Bakad potatis
Bakad potatis eller bakpotatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning. Lättlagat och gott.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och skrubba bakpotatisarna rena. Torka dem med hushållspapper. Stick några hål i skalet på ovansidan med en gaffel.
- Lägg potatisarna på ett ugnsgaller, ett ugnsbleck, ugnsfast form eller stor ugnsfast stekpanna. Om du vill kan du lägga potatisen på ett lager grovsalt i en ugnsform - jag tycker det blir godast.
- Baka potatisarna i ca 1 timme. Känn så att bakpotatisarna är färdigbakta med en provsticka. Annars baka dem längre.
- Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något ca 5-10 minuter. Slå in dem i folie om du vill hålla dem varma till servering.
- Skrapa bort salt som fastnat på undersidan om du bakat i grovsalt.
- Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
- Servera bakpotatisarna som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll dem med en god fyllning enligt tips ovan.
Servering
- Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.
- Istället för vanligt smör kan du ta ett valfritt kryddsmör och låta smälta i vid servering.
Fyllningar
Bakad potatis kan förutom en klick smör även fyllas med olika bakpotatisfyllningar - några förslag är:
- Skagen eller räkröra
- Varmrökt lax
- Skinka
- Kyckling
- Tonfiskröra
- Fetaost
- Renstek
- Dovhjortsröra
- Vorschmack lammfärsröra
- Löjromsås eller romsås
- Vitlökssås
Tips
- Vill du hålla potatisen varm till servering kan du slå in den i folie.
- Överbliven bakad potatis kan förvaras i kylen och värmas igen till servering. Passar även som matlåda - ta med en röra vid sidan och mikra potatisen varm för sig och servera röran till.
- Bakar du i grovsalt så kan det sparas i en burk eller påse och användas flera gånger.
Portionsberäkning
- Räkna 4 - 6 bakpotatisar totalt ca 1,2 kg till 4 portioner som huvudrätt. Välj helst fasta och stora potatisar på 200-300 gram styck.
- Serverad som tillbehör så kan det räcka med 4 potatisar på runt 200-250 gram styck. Jag tycker ändå det är lika bra att göra på 1,2 kg. Äts det ej upp blir potatisen goda rester.
- Väger potatisarna under 160-200 gram tycker jag man kan ta 2 extra potatisar till 4 portioner.
- Köper du potatisar runt 100-150 gram styck så räkna två potatisar per portion.
Val av potatis
Du kan köpa potatis märkt bakpotatis men alla stora och även mindre potatisar av fast sort blir goda att baka i ugnen.
Alternativ
Ett alternativ till vanlig bakpotatis är att baka sötpotatis eller små fina delikatesspotatisar på saltbädd.
Snabbare variant
Kör potatisen på en tallrik i mikron i 10 minuter på full effekt. Baka sedan klart i ugnen i ca 30 minuter. Glöm ej att göra några hål i skalet innan tillagning.
Bakpotatis i mikron
Du kan baka potatisarna i mikron om du har bråttom. De blir mer som kokt potatis dock men gott ändå. Godast blir bakpotatis i ugnen.
Till två portioner tar du 500-600 gram bakpotatis - som motsvarar två bakpotatisar på 250-300 gram styck.
- Stick först några hål i potatisskalet med en gaffel. Lägg på en tallrik i mikron.
- Kör på full effekt i 15 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Är de inte genomlagade så kör dem några minuter till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal