Grillad Entrecote med bearnaisesås

Grillad Entrecote med bearnaisesås, klyftpotatis, grillad tomat och knipplök eller vårlök.
Godast blir entrecoten om du grillar den men den kan också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Andra goda grönsaker att grilla är kokt majskolv, skivad zucchini, paprikabitar och rödlök.
En tomat- eller grönsallad är också gott till.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Räkna 120-160 gram entrecote per portion.

4 portioner grillad Entrecote med bearnaisesås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar entrecote
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja eller annan olja
  • Klyftpotatis: 16 små fina delikatesspotatisar eller ca 800 gram fast vinterpotatis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Bearnaisesås: 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 4 msk färsk dragon, finhackad eller 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 2 bifftomater
  • 4 knipplökar eller vårlökar

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Ta fram Entrecoten så att den får rumstemperatur.
  3. Skölj och rensa potatis. Har de fint skal så lämnar du det på annars kan du skala dem. Dela potatisen så att du har lika stora bitar ex. i de större i klyftor och halvera de mindre. Lägg potatisen i en stekpanna eller ugnsform som tål ugnsvärme. Häll över olja och strö över salt. Blanda runt och sprid ut potatisen så att den är jämnt fördelade.
  4. Ugnsrosta potatisen i ca 20 minuter tills den är mjuk och fått färg.
  5. Förbered grillade grönsaker: skölj och halvera tomater. Rensa, skär bort blasten och halvera lökarna. Koka lökarna i 8 min.
  6. Tänd grillen och börja laga resten.
  7. Bearnaisesås: skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  8. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  9. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  10. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad till bearnaisesåsen.
  11. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  12. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  13. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  14. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  15. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  16. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja. Håll såsen varm (sänk temperaturen i vattenbadet) och rör då och då medan du grillar köttet.
  17. Salta och peppra köttet. Gnid in i olivolja.
  18. Lägg på tomathalvor med skinnsidan nedåt och lök på grillen. Vänd löken då och då och grilla tills den har fått fin färg.
  19. Grilla samtidigt köttbitarna på varje sida i ca 2-3 minuter vardera. Stek dem sedan efter önskemål: rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader. Du kan känna på köttet. Känns det som läppen i konsistens så är det rött, som nästippen medium och som hakan welldone. Du kan också skära ett litet snitt i en köttbit och titta.
  20. Ta av grönsaker och kött och låt gärna köttet vila i fem minuter innan servering. Salta och peppra samt droppa gärna lite vinäger över tomaterna.
  21. Servera Entrecoten med bearnaisesåsen, klyftpotatisen, grillade tomathalvor samt löken.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer