Grillade pilgrimsmusslor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grillade pilgrimsmusslor är gott som förrätt med sallad på ruccola, tomat, olivolja och parmesanost. Pilgrimsmusslor finns färska och frysta. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt.

Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna - gärna med romen kvar - och då räcker 2-3 per portion. Använder du de mindre frysta så ta då 3-4 per portion. Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen.

Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor).

Vintips:

Till pilgrimsmusslorna passar ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne.

4 portioner grillade pilgrimmsmusslor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
  • 65 gram ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk finhackad schalottenlök eller rödlök
  • 3 msk balsamvinäger
  • Salt och vitpeppar
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skölj ruccolan. Skölj och halvera tomater. Skala och hacka scholottenlök eller rödlök.
  2. Blanda tomater, majonnäs, lök, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Tillsätt eventuellt lite olivolja så att dressingen blandas rejält.
  3. Pensla musslorna med lite olivolja. Strö över lite salt och vitpeppar.
  4. Grilla pilgrimsmusslorna på båda sidorna, ca 2 minuter på varje sida.
  5. Servera pilgrimsmusslorna så här: fördela tomaterna i mitten på tallrikar eller ett stort fat och lägg på musslorna på samt toppa med ruccolasallad och hyvlad parmesanost.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.