Snabblagad barbecuesås eller grillsås
En lättlagad och snabblagad variant på grillsås eller barbecuesås.
Bara att blanda i en kastrull och koka ihop i 10 minuter.
Här med krossade tomater, tabasco, ketchup eller chilisås, vitlök, honung, vinäger, spiskummin och worcestershiresås.
Tillagning
- Blanda allt i en kastrull och koka i 10 minuter.
- Smaka av grillsåsen med salt, honung, svartpeppar samt några stänk tabasco.
- Mixa gärna barbequesåsen med en stavmixer så att den blir slät och ej har större klumpar tomater osv.
- Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
- Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen samt blir då bara godare.
- Garnera med hackad gräslök om du vill.
Serveringsförslag
- Passar till grillat kött som grillspett, entrecote, biff eller oxfile; grillad kyckling; korv; revbensspjäll; grishals, kotletter, grönsaker, skaldjur och fisk som grillad lax.
- Grillsåsen kan användas att pensla med samt att ha som sås till maten.
- Penslar du med grillsåsen så använd då lite sås som du hällt upp i en liten skål bara för att pensla med. Det är ju inte bra att doppa penseln först på rå mat och sedan i såsen ni sedan ska äta.
Varianter
- Du kan byta tabasco mot chili flakes eller valfri chili.
- Vill du ha lite mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökessens. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden och smakar för mycket konstgjord rök. Några krm rökt paprikapulver är ett alternativ jag gillar.
- Eller prova min vanliga mer klassiska barbecuesås som kokas lite längre och har lite mer komplex smak.
- Såsen kokas ihop för att få bästa smak men du kan laga en snabb BBQ-sås utan att koka den också. Rör då bara ihop ingredienserna nedan samt smaka av.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal