Caesarsallad med grillad kyckling

Caesarsallad med grillad kyckling, caesardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger. En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.

Räkna 2-4 huvuden romansallad beroende på storlek till 4 portioner.

Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.

4 portioner caesarsallad med kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram romansallad, plockad och sköljd
  • 6 skivor ljust surdegsbröd eller 3 ciabattas
  • 50 g parmesanost till garnering
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 1 paket cocktailtomater (valfritt)
  • 4 kycklingbröst, gärna med skinnet kvar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk gourmetsalt
  • 2 krm rosmarin
  • 1 krm svartpeppar
  • Caesardressing: 1 äggula
  • 2 dl fin olivolja
  • 2 msk fin vitvinsvinäger
  • 2 msk citronsaft
  • 3 sardellfiléer, finhackade
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Tillagning

  1. GRILLAD KYCKLING: Salta, peppra och gnid in kycklingen i olivolja och en nypa rosmarin.
  2. Grilla i en grillpanna eller i utomhusgrill, köttet ska ha en kärntemperatur på 68 grader. Räkna ca 15 minuter totalt.
  3. Stek bacon knaprigt i en panna.
  4. Skär brödet i grova krutonger.
  5. Vänd dem i lite olivolja och strö över lite gourmetsalt.
  6. Rosta krutongerna i en ugnspanna över grillen, i ugnen på 200 grader eller några i taget i en stor stekpanna. De ska få lite färg.
  7. CAESARDRESSING: Vispa äggulan skummig med en elvisp.
  8. Tillsätt salt, vinäger och citronsaft.
  9. Droppa i olja under kraftig vispning till en majonnäs.
  10. Hacka sardellerna fint och tillsätt med pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och peppar.
  11. Skölj och riv isär romansalladen och blanda med hälften av dressingen i skål.
  12. Om du vill lägga upp på tallrik så lägger fördelar du sallad först i fyra djupa tallrikar, dela kycklingbrösten diagonalt och fördela dem samt krutongerna på toppen.
  13. Du kan också lägga upp alla ingredienser på ett stort fat eller i en skål.
  14. Skölj samt halvera cocktailtomater och strö över dem.
  15. Strö över bacon, hyvlad eller riven parmesan och resten av dressingen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer