Grillad sparris
Introduktion och förberedelse
Ett grundrecept på grillad grön eller vit sparris samt serveringsförslag som tillbehör eller förrätt.
Som tillbehör
- Lägg på en klick smör eller droppa över lite olivolja eller rapsolja; strö över gourmetsalt eller flingsalt samt nymalen svartpeppar.
- Vidare kan du droppa över fin balsamvinäger.
- Festligt är hyvlad eller riven parmesan eller pecorino.
- En extra smakdimension för sparrisen med några msk brynt smör.
- Asiatisk smak får du med 12tsk sesamolja, 4 msk ljus soja, 2 tsk risvinäger, 1/2 tsk srirachasås, 2 msk ketjap manis samt 1 msk rostade sesamfrön på.
- Man kan också blanda sparrisen med en grönsallad eller annan sallad på ett fat.
- Linda 3-4 sparrisar i buntar med bacon eller pancetta och grilla på låg värme runt om.
Som förrätt
Förutom att servera den grillade sparrisen som enkel förrätt med ovan förslag som en klick smör, brynt smör, hyvlad parmesan eller liknande är här några förslag på tillbehör som passar till förrätter:
- Lite matigare förrätt får du med 1-2 skivor lufttorkad skinka.
- Rökt eller gravad lax, en klyfta citron, riven eller hyvlad parmesan samt lite olivolja.
- En klick crème fraiche, löjrom, hackad dill och rödlök, samt ev. skalade räkor samt citronklyfta.
- Som förrättssallad, lätt middag eller lunch med kokt ägg i halvor, räkor, cocktailtomater samt en mixad grönsallad.
- Servera som de är med Hollandaisessås, Bearnaisesås eller Hollandaisesmör. Då även gott med rökt lax eller räkor till.
- Bröd som grissinis är gott till om du vill ha bröd till din sparrisförrätt.

Grilla direkt eller förkoka?
- Fina, smala och mjälla gröna sparrisar behöver du ej förkoka utan de kan grillas direkt.
- En regel är att är de lätta att bryta sönder och goda när du smakar på en rå sparris så kan du grilla dem utan att förkoka.
- De medelstora ljusgröna sparrisarna med runt 1 cm diameter eller mer kan du förkoka om du vill ca 4-5 minuter i saltat vatten. De går även att grilla direkt.
- Vit sparris tycker jag blir bäst att förkoka innan grillning och räkna ca 5-10 minuter.
- Här hittar du koktider för olika sparris med olika tjocklek.
Förkokt sparris kan du förbereda
Sparrisen kan du förbereda och koka i god tid, kyla ner och ha i kylen tills det är dags att grilla.

Att dricka till
- Till grillad sparris passar kall torr fino sherry utmärkt.
- Alternativt ett torrt vitt vin av ekfatslagrat Chardonnay, Pinot Gris från Alsace eller Pinot Grigio från Italien.
Tillagning
- Skär av den torra snittytan nederst på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare.
- FÖRKOKT SPARRIS: Bind eventuellt ihop sparrisarna i buntar med ca 5 i varje med bomullssnöre. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten. Koka sparrisarna i 4-10 minuter beroende på tjocklek. Ta upp och grilla dem direkt. Eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna samt förvara övertäckta i kylen.
- Fina smala och mjälla gröna sparrisar behöver du ej förkoka utan kan grillas råa direkt på grillen.
- Vänd sparrisarna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
- Grilla sparrisarna hela på grillen. Tips är att lägga dem tvärs mot gallret så de inte ramlar genom. Det tar 2-5 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
- Lägg upp på fat eller tallrikar och servera. Toppa gärna med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Lite extra olivolja eller en klick smör samt finriven eller hyvlad parmesan är också gott.
- Eller servera som förrätt på ett fat eller tallrik. Se förslag ovan som med en klick smör, salt och peppar; brynt smör; hyvlad parmesan; Hollandaisesås eller med lufttorkad skinka eller rökt skivad lax, citronklyftor, riven parmesan och olivolja osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal