Grillad sparris

Introduktion och förberedelse

Grillad sparris - hur du grillar grön eller vit sparris. Jättegott som tillbehör till det mesta eller som förrätt.

Passa på när du ändå grillar annat eller grilla som vegetarisk rätt eller servera som en förrätt.

Grilla direkt eller förkoka?

Fina smala och mjälla gröna sparrisar behöver du ej förkoka utan de kan grillas direkt.

En regel är att de lätt att bryta sönder och är goda när du smakar på en rå sparris så kan du grilla dem utan att förkoka.

De medelstora ljusgröna sparrisarna med runt 1 cm diameter eller mer kan du förkoka om du vill ca 4 minuter i saltat vatten. De går även att grilla direkt.

Vit sparris tycker jag blir bäst att förkoka innan grillning och räkna ca 5-8 minuter.

Här hittar du koktider för olika sparris med olika tjocklek. Tänk på att de även lagas vidare på grillen så du kan dra av några minuter av förkoket.

Förkokt sparris kan du förbereda

Förkokt sparris kan du förbereda och koka i god tid, kyla ner och ha i kylent tills det är dags att grilla dem.

Grillad sparris som tillbehör

  • Strö gärna över gourmetsalt - flingsalt - och nymalen svartpeppar på sparrisen innan servering.
  • Vidare kan man ha en klyfta citron eller fin vinäger som balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger samt ringla över fin kallpressad olivolja.
  • Man kan också blanda sparrisen med en grönsallad eller annan sallad på ett fat.
  • Riven parmesanost samt en klick smör, brynt smör eller fin olivolja.
  • Eller enbarn klick smör som får smälta över den varma sparrisen.

Grillad sparris som förrätt

  • Lägg till fin lufttorkad skinka eller rökt eller gravad lax, en klyfta citron, riven eller hyvlad parmesan samt lite olivolja.
  • Servera med en klick crème fraiche, löjrom, hackad dill och rödlök, samt skalade räkor samt citronklyfta.
  • Som förrättssallad, lätt middag eller lunch med kokt ägg i klyftor, räkor, coctailtomat, grönsallad på påse.
  • Eller servera som de är med Hollandaisessås eller Hollandaisesmör. Då även gott med rökt lax eller räkor till.
  • Bröd som grissinis är gott till om du vill ha bröd till din sparrisförrätt.

Grillad grön sparris på fat med riven parmesan och smör.
Den grillade sparrisen kan du servera som den är. Smaka gärna upp den lite med flingsalt, nymalen svartpeppar, en klick smör som får smälta eller olivolja. Ovan även toppad med finriven parmesan.

Att dricka till sparris:

Till grillad sparris passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt vin av ekfatslagrat Chardonnay eller från Italien av druvan Pinot Grigio.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 -2 knippe grön sparris, 400-500 gram eller 12-20 stycken. Räkna ca 3-5 gröna sparris eller 2-3 vita tjocka sparris per portion både som tillbehör eller förrätt
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Serveringsförslag till förrätt: 8 skivor lufttorkad skinka
  • 50 gram riven eller hyvlad parmesan eller grano padano
  • 4 klyftor citron
  • 3 msk fin olivolja

Tillagning

  1. Skär av den torra snittytan nederst på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare.
  2. FÖRKOKT SPARRIS: Bind eventuellt ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten. Koka sparrisarna i 4-6 minuter beroende på tjocklek. Ta upp och grilla dem direkt eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna. Förvara övertäckta i kylen. Hit kan du förbereda.
  3. Fina smala och mjälla sparrisar behöver du ej förkoka utan kan grillas råa direkt på grillen.
  4. Vänd sparrisarna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Grilla sparrisarna hela på grillen. Tips är att lägga dem tvärs mot gallret så de inte ramlar genom. Det tar 2-3 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  6. Lägg upp på fat och servera. Toppa gärna med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Lite extra olivolja eller en klick smör samt finriven parmesan är också gott.
  7. Eller servera som förrätt på ett fat eller tallrik. Förslag är med Hollandaisesås eller med lufttorkad skinka eller rökt skivad lax, citronklyftor, riven eller hyvlad parmesan samt mer olivolja eller smält eller brynt smör.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept