Stektemperaturer

Stektemperaturer, innertemperaturer och stekgrader för olika mat och ingredienser

Stektemperaturer Här hittar du stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer för kött, fisk och kyckling med mera.

Här hittar du rekommenderade stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer på kött, kyckling och fisk.

Använd en digital eller vanlig stektermometer och stick in den i mitten av det kött du ska mäta. Har köttet ben så stick in termometern in till benet.

Tänk på att temperaturen ofta stiger några grader ytterligare i några minuter efter du tar maten från värmen. Detta gäller främst stora hela köttstycken och hel kyckling samt kalkon.

Fågel:

  • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben:  68-70 grader.
  • Kycklingklubbor, kycklinglår, hel kyckling och kyckling med ben: 70-75 grader.
  • Kalkonfilé och kalkonbröst utan ben:  68-70 grader.
  • Hel kyckling och hel kalkon:  70-75 grader.
  • Kycklingklubbor och kalkon med ben: 70-75 grader.
  • Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader. 
  • Hel anka och anklår: 68-75 grader.
  • Gås, hel är genomstekt vid 80-85 grader.

Fisk:

  • Lax: 50 grader.
  • Vit fisk, torsk, plattfisk osv: 45-50 grader.
  • Fiskpaté är klar vid 70 grader.

Fläskkött:

  • Fläskfilé och benfri kotlett: 68 grader ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 grader ger mer genomstekt kött.
  • Skinkstek, kotlett med ben, kotlettrad, fläskytterfilé: 70 grader ger genomstekt fläskkött.
  • Fläskkarré och skinkstek: 75 grader ger väl genomstekt kött.
  • Vildsvinsfilé och benfri kotlett av vildsvin: 68 grader ger genomstekt men saftigt kött.
  • Vildsvinsstek, kotlett med ben och kotlettrad: 70 grader är genomstekt.
  • Karré av vildsvin och vildsvinsstek: 75 grader är väl genomstekt.

Nötkött:

  • Oxfilé och mör biff: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  • Rostbiff, rostas, fransyska och entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  • Stek är medium rosa vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.

Lammkött:

  • Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone.
  • Lammentrecote är medium rosa vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  • Lammrostbiff och lammstek är lagom vid 65 grader och välstekt vid 75 grader.
  • Lammracks och lammkotletter är rosastekta vid 63 grader och välstekta vid 68 grader.

Viltkött:

  • Älgfilé, älgbiff, älgrostbiff, älgfransyska, älgentrecote, älgstek mm: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Mörare delar som filé och biff kan stekas rosa eller med fördel medium medan fransyska och stek lagas till welldone.
  • Hjortfile, hjortstek och hjortsadel; rådjursfile, rådjursstek och rådjurssadel; renfilé som renytterfilé och reninnerfilé, renstek och rensadel: 55-60 grader ger rött eller blodigt kött. 60-65 grader ger medium rosa kött. 70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Mörare delar som filé kan stekas rosa eller medium samt stek lagas ofta till medium eller welldone. 

Bröd:

  • Vitt matbröd, vetebullar med mera är färdigbakt vid en innertemperatur av 92-94 grader.
  • Surdegsbröd, mörkare bröd och grovt bröd är färdigbakt vid en innertemperatur av 96-98 grader.

Letar du efter temperaturomvandling ex. från Celsius till Fahrenheit?

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer