och rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis.

Persiljesmör är grönt vackert. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnsstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till. Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.

Kryddsmörens okrönte kung är annars Café de Paris smör. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör. Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas - det är bara att blanda och dubbla gärna satsen och frys in resten så har du ett tag.

Gillar du soltorkad tomat, basilika, vitlök och citron så kan du blanda det med smör till ett Italienskt kryddsmör. Kanongott till allt grillat.



Örtsmör kan du göra med de örter du gillar. Blanda efter smak och tillgång mjukt smör med hackad gräslök, bladpersilja, basilika; eller gräslök, vitlök och dill (till fisk); gräslök, färsk koriander och lime (till grillad fisk som lax och räkor); gräslök, timjan och rosmarin (till grillat som lamm). Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Använd fantasin och gör kryddsmör som du vill. Man kan ha tryffelolja, chili, curry och många andra smaker, kryddor och örter.

Oxfile med vitlökssmör Oxfilé, lövbiff eller annat gott grillat eller stekt nötkött med vitlökssmör är en klassiker.

Hur gör man kryddsmör?

Låt smöret bli rumsvarmt och blanda sedan i de smaksättare du vill ha. Lägg i plastfolie eller smörpapper och forma till en rulle. Förvara i kylen. Ta bort plast eller smörpapper och skär upp skivor. Lägg på varm mat eller låt bli rumsvarmt och servera på fat bredvid. Godast blir smöret efter en natt i kylen. Kryddsmöret håller sig i inlindat i smörpapper fler dagar i kylen eller längre i frysen. 

Serveringstips:

Ett tips är att lägga upp den grillade eller stekta maten på ett fint ugnsfast fat och skiva över kryddsmör. Sedan sätter du formen under ugnsgrillen så att kryddsmöret får smälta till halva. Du kan också lägga upp smöret i små formar som på bilden. Då kan du spritsa ut smör eller forma det medan det är mjukt. Ställ gärna fram det innan det är dags att äta så att det blir rumsvarmt. Gör du avlånga rullar av smöret kan du skiva upp bitar och servera direkt på maten eller vid sidan på ett fat. Ytterligare alternativ är att spritsa eller på annat sätt forma portionsbitar av smöret.

Grillat fiskspett med kryddsmör
Ett förslag på servering av kryddsmör till fisk.

Persiljesmör aromsmör med persilja
Aromsmör med persilja - persiljesmör. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till. Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.

Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är kanske det vanligaste aromsmöret. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör passar utmärkt med oxfilé, klyftpotatis och sallad.

Café de Paris kryddsmör Café de Paris kryddsmör är en klassiker bland aromsmören med massor av smak.

Café de Paris-smör kryddsmör
Kryddsmörens okrönte kung är Café de Paris-smör. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Speciellt gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Länge ett hemligt recept men här avslöjar jag en variant av detta exklusiva aromsmör. Vitlök, schalottenlök, persilja, senapspulver, citronsaft, oregano, salvia, timjan, mejram, pepparrot mm ingår i detta smör. Låt dig inte avskräckas av den stora satsen - frys in resten så har du ett tag.

Pepparrotssmör - kryddsmör med pepparrot
Hemgjort aromsmör med pepparrot - pepparrotsssmör. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.

Italienskt kryddsmör med soltorkad tomat, basilika och vitlök
Ett gott kryddsmör med soltorkade tomater, basilika, vitlök och citron.

Kryddsmör med vitlök  och soltorkad tomat
En enklare variant på ovan italienska kryddsmör utan basilika men med soltorkad tomat som ger sälta samt vitlök för arom.



Örtsmör
Örtsmör kan du göra med de örter du gillar. Blanda finhackade örter efter smak och tillgång med mjukt smör.

Örtsmör med basilika
Passar till grillad kyckling, fisk och grönsaker.

Dillsmör - örtsmör med dill

Örtsmör med timjan och rosmarin Örtsmör med timjan och rosmarin. Jättegott till lamm, vilt, grillade grönsaker, grillad hel fisk eller kyckling.

Hemgjort örtsmör med dill, dillsmör. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.

Örtsmör med färsk koriander och lime
Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.

Örtsmör med timjan och rosmarin
Hemgjort örtsmör med timjan och rosmarin. Gott till smakrikt kött som grillat lamm och vilt.

Alla aromsmör och kryddsmör hittar du här >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer