Grillad fläskfilé
Grillad fläskfilé som marineras och grillas skivad i bitar eller hel och sedan skivas och grillas klart.
Får god smak av marinad med vitlök, soja, honung, olja, vinäger och örter som timjan, rosmarin och salvia (valfritt).
Tillagning
- Har du köpt en hel bit fläskfilé så kan du putsa fläskfilén från de flesta hinnor och senor.
- Skala och pressa vitlöken i en stor skål. Tillsätt och blanda i olja, vinäger, soja, honung och svartpeppar. Tillsätt örter (valfritt). Saltet kan du vänta med till grillningen.
- Ta undan ca 1/3 av marinaden i en liten skål att ha till grillningen.
- Lägg i den hela biten fläskfilén eller fläskfilé skivad i bitar. Vänd runt i marinaden. Marinera övertäckt i en halvtimme minst. Ställ gärna i kylen några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
- Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
- MED HEL FLÄSKFILÉ: Grilla den hela biten fläskfilé runt om 3-4 minuter så att den får färg. Ta upp från grillen och lägg på en skärbräda. Skär ca 8 bitar (2 var), grilla sedan bitarna 2-3 minuter på varje sida så att fläskfilébitarna blir genomstekta. Pensla med mer marinad under tiden. Salta.
- MED BITAR: Grilla skivade bitar fläskfilé i ca 2-3 minuter på varje sida tills de är genomstekta och har fin färg. Salta under tiden samt pensla med mer av marinaden.
- Lägg upp de grillade fläskfilébitarna på fat och låt dem vila någon minut. Servera med önskade tillbehör.
- Kontrollera gärna att köttet är genomstekt genom att skära ett snitt i en bit. Eller kontrollera med stektermometer. 68 °C för genomstekt men saftigt kött. 70 °C är helt genomstekt.
Serveringsförslag
- Servera med valfria tillbehör som potatis, sås och sallad till.
- Som potatis passar klyftpotatis, rostad potatis i ugnen, potatisgratäng eller kokt grillad färskpotatis (eller ta delikatesspotatis)
- Passa på att grilla potatistillbehör och grönsaker när du ändå grillar fläskfilén - prova grillad potatis och grönsaker eller grillade primörer.
- Istället för potatis kan man ha bulgursallad till.
- Gott och enkelt är att grilla skivor av paprika, halverad rödlök, zucchini och aubergine innan man grillar fläskfilén och sedan låta de ligga på låg värme i lite folie och gotta till sig. Skeda över lite salt, svartpeppar, olivolja samt balsamvinäger så blir grönsakerna jättegoda.
- Som sås passar en enkel kall sås som sweet chilisås, coleslaw, tzatziki eller varm sås som dragonsås, svampsås eller Bearnaise.
- Tomatsallad, linssallad, salladsfat eller grönsallad är gott till också.
Varianter
Fläskfilén kan också stekas i stekpanna eller grillas i grillpanna på spisen.
Du kan också grilla en hel bit fläskfilé och skiva till servering.
Med örter
Tillsätt gärna lite färska eller torkade örter som något krm eller några blad av timjan, rosmarin samt salvia till marinaden. Fint är även att garnera med färsk timjan, rosmarin och salvia.
Stekgrad
Om du vill vara säker på att fläskfilén är genomstekt så kan du mäta innertemperaturen med en stektermometer och den ska vara 68 °C för genomstekt men saftigt kött. 70 °C är helt genomstekt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal