Tzatziki

Introduktion och förberedelse

Tzatziki är en grekisk kall sås med riven gurka, grekisk matyoghurt och vitlök. Lätt- och snabblagat.

Gott i är även lite olivolja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar men det är valfritt.

Enkelt att dubblera och laga till många. Har du mycket gurka att riva så kan du riva i en matberedare.

Serveringsförslag

Tzatziki serveras som kall sås och är god till det mesta ex. till grillat, köttfärsbiffar, grillad aubergine, vegetarisk tillbehör eller på en buffé.

Funkar till vardags eller fest.

Varianter

  • Gillar du vitlök så kan du ha mer vitlök än en klyfta.
  • Gott är även att riva med andra ingredienser som finriven morot, äpple, riven zucchini, rotselleri eller rödbeta.
  • Vill du inte ha vitlök i så kan du laga en tzatziki utan vitlök.
  • Vill du inte ha gurka i så skippa gurkan och laga en yoghurtsås med vitlök.
  • Turkisk matyoghurt funkar också bra. Vidare kan man blanda ut med crème fraiche och gräddfil om man vill.
  • Man kan också hälla av vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter för en riktigt krämig tzatziki.
  • Överkurs är att fermentera egen matyoghurt från grädde.

Vegan tzatziki

  • Vegan tzatziki kan du laga med havregurt istället för matyoghurt.

4 portioner tzatziki

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 dl grekisk matyoghurt
  • 2 dl riven gurka, ca 1/2 gurka
  • 1/2 tsk flingsalt eller 2 krm vanligt salt
  • 1 tsk olivolja (valfritt)
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)
  • 1-2 tsk vit balsamvinäger, mild vinäger eller citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj gurkan. Dela den. Skala gurkan om du vill.
  2. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Om du vill ha mindre vätska från gurkan så lägg den rivna gurkan i ett durkslag och krama och pressa ur vätskan.
  3. Lägg den rivna gurkan i en skål.
  4. Tillsätt och rör i matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Gott i är också att smaka av med olivolja, vinäger eller citron.
  5. Låt gärna tzatzikin stå några timmar i kylen och få smak. Kan förberedas i god tid. Håller några dagar i kylen.
  6. Vid servering så kan du garnera med lite extra olivolja samt hackad persilja eller blad av bladpersilja, lite riven gurka, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.