Marinad till lamm

God grillolja eller marinad med vinäger, soja, vitlök, honung och rosmarin som passar till lammkött som lammfilé, skivad lammstek eller lammspett.

marinad till ca 600 g lammkött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 msk vinäger, gärna balsamvinäger eller citronsaft
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två toppskott färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Tillsätt lammköttet du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera lammköttet så länge som möjligt från 20 minuter till någon dag. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på lammköttet innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (51 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer