Tzatziki
Introduktion och förberedelse
Tzatziki är en grekisk kall sås med riven gurka, grekisk matyoghurt och vitlök. Lätt- och snabblagat.
Gott i är även lite olivolja, vinäger eller citronsaft och svartpeppar men det är valfritt.
Enkelt att dubblera och laga till många. Har du mycket gurka att riva så kan du riva i en matberedare.
Serveringsförslag
Tzatziki serveras som kall sås och är god till det mesta ex. till grillat, köttfärsbiffar, grillad aubergine, vegetarisk tillbehör eller på en buffé.
Funkar till vardags eller fest.
Varianter
- Gillar du vitlök så kan du ha mer vitlök än en klyfta.
- Gott är även att riva med andra ingredienser som finriven morot, äpple, riven zucchini, rotselleri eller rödbeta.
- Vill du inte ha vitlök i så kan du laga en tzatziki utan vitlök.
- Vill du inte ha gurka i så skippa gurkan och laga en yoghurtsås med vitlök.
- Turkisk matyoghurt funkar också bra. Vidare kan man blanda ut med crème fraiche och gräddfil om man vill.
- Man kan också hälla av vanlig naturell yoghurt i ett kaffefilter för en riktigt krämig tzatziki.
- Överkurs är att fermentera egen matyoghurt från grädde.
Vegan tzatziki
- Vegan tzatziki kan du laga med havregurt istället för matyoghurt.
Tillagning
- Skölj gurkan. Dela den. Skala gurkan om du vill.
- Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Om du vill ha mindre vätska från gurkan så lägg den rivna gurkan i ett durkslag och krama och pressa ur vätskan.
- Lägg den rivna gurkan i en skål.
- Tillsätt och rör i matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Gott i är också att smaka av med olivolja, vinäger eller citron.
- Låt gärna tzatzikin stå några timmar i kylen och få smak. Kan förberedas i god tid. Håller några dagar i kylen.
- Vid servering så kan du garnera med lite extra olivolja samt hackad persilja eller blad av bladpersilja, lite riven gurka, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal