Grillsås barbequesås

Barbequesås. Grillsås. God till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfile; grillsåsen passar också till grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.
Man kan göra grillsås utan att koka den som i detta recept. Kallrörd grillsås gör du av någon dl chilisås, lite olja, någon msk senap och vinäger, salt, svartpeppar, några droppar tabasco samt pressad vitlök. Nedan är recept på grillsås som kokas först för att få ut bästa smak. Man kan också köpa rökessens att ha i sin barbequesås men den smakar lätt för mycket och tar överhanden och det är inte gott. Röksmaken kommer när man grillar ju.
Grillsåsen kan användas att pensla med samt att ha som sås till maten. Penslar du med grillsåsen så använd då lite sås som du hällt upp i en liten skål bara för att pensla med. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.

4 portioner grillsås barbequesås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk krossade eller passerade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk honung
  • 2 msk chilisås
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm mald spiskummin
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco eller efter smak
  • 0,5 dl hackad gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull och koka i 10 minuter.
  2. Smaka av grillsåsen med salt, honung, svartpeppar samt några stänk tabasco.
  3. Mixa gärna barbequesåsen med en stavmixer så att den blir slät och ej har större klumpar tomater osv.
  4. Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
  5. Garnera med hackad gräslök om du vill.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer