Bakad potatis

Introduktion och förberedelse

Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Lättlagat, billigt och nyttigt.

Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel.

Jag tycker inte att det blir bra om du slår in potatisen med folie då den blir fuktigt och mer kokt.

Efter tillagning passar det bra att slå in potatisen i folie för varmhållning fram till servering.

Servering

Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.

Fyllningar

Bakad potatis kan förutom en klick smör även fyllas med olika bakpotatisfyllningar som:

Val av potatis

Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du kan köpa potatis märkt just bakpotatis men alla stora och även potatisar mindre potatisar blir goda bakta och ofta billigare än den märkta bakpotatisen.

Köper du mindre potatisar så räkna två per portion - totalt 250-300 gram.

Ett alternativ till vanlig bakpotatis är att baka sötpotatis eller små fina delikatesspotatisar på saltbädd.

Bakpotatis i mikron:

Du kan baka potatisarna i mikron om du har bråttom. De blir mer som kokt potatis men helt ok att äta. Godast blir bakpotatis i ugnen. En kompromiss som jag tycker funkar bra om du vill minska tiden i vanlig ugn är att först laga potatisen 10 minuter i mikron och sedan lägga in i ugnen ca 30 minuter för att blir färdig helt.

Till två portioner tar du 500-600 gram bakpotatis - som motsvarar två bakpotatisar på 250-300 gram styck.

  1. Stick först några hål i potatisskalet med gaffel eller provsticka. Lägg på en tallrik i mikron.
  2. Kör på full effekt i 15 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Är de inte genomlagade så kör dem några minuter till.

4 portioner bakad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar på 250-300 gram styck, totalt 1,2 kg
  • 4 msk smör till servering
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar
  • 1 tsk curry eller garam masala
  • 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche)
  • 1 dl majs
  • 1 hackad röd paprika
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk
  • 1 hackat eller rivet äpple
  • 2 msk kapris
  • 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 hackad rödlök
  • 4 tsk smör
  • 4 tsk gräslök
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor
  • 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 dl dill
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl majs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker. Använd en provsticka, gaffel eller kniv. Lägg potatisarna på ett ugnsgaller, ett ugnsbleck, ugnsfast form eller stor ugnsfast stekpanna.
  3. Baka potatisarna i ca 1 timme till 1 timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta med en provsticka eller knivspets. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något. Slå in dem i folie direkt om du vill varmhålla dem.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisarna som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll dem med en god fyllning.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer