Stektemperaturer

Stektemperaturer och stekgrader för olika mat och ingredienser

Stektemperaturer Här hittar du stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer för kött, fisk och kyckling med mera.

Här hittar du rekommenderade stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer på kött, kyckling och fisk.

Använd en digital eller vanlig stektermometer och stick in den i mitten av det kött du ska mäta. Har köttet ben så stick in termometern in till benet.

Tänk på att temperaturen ofta stiger några grader ytterligare i några minuter efter du tar maten från värmen. Detta gäller främst stora hela köttstycken och hel kyckling samt kalkon.

Fågel:

  • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben:  68-70 grader.
  • Kycklingklubbor, kycklinglår, hel kyckling och kyckling med ben: 70-75 grader.
  • Kalkonfilé och kalkonbröst utan ben:  68-70 grader.
  • Hel kyckling och hel kalkon:  70-75 grader.
  • Kycklingklubbor och kalkon med ben: 70-75 grader.
  • Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
  • Hel anka och anklår: 68-75 grader.
  • Gås, hel är genomstekt vid 80-85 grader.

Fisk:

  • Lax: 50 grader.
  • Vit fisk, torsk, plattfisk osv: 45-50 grader.
  • Fiskpaté är klar vid 70 grader.

Fläskkött:

  • Fläskfilé och benfri kotlett: 68 grader ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 grader ger mer genomstekt kött.
  • Skinkstek, kotlett med ben, kotlettrad, fläskytterfilé: 70 grader ger genomstekt fläskkött.
  • Fläskkarré och skinkstek: 75 grader ger väl genomstekt kött.
  • Vildsvinsfilé och benfri kotlett av vildsvin: 68 grader ger genomstekt men saftigt kött.
  • Vildsvinsstek, kotlett med ben och kotlettrad: 70 grader är genomstekt.
  • Karré av vildsvin och vildsvinsstek: 75 grader är väl genomstekt.

Nötkött:

  • Oxfilé och mör biff: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  • Rostbiff, rostas, fransyska och entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  • Stek är medium rosa vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.

Lammkött:

  • Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone.
  • Lammentrecote är medium rosa vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  • Lammrostbiff och lammstek är lagom vid 65 grader och välstekt vid 75 grader.
  • Lammracks och lammkotletter är rosastekta vid 63 grader och välstekta vid 68 grader.

Viltkött:

  • Älgfilé, älgbiff, älgrostbiff, älgfransyska, älgentrecote, älgstek mm: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Mörare delar som filé och biff kan stekas rosa eller med fördel medium medan fransyska och stek lagas till welldone.
  • Hjortfile, hjortstek och hjortsadel; rådjursfile, rådjursstek och rådjurssadel; renfilé som renytterfilé och reninnerfilé, renstek och rensadel: 55-60 grader ger rött eller blodigt kött. 60-65 grader ger medium rosa kött. 70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Mörare delar som filé kan stekas rosa eller medium samt stek lagas ofta till medium eller welldone.

Bröd:

  • Vitt matbröd, vetebullar med mera är färdigbakt vid en innertemperatur av 92-94 grader.
  • Surdegsbröd, mörkare bröd och grovt bröd är färdigbakt vid en innertemperatur av 96-98 grader.

Letar du efter temperaturomvandling ex. från Celsius till Fahrenheit?

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer