Grillad sparris

Grillad grön sparris - hur du grillar grön sparris. Jättegott som tillbehör till det mesta eller som förrätt. Passa på när du ändå grillar annat eller grilla som vegetarisk rätt eller servera som en förrätt med ex. lufttorkad skinka och riven parmesan.

Fina nyplockade, smala och mjälla sparrisar behöver du ej förkoka utan kan grillas direkt. Går de lätt att bryta sönder och är goda när du smakar på en rå så kan du grilla dem utan att förkoka. Har de mer tuggmotstånd så förkoka dem 4 minuter i saltat vatten. Räkna ca 3-5 gröna sparris per portion både som tillbehör eller förrätt.

Serveringsförslag:

Strö gärna över gourmetsalt och nymalen svartpeppar på sparrisen innan servering. Vidare kan man ha en klyfta citron eller fin vinäger som balsamvinäger, lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger samt ringla över fin kallpressad olivolja. Riven parmesanost är också gott. 

Eller en klick smör som får smälta över den varma sparrisen. Eller servera med hollandaisessås eller hollandaisesmör.

Att dricka till sparris:

Till grillad sparris passar kall torr fino sherry utmärkt. Alternativt ett torrt vitt av chardonnay eller från Italien av druvan pinot grigio.

4 portioner grillad sparris

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 -1,5 knippe grön sparris, 12-20 stycken
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Serveringsförslag till förrätt: 8 skivor lufttorkad skinka
  • 100 gram riven eller hyvlad parmesan eller grano padano
  • 4 klyftor citron
  • 3 msk fin olivolja

Tillagning

  1. Skär av den torra snittytan på sparrisen. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre sparrisskalare. Bind ev. ihop sparrisarna i buntar med 5 i varje med bomullssnöre.
  2. GRILLAD FÖRKOKT SPARRIS: Koka upp en kastrull med väl saltat vatten. Koka sparrisarna i fyra minuter. Ta upp och grilla dem eller lägg dem i kall vatten eller isvatten att svalna och grilla senare (hit kan du förbereda).
  3. Fina nyplockade, smala och mjälla sparrisar behöver du ej förkoka utan kan grillas direkt.
  4. Vänd sparrisarna i lite olivolja, salt och peppar.
  5. Grilla sparrisarna hela på grillen. Det tar 2-3 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  6. Lägg upp på fat och servera. Toppa gärna med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Lite extra olivolja eller en klick smör är också gott.
  7. Eller servera som förrätt på ett fat eller tallrikar med lufttorkad skinka, citronklyftor, riven eller hyvlad parmesan samt mer olivolja.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer