Tzatziki
Tzatziki är en grekisk kall sås med riven gurka, grekisk matyoghurt och vitlök. Lätt- och snabblagat.
Gott i är även lite olivolja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar men det är valfritt.
Enkelt att dubblera och laga till många. Har du mycket gurka att riva så kan du riva i en matberedare.
Tillagning
- Skölj gurkan. Dela den. Skala gurkan om du vill.
- Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Om du vill ha mindre vätska från gurkan så lägg den rivna gurkan i ett durkslag och krama och pressa ur vätskan.
- Lägg den rivna gurkan i en skål.
- Tillsätt och rör i matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Gott i är också att smaka av med olivolja, vinäger eller citron.
- Låt gärna tzatzikin stå några timmar i kylen och få smak. Kan förberedas i god tid. Håller några dagar i kylen.
- Vid servering så kan du garnera med lite extra olivolja samt hackad persilja eller blad av bladpersilja, lite riven gurka, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Serveringsförslag
Tzatziki serveras som kall sås och är god till det mesta ex. till grillat, köttfärsbiffar, grillad aubergine, vegetarisk tillbehör eller på en buffé.
Funkar till vardags eller fest.
Varianter
- Gillar du vitlök så kan du ha mer vitlök än en klyfta.
- Gott är även att riva med andra ingredienser som finriven morot, äpple, riven zucchini, rotselleri eller rödbeta.
- Vill du inte ha vitlök i så kan du laga en tzatziki utan vitlök.
- Vill du inte ha gurka i så skippa gurkan och laga en yoghurtsås med vitlök.
- Turkisk matyoghurt funkar också bra. Vidare kan man blanda ut med crème fraiche och gräddfil om man vill.
- Man kan också hälla av vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter för en riktigt krämig tzatziki.
- Överkurs är att fermentera egen matyoghurt från grädde.
Vegan tzatziki
- Vegan tzatziki kan du laga med havregurt istället för matyoghurt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal