Grillade pilgrimsmusslor

Introduktion och förberedelse

Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost.

Tinade och vackert grillade blir pilgrimsmusslor eller kammusslor en utmärkt förrätt.

Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen.

Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor).

Portionsberäkning

Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna på runt 40 gram styck - gärna med romen kvar - och då räcker tre per portion. Det går också fint med frysta. Använder du de mindre (ofta frysta) så ta då 4-5 per portion.

Vintips:

Till pilgrimsmusslorna passar ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne.

Med risotto

En god variant är att grilla musslorna på spett och servera till en förrätt, elegant lunch eller lätt middag med vanlig risotto, spenatrisotto eller svamprisotto.

Grillade spett med pilgrimsmusslor med spenatrisotto
Ett alternativ till salladen är att servera grillspett med pilgrimsmusslor med risotto som spenatrisotto ovan.

4 portioner grillade pilgrimsmusslor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor, ca 500 gram färska eller frysta
  • 65 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla pilgrimsmusslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar. Du kan även trä dem på spett. Tre stora eller fem mindre per portion.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och hyvlad parmesanost.
  6. MED RISOTTO: Laga risotton enligt länk ovan och toppa med musslorna samt garnera med riven parmesan och färsk babyspenat.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.