Godaste vinerna till grillkvällen

Med våren kommer grillen fram. Då passar det bra med ett gott vin till. Glöm att det är bara är vissa viner som passar till grillat. Nej, smaken är som baken – delad.

Grillviner Röda smakrika viner passar till grillat.

Prova lite nytt vin till grillen! En dominerande smak i grillat är givetvis de lite brända mörka tonerna. En smak som man hittar i en majoritet av dagens röda viner. Det beror på ekfatslagring. Ekfaten som används rostas ofta på insidan vilket ger vinet en svag nyans av brända, vaniljaktiga och smöriga smaker som passar bra med den grillade maten.

Flera av vinerna jag rekommenderar har just denna egenskap. Ett typiskt exempel är ekfatslagrad chardonnay eller vit Rioja som passar utmärkt med rätter som teriyaki kyckling och laxkotlett med hollandaisesås. Gillar du inte smöriga ekfatslagrade vita viner går turen till Italien och druvan Pinot grigio. Ett neutralt och friskt vitt vin perfekt till grillad sparris och medelhavsinspirerad mat.

Från Italien kommer röda sötsura medelfylliga viner med ekfatstoner och frukt lik körsbär. Druvor som Sangiovese och Primitivo är som gjorda för modern mat med mycket grönsaker, örter och smaker.

I Australien är grillfester närmast religion. Deras fruktiga moderna rödviner med ekfatstoner passar utmärkt till grillat. Wolf Blass, Australien gör ett utmärkt och prisvärt exempel på vad man kan åstadkomma med druvan Cabernet sauvignon.
 

Wolf Blass grillvin Wolf Blass Eaglehawk är en klockren favorit till grillen.

En svensk favorit som bara blivit bättre – Jacobs Creek från kullarna norr om Adelaide, Australien. Shiraz är samma druva som syrah (som blir smakfulla rödviner från Rhone i Frankrike). Mycket lyckat och uppskattat är att kombinera den med Cabernet sauvignon. Australien är grillfesternas mecka och de vet att göra vin därtill. Ett klassiskt barbeque består mest av biff, lamm, fläsk och kyckling – ibland också fisk och skaldjur - med smakfulla marinader samt starkare korvar. Ofta serverat med lite mastigare tillbehör som coleslaw, smakfulla såser, potatissallader och gratänger. Här passar flera av deras smakfullare viner utmärkt till. Röda viner av Cabernet sauvignon samt Shiraz gör sig utmärkt med mycket fruktighet lik svarta vinbär, ekfatstoner samt en mjuk men tydlig strävhet och balans mellan sött och surt.

Kombinera mat och vin
• tänk på vilka smaker som dominerar i maten.
• sötma i maten minskar upplevelsen av sötma i vinet som blir surare och något strävare.
• Syra i maten minskar upplevelsen av syra i vinet som blir sötare, mjukare och fylligare.
• Balansera sött och surt i maten så bibehålls vinets ursprungliga smak.
• Utnyttja dessa tips genom att tillsätta exempelvis lite citronsaft över köttbiten om vinet upplevs som för surt och kärvt.
• Smakar vinet för sött och tamt passar ett sötare tillbehör som sötare grönsaker med färskpotatis, paprika, rödlök, äpple, socker eller honung i marinad, mango chutney eller mango i salsan. Då känns syran och fruktsmaker mer.

Jag har valt ut lite olika favoritviner med priser mellan 60 och 100 kr. Alla är på ordinarie sortiment. Mycket Australien och några ekologiska viner från Sydamerika blev det. I Australien har de ett system med tävlingar och bedömning av sina viner som uppmuntrar välgjorda och prisvärda viner. Bedömningarna görs utifrån givna stilar och vinerna får poäng efter hur mycket de liknar ett perfekt vin i respektive stil. Nackdelen är att de kan sakna originalitet – men det är inget jag lider av vid grillen. Bra viner till bra priser är vad jag vill ha - och gärna med ekologiskt odlade druvor.

Varmt rekommenderade grillviner.
OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

Röda
2066, Jacob's Creek Shiraz Cabernet Sauvignon, Australien, 750ml, 72 kr

Jacobs Creek grillvin Säkra kort - viner från Australien av druvan Shiraz och Cabernet Sauvignon är fruktiga, prisvärda och nästan alltid av hög kvalitet.

6280, De Bortoli Shiraz, Australien, 750 ml, 69 kr

Ekologiskt! 6853, Adobe Reserve Cabernet Sauvignon, Chile,  750 ml, 74 kr

6338, Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon, Australien, 750ml, 69 kr

Vita
6463, Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, Australien, 750ml, 85 kr

Rosé

6077, Mulderbosch Rosé, Sydafrika, 750ml, 79 kr.

Prisvärda grillviner

Röda

2337, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 750ml, 57 kr

Ekologiskt! 6518, Cameleon Reserva Cabernet Sauvignon, Argentina, 750 ml, 79 kr

2788, Viña Albali Gran Reserva, Spanien, 750ml, 79 kr

2341, Bengt Frithiofsson Vivati Primitivo, Italien, 750ml, 69 kr

6253, Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, Australien, 750ml, 89 kr

Vita

2780, El Coto Blanco, Spanien, 375ml, 750ml, 59 kr

6696, Turning Leaf Chardonnay, USA, 750ml, 79 kr

5765, Chablis, Frankrike, 750ml, 149 kr

Recept på grillad mat som passar till grillviner >>

p>

 

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer