Grillsås eller barbequesås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gör egen barbequesås eller grillsås med tomat, chili, chilisås eller ketchup, vitlök, honung, vinäger, spiskummin och worcestershiresås.

Passar till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfile; grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.

Grillsåsen kan användas att pensla med samt att ha som sås till maten. Penslar du med grillsåsen så använd då lite sås som du hällt upp i en liten skål bara för att pensla med. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.

Rökig variant

Vill du ha lite mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökessens. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden och smakar för mycket konstgjord rök. Några krm rökt paprikapulver är ett alternativ jag gillar.

Variant utan att koka såsen:

Såsen kokas ihop för att få bästa smak men du kan laga en snabb BBQ-sås utan att koka den också. Rör då bara ihop ingredienserna nedan samt smaka av.

4 portioner grillsås eller barbequesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk honung
  • 2 msk chilisås eller ketchup
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco eller efter smak
  • 0,5 dl hackad gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull och koka i 10 minuter.
  2. Smaka av grillsåsen med salt, honung, svartpeppar samt några stänk tabasco.
  3. Mixa gärna barbequesåsen med en stavmixer så att den blir slät och ej har större klumpar tomater osv.
  4. Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
  5. Garnera med hackad gräslök om du vill.
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.