Snabblagad barbecuesås eller grillsås

Introduktion och förberedelse

En lättlagad och snabblagad variant på grillsås eller barbecuesås.

Bara att blanda i en kastrull och koka ihop i 10 minuter.

Här med krossade tomater, tabasco, ketchup eller chilisås, vitlök, honung, vinäger, spiskummin och worcestershiresås.

Serveringsförslag

  • Passar till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfile; grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.
  • Grillsåsen kan användas att pensla med samt att ha som sås till maten.
  • Penslar du med grillsåsen så använd då lite sås som du hällt upp i en liten skål bara för att pensla med. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.

Varianter

  • Du kan byta tabasco mot chili flakes eller valfri chili.
  • Vill du ha lite mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökessens. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden och smakar för mycket konstgjord rök. Några krm rökt paprikapulver är ett alternativ jag gillar.
  • Eller prova min vanliga mer klassiska barbecuesås som kokas lite längre och har lite mer komplex smak.
  • Såsen kokas ihop för att få bästa smak men du kan laga en snabb BBQ-sås utan att koka den också. Rör då bara ihop ingredienserna nedan samt smaka av.

4 portioner grillsås eller barbecuesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 2 msk vinäger, valfri sort
  • 2 msk honung
  • 2 msk chilisås eller ketchup
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco eller efter smak
  • 2 msk hackad gräslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull och koka i 10 minuter.
  2. Smaka av grillsåsen med salt, honung, svartpeppar samt några stänk tabasco.
  3. Mixa gärna barbequesåsen med en stavmixer så att den blir slät och ej har större klumpar tomater osv.
  4. Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
  5. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen samt blir då bara godare.
  6. Garnera med hackad gräslök om du vill.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-23

Tillbehör och liknande recept: