Grillad sparris
Ett grundrecept på grillad grön eller vit sparris samt serveringsförslag som tillbehör eller förrätt.
Tillagning
- Skär av den torra snittytan nederst på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare.
- FÖRKOKT SPARRIS: Bind eventuellt ihop sparrisarna i buntar med ca 5 i varje med bomullssnöre. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten. Koka sparrisarna i 4-10 minuter beroende på tjocklek. Ta upp och grilla dem direkt. Eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna samt förvara övertäckta i kylen.
- Fina smala och mjälla gröna sparrisar behöver du ej förkoka utan kan grillas råa direkt på grillen eller i grillpanna.
- Vänd sparrisarna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
- Grilla sparrisarna hela på grillen. Tips är att lägga dem tvärs mot gallret så de inte ramlar genom. Det tar 2-5 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
- Lägg upp på fat eller tallrikar och servera som tillbehör eller förrätt efter tycke - se tips ovan.
- Toppa gärna med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Lite extra olivolja; en klick smör eller brynt smör; samt finriven eller hyvlad parmesan; eller servera med Hollandaisesås eller med lufttorkad skinka eller rökt skivad lax, citronklyftor osv.
Serveringsförslag tillbehör
- Lägg på en klick smör eller droppa över lite olivolja eller rapsolja; strö över gourmetsalt eller flingsalt samt nymalen svartpeppar.
- Vidare kan du droppa över fin balsamvinäger.
- Festligt är hyvlad eller riven parmesan eller pecorino.
- Skeda över någon msk brynt smör och gärna någon msk rostade grovt hackade hasselnötter.
- Asiatisk smak får du med 1 tsk sesamolja, 2 msk ljus soja, 2 tsk risvinäger, 1/2 tsk srirachasås, 2 msk ketjap manis samt 1 msk rostade sesamfrön på.
- Man kan också blanda sparrisen med en grönsallad eller annan sallad på ett fat.
- Linda 3-4 sparrisar i buntar med bacon eller pancetta och grilla på låg värme runt om.
Serveringsförslag förrätt
Förutom att servera den grillade sparrisen som enkel förrätt med ovan förslag som en klick smör, brynt smör, hyvlad parmesan eller liknande är här några förslag på tillbehör som passar till förrätter:
- Lite matigare förrätt får du med 1-2 skivor lufttorkad skinka.
- Rökt eller gravad lax, en klyfta citron, riven eller hyvlad parmesan samt lite olivolja.
- En klick crème fraiche, löjrom, hackad dill och rödlök, samt ev. skalade räkor samt citronklyfta.
- Som förrättssallad, lätt middag eller lunch med kokt ägg i halvor, räkor, cocktailtomater samt en mixad grönsallad.
- Servera som de är med Hollandaisessås, Bearnaisesås eller Hollandaisesmör. Då även gott med rökt lax eller räkor till.
- Bröd som grissinis är gott till om du vill ha bröd till din sparrisförrätt.
- En god lyxig förrätt får du med sparris toppad med pocherat ägg, Hollandaisesås samt löjrom eller stenbitsrom.
Tips
- Vit sparris tycker jag blir bäst att förkoka innan grillning och räkna ca 5-10 minuter. Här hittar du koktider för olika sparris med olika tjocklek.
- Fina, smala och mjälla gröna sparrisar behöver du ej förkoka utan de kan grillas direkt.
- De medelstora ljusgröna sparrisarna med runt 1 cm diameter eller mer kan du förkoka om du vill ca 4-5 minuter i saltat vatten. De går även att grilla direkt.
- En regel är att är de lätta att bryta sönder och goda när du smakar på en rå sparris så kan du grilla dem utan att förkoka.
- Förkokt sparris kan du förbereda. Koka, kyl ner och förvara i kylen tills det är dags att grilla.
Att dricka till
- Till grillad sparris passar kall torr fino sherry utmärkt.
- Alternativt ett torrt vitt vin av ekfatslagrat Chardonnay, Pinot Gris från Alsace eller Pinot Grigio från Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal