Grillad fläskfilé
Introduktion och förberedelse
Grillad hel fläskfilé eller fläskfilé i skivor. Får god smak av marinad med vitlök, soja, honung, olja, vinäger och örter som timjan, rosmarin och salvia (valfritt).
Servera med valfria tillbehör som potatis, sås och sallad till.
Några förslag på rätter som passar till grillad fläskfilé
- Som potatis passar klyftpotatis, rostad potatis i ugnen, potatisgratäng eller kokt grillad färskpotatis (eller ta delikatesspotatis)
- Passa på att grilla potatistillbehör och grönsaker när du ändå grillar fläskfilén - prova grillad potatis och grönsaker eller grillade primörer.
- Istället för potatis kan man ha bulgursallad till.
- Gott och enkelt är att grilla skivor av paprika, halverad rödlök, zucchini och aubergine innan man grillar fläskfilén och sedan låta de ligga på låg värme i lite folie och gotta till sig. Skeda över lite salt, svartpeppar, olivolja samt balsamvinäger så blir grönsakerna jättegoda.
- Som sås passar en enkel kall sås som sweet chilisås, coleslaw, tzatziki eller varm sås som dragonsås, svampsås eller Bearnaise.
- Tomatsallad, linssallad, salladsfat eller grönsallad är gott till också.
Ingen grill?
Fläskfilén kan också stekas i stekpanna eller grillas i grillpanna på spisen.
Med örter
Tillsätt gärna lite färska eller torkade örter som något krm eller några blad av timjan, rosmarin samt salvia till marinaden. Fint är även att garnera med färsk timjan, rosmarin och salvia.
Stekgrad
Om du vill vara säker på att fläskfilén är genomstekt så kan du mäta innertemperaturen med en stektermometer och den ska vara 68 °C för genomstekt men saftigt kött. 70 °C är helt genomstekt.
Tillagning
- MED HEL FLÄSKFILÉ: Putsa fläskfilén från hinnor och skär bort den sega senan.
- Skala och pressa vitlöken i en stor skål. Tillsätt och blanda i olja, vinäger, soja, honung och svartpeppar. Tillsätt örter (valfritt). Saltet kan du vänta med till grillningen.
- Ta undan ca 1/3 av marinaden i en liten skål att ha till grillningen.
- Lägg den hela biten fläskfilén eller fläskfilé i bitar och vänd runt i marinaden. Marinera i kylen övertäckt i en halvtimme minst - gärna några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
- Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
- MED HEL FLÄSKFILÉ: Grilla den hela biten fläskfilén hel runt om 3-4 minuter så att den får färg. Ta upp från grillen och lägg på en skärbräda. Skär ca 8 bitar (2 var), grilla sedan bitarna 2-3 minuter på varje sida så att fläskfilébitarna blir genomstekta. Pensla med mer marinad under tiden. Salta.
- MED BITAR: Grilla skivade bitar fläskfilé i ca 2-3 minuter på varje sida tills de är genomstekta och har fin färg. Salta under tiden samt pensla med mer av marinaden.
- Lägg upp de grillade fläskfilébitarna på fat och låt dem vila någon minut. Servera med önskade tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal