Vad ska det vara för stekgrad på kött som oxfilé, fläskfilé och lamm?
Det och alla andra stektemperaturer, innertemperaturer och stekgrader för kyckling, vilt, fågel och fisk hittar du nedan sammanställt av kocken Henrik Mattsson.
Här hittar du stektemperaturer, stekgrader och innertemperaturer för kött, fisk och kyckling med mera.Använd en digital eller vanlig stektermometer och stick in den i mitten av det du ska mäta. Har köttet ben så stick in termometern in till benet.
Tänk på att temperaturen ofta stiger några grader ytterligare efter du tar maten från värmen. Ex ut ur ugnen. Detta gäller främst stora hela köttstycken som skinka, stek, julskinka och hel kyckling samt kalkon.
Låt köttet vila
Låt gärna det du lagar vila 5-15 minuter innan servering. Speciellt om du ska skiva upp stek eller kött. Då hinner värmen sprida sig jämnare. Om man vill kan man täcka över med lock, tallrik eller folie när det vilar.
Vad ska det vara för stekgrad på fågel som som kyckling, kalkon och anka?
Typ av fågelkött | Stekgrad innertemperatur i °C |
Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben | 68-70 °C |
Kycklingfärs | 70 °C |
Kycklingklubbor, kycklinglår, hel kyckling, kycklinghalva och kyckling med ben | 70-75 °C |
Hel kyckling och hel kalkon | 70-75 °C |
Kalkonfilé och kalkonbröst utan ben | 68-70 °C |
Kycklingklubbor och kalkon med ben | 70-75 °C |
Ankbröst | Rosa vid 62 °C; medium vid 65 °C och välstekt vid 70 °C |
Hel anka och anklår | 68-75 °C |
Gås, helstekt | 80-85 °C |
Vad ska det vara för stekgrad på fisk som lax och torsk?
Typ av fisk | Stekgrad innertemperatur i °C |
Laxfilé, rödingfilé, regnbågsfilé och sikfilé | 45 - 55 °C |
Fiskfilé av vit fisk och torsk | 45 - 50 °C |
Hel fisk - mät in vid ryggbenet | 55 - 60 °C |
Fiskpaté | 70 °C |
Vad ska det vara för stekgrad på fläskkött som fläskfilé, fläskstek och skinka?
Styckdetalj | Stekgrad innertemperatur i °C |
Fläskfilé och benfri kotlett | 68 °C ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 °C ger mer genomstekt kött |
Fläskfärs | 70 °C |
Skinkstek, kotlett med ben, kotlettrad, fläskytterfilé | 70 °C ger genomstekt fläskkött |
Fläskkarré och skinkstek | 75 °C ger väl genomstekt kött |
Vildsvinsfilé och benfri kotlett av vildsvin | 68 °C ger genomstekt men saftigt kött |
Vildsvinsstek, kotlett med ben och kotlettrad | 70 °C är genomstekt |
Vildsvinsfärs | 70 °C |
Karré av vildsvin och vildsvinsstek | 75 °C är väl genomstekt |
Julskinka - hel bit skinka | 70 °C. 75 °C väl genomstekt |
Vad ska det vara för stekgrad på nötkött som oxfilé, rostbiff och stek?
Styckdetalj | Stekgrad innertemperatur i °C |
Oxfilé och ryggbiff | 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 57,5 medium rare. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone |
Nötfärs och hamburgare* | Medium 60 °C; eller helst till välstekt welldone: 65 °C. Blodigt vid 55 °C ex. en blodig hamburgare. |
Rostbiff, rostas, fransyska och entrecote | Rött vid 58 °C, medium vid 62 °C och välstekt vid 65 °C |
Stek av nötkött | Medium rosa vid 65 °C och välstekt vid 70 °C |
* Var extra noga med hygien och kvalitét på färsen om du lagar och serverar nötfärs blodig och röd ex. som hamburgare.
Vad ska det vara för stekgrad på lamm som lammfilé och och lammstek?
Styckdetalj | Stekgrad innertemperatur i °C |
Lammfilé och lammytterfilé | 58 °C ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 °C ger medium eller rosastekt lammkött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone |
Lammentrecote | Medium rosa vid 62 °C och välstekt vid 65 °C |
Lammrostbiff och lammstek | Rött vid 57-62 °C. Medium 62-68 °C och välstekt upp mot 70 °C |
Lammracks och lammkotletter | Medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C |
Lammfärs | 65 °C |
Vad ska det vara för stekgrad på vilt som älgfilé, viltstek eller vildsvin?
Styckdetalj | Stekgrad innertemperatur i °C |
Älgfilé, älgbiff, älgrostbiff, älgfransyska, älgentrecote, älgstek mm * | 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone |
Viltfärs av älg, hjort, rådjur och ren | Medium 60 °C; eller helst till välstekt welldone: 65 °C. Blodigt vid 55 °C** |
Hjortfile, hjortstek och hjortsadel; rådjursfile, rådjursstek och rådjurssadel; renfilé som renytterfilé och reninnerfilé, renstek och rensadel | 55-60 °C ger rött eller blodigt kött. 60-65 °C ger medium rosa kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone*** |
Vildsvin | Se fläskkött ovan. Genomstek alltid. 70-80 °C |
* Mörare delar som filé och biff kan stekas rosa eller med fördel medium medan fransyska och stek lagas till welldone.
** Var extra noga med hygien och kvalitét på färsen om du lagar och serverar nötfärs blodig och röd ex. som hamburgare.
*** Mörare delar som filé kan stekas rosa eller medium samt stek lagas ofta till medium eller welldone.
När är brödet färdigbakt? Vad ska det vara för innertemperatur på bröd?
Typ av bröd | Genomgräddat vid innertemperatur i °C |
Vitt och ljust matbröd, vetebullar med mera | 92-94 °C |
Surdegsbröd, mörkare bröd och grovt bröd | 96-98 °C |
Hur länge ska en gryta koka?
Nedan ungefärliga koktider för olika grytor och typer av kött. Ungefär så lång tid tar det innan det är mört - det kan ta längre tid och kortare tid beroende vilket kött du tar och hur mört köttet är såklart. Segare bitar som högrev tar längre tid och mörare kött som fläskfilé mycket kortare tid. Smaka på en bit och kolla.
Råvara | Koktid |
Nötkött grytkött | 1,5 - 2 timmar |
Kalv | 1 - 1,5 timmar |
Viltkött | 1 - 1,5 timmar |
Lammkött | 1 - 1,5 timmar |
Fläskkött | 1 - 1,5 timmar |
Hur lång tid tar det i ugnen per kilo kött?
Tillagar du vid lägre temperatur så får du ett saftigare resultat och ett lågtemperatur-stekt kött. Dock får du mer stekyta vid högre temperatur och det ger mer smak (Maillardreaktion). Tips är att kombinera och höja värmen i början eller slutet. Eller bryna köttet först och sedan steka klart på låg värme. Eller lågtempa först och sedan steka, bryna eller grilla till servering. Använd en stektermometer och kolla innertemperaturer ovan för bästa resultat.
Råvara | Tillagningstid vid 125 °C | Tillagningstid vid 175 °C |
Lammstek | 1 timme 15 minuter | 1 timme |
Skinkstek | 2,5 timmar | 2 timmar |
Nötkött stek | 1 timme 45 minuter | 1,5 timmar |
Kalvstek | 1,5 timmar | 1 timme |
Viltstek | 1,5 timmar | 1 timme |
Hur länge ska kött stekas eller grillas ?
Detta är endast riktlinger och beror på hur varmt det är i stekpannan och på grillen. Tiderna kan användas som riktlinjer för att grilla kött eller steka i grillpanna. Använd gärna en stektermometer och kolla innertemperatur 50 -55 °C rött kött, 60-65 °C medium och välstekt runt 70 °C - eller se innertemperaturer ovan.
Man kan även skära ett litet snitt i köttet och kolla stekgraden. Låt gärna köttet vila 2-10 minuter innan servering så hinner värmen sprida sig i köttet. Tänk då på att innertemperaturen stiger några grader när köttet vilar.
Stekgrad mört nötkött som biff, entrecote, oxfilé samt hamburgare | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa | 1 minut per sida | 1-2 minuter per sida |
Medium, rosa | 1,5 minuter per sida | 2-3 minuter per sida |
Well done, välstekt | 2-3 minuter per sida | 3-4 minuter per sida |
Här hittar du måttomvandling eller temperaturomvandling ex. från Celsius till Fahrenheit?