Grillad entrecote med Bearnaisesås

Introduktion och förberedelse

Grillad entrecote med Bearnaisesås samt förslag på tillbehör från grillen.

Serveringsförslag

Grillat blir godast

Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.

Stekgrader

Rött vid 58 °C, medium vid 62 °C och välstekt vid 65 °C. Skär gärna ett snitt innan servering och kontrollera önskad stekgrad - annars grilla lite till.

Vintips

Till entrecoten och Bearnaisesåsen passar ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk fyllig Amarone.

4 portioner grillad Entrecote med bearnaisesås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote, 120-160 gram per portion
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja eller annan olja
  • BEARNAISESÅS: 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 4 msk färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Ta fram köttet så att det får rumstemperatur.
  2. Tänd grillen.
  3. Förbered tillbehör som kokt potatis till grillad potatis, klyftpotatis eller råstekt skivad potatis eller valfritt tillbehör.
  4. Förbered för grillade grönsaker om du önskar det till.
  5. BEARNAISESÅS: skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  6. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  8. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad till bearnaisesåsen.
  9. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  10. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  11. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  12. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  13. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  14. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja. Håll såsen varm (sänk temperaturen i vattenbadet) och rör då och då medan du grillar köttet.
  15. GRILLA KÖTT OCH TILLBEHÖR: Salta och peppra köttet. Gnid in i olivolja.
  16. Grilla tillbehör du önskar ha till. Håll tillbehör och grillade grönsaker varmt vid sidan på grillen eller i folie.
  17. Grilla köttbitarna på varje sida i ca 2-3 minuter vardera. Grilla dem till önskad stekgrad: rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader. Du kan känna på köttet. Känns det som läppen i konsistens så är det rött, som nästippen medium och som hakan welldone. Du kan också skära ett litet snitt i en köttbit och kontrollera stekgraden innan servering.
  18. Ta av köttet och låt det vila i ca 2-3 minuter innan servering.
  19. Servera Entrecoten med bearnaisesåsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-21