Stektemperaturer och stekgrader

Vad ska det vara för stekgrad på kött som oxfilé, fläskfilé och lamm?

Det och alla andra stektemperaturer, innertemperaturer och stekgrader för kyckling, vilt, fågel och fisk hittar du nedan sammanställt av kocken Henrik Mattsson.

Stektemperaturer Här hittar du stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer för kött, fisk och kyckling med mera.Använd en digital eller vanlig stektermometer och stick in den i mitten av det du ska mäta. Har köttet ben så stick in termometern in till benet.

Tänk på att temperaturen ofta stiger några grader ytterligare efter du tar maten från värmen. Ex ut ur ugnen. Detta gäller främst stora hela köttstycken som skinka, stek, julskinka och hel kyckling samt kalkon.

Låt köttet vila

Låt gärna det du lagar vila 5-15 minuter innan servering. Speciellt om du ska skiva upp stek eller kött. Då hinner värmen sprida sig jämnare. Om man vill kan man täcka över med lock, tallrik eller folie när det vilar.

Vad ska det vara för stekgrad på fågel som som kyckling, kalkon och anka?

Typ av fågelkött Stekgrad innertemperatur i °C
Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben 68-70 °C
Kycklingfärs 70 °C
Kycklingklubbor, kycklinglår, hel kyckling, kycklinghalva och kyckling med ben 70-75 °C
Hel kyckling och hel kalkon 70-75 °C
Kalkonfilé och kalkonbröst utan ben 68-70 °C
Kycklingklubbor och kalkon med ben 70-75 °C
Ankbröst Rosa vid 62 °C; medium vid 65 °C och välstekt vid 70 °C
Hel anka och anklår 68-75 °C
Gås, helstekt 80-85 °C

Vad ska det vara för stekgrad på fisk som lax och torsk?

Typ av fisk Stekgrad innertemperatur i °C
Laxfilé, rödingfilé, regnbågsfilé och sikfilé 45 - 55 °C
Fiskfilé av vit fisk och torsk 45 - 50 °C
Hel fisk - mät in vid ryggbenet 55 - 60 °C
Fiskpaté 70 °C

Vad ska det vara för stekgrad på fläskkött som fläskfilé, fläskstek och skinka?

Styckdetalj Stekgrad innertemperatur i °C
Fläskfilé och benfri kotlett 68 °C ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 °C ger mer genomstekt kött
Fläskfärs 70 °C
Skinkstek, kotlett med ben, kotlettrad, fläskytterfilé 70 °C ger genomstekt fläskkött
Fläskkarré och skinkstek 75 °C ger väl genomstekt kött
Vildsvinsfilé och benfri kotlett av vildsvin 68 °C ger genomstekt men saftigt kött
Vildsvinsstek, kotlett med ben och kotlettrad 70 °C är genomstekt
Vildsvinsfärs 70 °C
Karré av vildsvin och vildsvinsstek 75 °C är väl genomstekt
Julskinka - hel bit skinka 70 °C. 75 °C väl genomstekt

Vad ska det vara för stekgrad på nötkött som oxfilé, rostbiff och stek?

Styckdetalj Stekgrad innertemperatur i °C
Oxfilé och ryggbiff 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone
Nötfärs och hamburgare* Medium 60 °C; eller helst till välstekt welldone: 65 °C. Blodigt vid 55 °C ex. en blodig hamburgare.
Rostbiff, rostas, fransyska och entrecote Rött vid 58 °C, medium vid 62 °C och välstekt vid 65 °C
Stek av nötkött Medium rosa vid 65 °C och välstekt vid 70 °C

* Var extra noga med hygien och kvalitét på färsen om du lagar och serverar nötfärs blodig och röd ex. som hamburgare.

Vad ska det vara för stekgrad på lamm som lammfilé och och lammstek?

Styckdetalj Stekgrad innertemperatur i °C
Lammfilé och lammytterfilé 58 °C ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 °C ger medium eller rosastekt lammkött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone
Lammentrecote Medium rosa vid 62 °C och välstekt vid 65 °C
Lammrostbiff och lammstek Rött vid 57-62 °C. Medium 62-68 °C och välstekt upp mot 70 °C
Lammracks och lammkotletter Medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C
Lammfärs 65 °C

Vad ska det vara för stekgrad på vilt som älgfilé, viltstek eller vildsvin?

Styckdetalj Stekgrad innertemperatur i °C
Älgfilé, älgbiff, älgrostbiff, älgfransyska, älgentrecote, älgstek mm * 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone
Viltfärs av älg, hjort, rådjur och ren Medium 60 °C; eller helst till välstekt welldone: 65 °C. Blodigt vid 55 °C**
Hjortfile, hjortstek och hjortsadel; rådjursfile, rådjursstek och rådjurssadel; renfilé som renytterfilé och reninnerfilé, renstek och rensadel 55-60 °C ger rött eller blodigt kött. 60-65 °C ger medium rosa kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone***
Vildsvin Se fläskkött ovan. Genomstek alltid. 70-80 °C

* Mörare delar som filé och biff kan stekas rosa eller med fördel medium medan fransyska och stek lagas till welldone.

** Var extra noga med hygien och kvalitét på färsen om du lagar och serverar nötfärs blodig och röd ex. som hamburgare.

*** Mörare delar som filé kan stekas rosa eller medium samt stek lagas ofta till medium eller welldone.

När är brödet färdigbakt? Vad ska det vara för innertemperatur på bröd?

Typ av bröd Genomgräddat vid innertemperatur i °C
Vitt och ljust matbröd, vetebullar med mera 92-94 °C
Surdegsbröd, mörkare bröd och grovt bröd 96-98 °C

Hur länge ska en gryta koka?

Nedan ungefärliga koktider för olika grytor och typer av kött. Ungefär så lång tid tar det innan det är mört - det kan ta längre tid och kortare tid beroende vilket kött du tar och hur mört köttet är såklart. Segare bitar som högrev tar längre tid och mörare kött som fläskfilé mycket kortare tid. Smaka på en bit och kolla.

Råvara Koktid
Nötkött grytkött 1,5 - 2 timmar
Kalv 1 - 1,5 timmar
Viltkött 1 - 1,5 timmar
Lammkött 1 - 1,5 timmar
Fläskkött 1 - 1,5 timmar

Hur lång tid tar det i ugnen per kilo kött?

Tillagar du vid lägre temperatur så får du ett saftigare resultat och ett lågtemperatur-stekt kött. Dock får du mer stekyta vid högre temperatur och det ger mer smak (Maillardreaktion). Tips är att kombinera och höja värmen i början eller slutet. Eller bryna köttet först och sedan steka klart på låg värme. Eller lågtempa först och sedan steka, bryna eller grilla till servering. Använd en stektermometer och kolla innertemperaturer ovan för bästa resultat.

Råvara Tillagningstid vid 125 °C Tillagningstid vid 175 °C
Lammstek 1 timme 15 minuter 1 timme
Skinkstek 2,5 timmar 2 timmar
Nötkött stek 1 timme 45 minuter 1,5 timmar
Kalvstek 1,5 timmar 1 timme
Viltstek 1,5 timmar 1 timme

Hur länge ska kött stekas eller grillas ?

Detta är endast riktlinger och beror på hur varmt det är i stekpannan och på grillen. Tiderna kan användas som riktlinjer för att grilla kött eller steka i grillpanna. Använd gärna en stektermometer och kolla innertemperatur 50 -55 °C rött kött, 60-65 °C medium och välstekt runt 70 °C - eller se innertemperaturer ovan.

Man kan även skära ett litet snitt i köttet och kolla stekgraden. Låt gärna köttet vila 2-10 minuter innan servering så hinner värmen sprida sig i köttet. Tänk då på att innertemperaturen stiger några grader när köttet vilar.

Stekgrad mört nötkött som biff, entrecote, oxfilé samt hamburgare 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

Här hittar du måttomvandling eller temperaturomvandling ex. från Celsius till Fahrenheit?

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept