Grillad Entrecote med bearnaisesås

Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.

Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.

Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök. En tomat- eller grönsallad är också gott till.

Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.

Räkna 120-160 gram entrecote per portion.

4 portioner grillad Entrecote med bearnaisesås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja eller annan olja
  • Klyftpotatis: 16 små fina delikatesspotatisar eller ca 800 gram fast vinterpotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Bearnaisesås: 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 4 msk färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 2 bifftomater
  • 4 knipplökar eller vårlökar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Ta fram Entrecoten så att den får rumstemperatur.
  3. Skölj och rensa potatis. Har de fint skal så lämnar du det på annars kan du skala dem. Dela potatisen så att du har lika stora bitar ex. i de större i klyftor och halvera de mindre. Lägg potatisen i en stekpanna eller ugnsform som tål ugnsvärme. Häll över olja och strö över salt. Blanda runt och sprid ut potatisen så att den är jämnt fördelade.
  4. Ugnsrosta potatisen i ca 20 minuter tills den är mjuk och fått färg.
  5. Förbered grillade grönsaker: skölj och halvera tomater. Rensa, skär bort blasten och halvera lökarna. Koka lökarna i 8 min.
  6. Tänd grillen och börja laga resten.
  7. Bearnaisesås: skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  8. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  9. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  10. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad till bearnaisesåsen.
  11. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  12. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  13. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  14. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  15. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  16. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja. Håll såsen varm (sänk temperaturen i vattenbadet) och rör då och då medan du grillar köttet.
  17. Salta och peppra köttet. Gnid in i olivolja.
  18. Lägg på tomathalvor med skinnsidan nedåt och lök på grillen. Vänd löken då och då och grilla tills den har fått fin färg.
  19. Grilla samtidigt köttbitarna på varje sida i ca 2-3 minuter vardera. Stek dem sedan efter önskemål: rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader. Du kan känna på köttet. Känns det som läppen i konsistens så är det rött, som nästippen medium och som hakan welldone. Du kan också skära ett litet snitt i en köttbit och titta.
  20. Ta av grönsaker och kött och låt gärna köttet vila i fem minuter innan servering. Salta och peppra samt droppa gärna lite vinäger över tomaterna.
  21. Servera Entrecoten med bearnaisesåsen, klyftpotatisen, grillade tomathalvor samt löken.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer