Grillade pilgrimsmusslor
Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.
Tinade och vackert grillade blir pilgrimsmusslor eller kammusslor en utmärkt förrätt.
Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen.
Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor).
Tillagning
- Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
- Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
- Pensla pilgrimsmusslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar. Du kan även trä dem på spett. Tre stora eller fem mindre per portion.
- Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
- Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och hyvlad parmesanost.
- MED RISOTTO: Laga risotton enligt länk ovan och toppa med musslorna samt garnera med riven parmesan och färsk babyspenat.
Portionsberäkning
Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna på runt 40 gram styck - gärna med romen kvar - och då räcker tre per portion. Det går också fint med frysta. Använder du de mindre (ofta frysta) så ta då 4-5 per portion.
Vintips
- Till pilgrimsmusslorna passar ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer.
- Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne.
Med risotto
En god variant är att grilla musslorna på spett och servera till en förrätt, elegant lunch eller lätt middag med vanlig risotto, saffransrisotto, spenatrisotto eller svamprisotto.
Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal