Marinad till lamm

Introduktion och förberedelse

God grillolja eller marinad med vinäger, soja, vitlök, honung och rosmarin som passar till lammkött som lammfilé, skivad lammstek, lammkotletter, lammracks eller lammspett.

Passar även som grillmarinad till annat som kyckling, grönsaker, fläskkött med mera.

Vitlök, rosmarin, olivolja och så något syrligt som citron eller vinäger är grunden till marinaden. Resten är valfritt.

Något krm salt och svartpeppar kryddar du med vid tillagningen - grillningen.

Varianter

  • Istället för ljus soja kan du ta någon tsk kinesisk mörk soja.
  • Ett annat förslag är att ta någon msk ketjap manis istället för soja och honung.
  • Andra örter som passar med lamm och att blanda i marianden är hackad 1-3 blad färsk salvia eller något krm torkad salvia.
  • Färsk vitlök kan bytas mot några krm vitlökspulver.
  • Lökpulver, spiskummin och gurkmeja är några andra kryddor som passar med lamm.

marinad till ca 600 g lammkött, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 msk vinäger, gärna balsamvinäger eller citronsaft
  • 4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två toppskott färsk rosmarin (valfritt)
  • 0,5 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 0,4 dl olivolja

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Tillsätt lammköttet du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker köttet runt om.
  3. Marinera lammköttet så länge som möjligt från 20 minuter till någon dag. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning.
  4. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  5. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på lammköttet innan servering.
E-mail
Medel: 4 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 101 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.