Grillad fläskfilé

Grillad hel fläskfilé eller fläskfilé i skivor. Får god smak av marinad med vitlök, soja, honung, olja, vinäger och örter som timjan, rosmarin och salvia (valfritt).

Servera med valfria tillbehör som potatis, sås och sallad till.

Några förslag på rätter som passar till grillad fläskfilé

Ingen grill?

Fläskfilén kan också stekas i stekpanna eller grillas i grillpanna på spisen.

Med örter

Tillsätt gärna lite färska eller torkade örter som något krm eller några blad av timjan, rosmarin samt salvia till marinaden. Fint är även att garnera med färsk timjan, rosmarin och salvia.

Stekgrad

Om du vill vara säker på att fläskfilén är genomstekt så kan du mäta innertemperaturen med en stektermometer och den ska vara 68 °C för genomstekt men saftigt kött. 70 °C är helt genomstekt.

4 portioner grillad fläskfilé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram hel fläskfilé eller i bitar
  • 1 pressad vitlök
  • 6 msk olivolja eller matolja
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • 1,5 tsk honung
  • 3 msk vinäger av valfri sort - rödvinsvinäger, vit balsamvinäger, cidervinäger eller balsamvinäger
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 krm torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 tsk färsk plockad timjan (valfritt)
  • 2 krm torkad salvia eller 1 tsk färsk hackad salvia (valfritt)

Tillagning

  1. MED HEL FLÄSKFILÉ: Putsa fläskfilén från hinnor och skär bort den sega senan.
  2. Skala och pressa vitlöken i en stor skål. Tillsätt och blanda i olja, vinäger, soja, honung och svartpeppar. Tillsätt örter (valfritt). Saltet kan du vänta med till grillningen.
  3. Ta undan ca 1/3 av marinaden i en liten skål att ha till grillningen.
  4. Lägg den hela biten fläskfilén eller fläskfilé i bitar och vänd runt i marinaden. Marinera i kylen övertäckt i en halvtimme minst - gärna några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  5. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
  6. MED HEL FLÄSKFILÉ: Grilla den hela biten fläskfilén hel runt om 3-4 minuter så att den får färg. Ta upp från grillen och lägg på en skärbräda. Skär ca 8 bitar (2 var), grilla sedan bitarna 2-3 minuter på varje sida så att fläskfilébitarna blir genomstekta. Pensla med mer marinad under tiden. Salta.
  7. MED BITAR: Grilla skivade bitar fläskfilé i ca 2-3 minuter på varje sida tills de är genomstekta och har fin färg. Salta under tiden samt pensla med mer av marinaden.
  8. Lägg upp de grillade fläskfilébitarna på fat och låt dem vila någon minut. Servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept