Bakad potatis

Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Bakpotatis passar till det mesta, är lätt att laga, billigt och nyttigt.

Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt. Bakad potatis kan också fyllas med olika bakpotatisfyllningar som räkröra, kycklingröra, tonfiskröra eller annat gott.

Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du behöver dock ej köpa potatis märkt bakpotatis - alla stora och även potatisar som är stora men ej sorterade som bakpotatis blir goda bakta (och billigare). Köper du mindre potatisar så ta två per portion. Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel. Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom. Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.

4 portioner bakad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 4 msk smör till servering
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar
  • 1 tsk curry eller garam masala
  • 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche)
  • 1 dl majs
  • 1 hackad röd paprika
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk
  • 1 hackat eller rivet äpple
  • 2 msk kapris
  • 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 hackad rödlök
  • 4 tsk smör
  • 4 tsk gräslök
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor
  • 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 dl dill
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl majs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisarna i ca 1 timme. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisen som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll den med en god bakpotatisfyllning.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer