Tzatziki

Tzatziki är en grekisk kall sås med riven gurka, grekisk matyoghurt och vitlök. Gott i är även lite olivolja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar.

Lättlagat, snabblagat samt rätt nyttigt.

Tzatziki serveras som kall sås och är god till det mesta ex. till grillat, köttfärsbiffar, grillad aubergine, vegetarisk tillbehör eller på en buffé. Funkar till vardags eller fest.

Varianter

  • Variera gurkan och smaker: Gillar du vitlök så kan du ha mer vitlök än en klyfta. Gott är även att riva med finriven morot, äpple, riven zucchini, rotselleri eller rödbeta. Vill du inte ha vitlök i så kan du laga en tzatziki utan vitlök eller skippa gurkan och laga en yoghurtsås med vitlök.
  • Variera yoghurten: Turkisk matyoghurt funkar också bra. Vidare kan man blanda ut med creme fraiche och gräddfil om man vill. Man kan också hälla av vanlig yoghurt i ett kaffefilter för en riktigt krämig tzatziki.
  • Vegan tzatziki kan du laga med Oatly Fraiche istället för matyoghurt.

4 portioner tzatziki

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 2 dl riven gurka, ca 1/2 gurka
  • 1/2 tsk flingsalt eller 2 krm vanligt salt
  • 1 tsk olivolja (valfritt)
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)
  • 1-2 tsk vit balsamvinäger, mild vinäger eller citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj gurkan. Dela den. Skala gurkan om du vill.
  2. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Om du vill ha mindre vätska från gurkan så lägg den rivna gurkan i ett durkslag och krama och pressa ur vätskan.
  3. Lägg den rivna gurkan i en skål.
  4. Tillsätt och rör i matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Gott i är också att smaka av med olivolja, vinäger eller citron.
  5. Låt gärna tzatzikin stå några timmar i kylen och få smak. Kan förberedas i god tid. Håller några dagar i kylen.
  6. Vid servering så kan du garnera med lite extra olivolja samt hackad persilja eller blad av bladpersilja, lite riven gurka, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept