Grillad sparris

Grillad grön sparris med lufttorkad skinka och parmesan. Här passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.
Strö gärna över gourmetsalt och nymalen svartpeppar innan servering.
Räkna ca 3-5 sparris per portion.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 knippe grön sparris
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram parmesan eller grano padano
  • 4 msk smakrik olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Koka sparrisarna i fyra minuter.
  4. Ta upp och grilla dem eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna och grilla senare (hit kan du förbereda).
  5. Sedan är det bara att lägga sparrisarna på grillen och ge lite färg och smak. Det tar 2-3 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  6. Lägg upp på tallrikar och lägg på skinka, hyvla över ost och häll över olivolja och citron.
  7. Toppa till sist med salt och svartpeppar. Klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer