Stektemperaturer

Stektemperaturer, innertemperaturer och stekgrader för olika mat och ingredienser

Stektemperaturer Här hittar du stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer för kött, fisk och kyckling med mera.

Här hittar du rekommenderade stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer på kött, kyckling och fisk.

Använd en digital eller vanlig stektermometer och stick in den i mitten av det kött du ska mäta. Har köttet ben så stick in termometern in till benet.

Tänk på att temperaturen ofta stiger några grader ytterligare i några minuter efter du tar maten från värmen. Detta gäller främst stora hela köttstycken och hel kyckling samt kalkon.

Fågel:

  • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben:  68-70 grader.
  • Kycklingklubbor, kycklinglår, hel kyckling och kyckling med ben: 70-75 grader.
  • Kalkonfilé och kalkonbröst utan ben:  68-70 grader.
  • Hel kyckling och hel kalkon:  70-75 grader.
  • Kycklingklubbor och kalkon med ben: 70-75 grader.
  • Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader. 
  • Hel anka och anklår: 68-75 grader.
  • Gås, hel är genomstekt vid 80-85 grader.

Fisk:

  • Lax: 50 grader.
  • Vit fisk, torsk, plattfisk osv: 45-50 grader.
  • Fiskpaté är klar vid 70 grader.

Fläskkött:

  • Fläskfilé och benfri kotlett: 68 grader ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 grader ger mer genomstekt kött.
  • Skinkstek, kotlett med ben, kotlettrad, fläskytterfilé: 70 grader ger genomstekt fläskkött.
  • Fläskkarré och skinkstek: 75 grader ger väl genomstekt kött.
  • Vildsvinsfilé och benfri kotlett av vildsvin: 68 grader ger genomstekt men saftigt kött.
  • Vildsvinsstek, kotlett med ben och kotlettrad: 70 grader är genomstekt.
  • Karré av vildsvin och vildsvinsstek: 75 grader är väl genomstekt.

Nötkött:

  • Oxfilé och mör biff: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  • Rostbiff, rostas, fransyska och entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  • Stek är medium rosa vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.

Lammkött:

  • Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone.
  • Lammentrecote är medium rosa vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  • Lammrostbiff och lammstek är lagom vid 65 grader och välstekt vid 75 grader.
  • Lammracks och lammkotletter är rosastekta vid 63 grader och välstekta vid 68 grader.

Viltkött:

  • Älgfilé, älgbiff, älgrostbiff, älgfransyska, älgentrecote, älgstek mm: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Mörare delar som filé och biff kan stekas rosa eller med fördel medium medan fransyska och stek lagas till welldone.
  • Hjortfile, hjortstek och hjortsadel; rådjursfile, rådjursstek och rådjurssadel; renfilé som renytterfilé och reninnerfilé, renstek och rensadel: 55-60 grader ger rött eller blodigt kött. 60-65 grader ger medium rosa kött. 70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Mörare delar som filé kan stekas rosa eller medium samt stek lagas ofta till medium eller welldone. 

Bröd:

  • Vitt matbröd, vetebullar med mera är färdigbakt vid en innertemperatur av 92-94 grader.
  • Surdegsbröd, mörkare bröd och grovt bröd är färdigbakt vid en innertemperatur av 96-98 grader.

Letar du efter temperaturomvandling ex. från Celsius till Fahrenheit?

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer