Grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost. Pilgrimsmusslor finns färska och frysta. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt. 

Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna - gärna med romen kvar - och då räcker 2-3 per portion. Använder du de mindre frysta så ta då 3-4 per portion. Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen

Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor). 

Vintips är ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne. 

4 portioner grillade pilgrimmsmusslor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
  • 65 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla musslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och hyvlad parmesanost.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer