Grillade kycklingspett med sweet chilisås och klyftpotatis

Grillade kycklingspett med Sweet Chilisås och klyftpotatis med rostad rödlök och paprika. Kycklingspett är goda att grilla men du kan också ugnssteka eller steka kycklingspett i panna såklart.

När du ändå har grillen igång kan du grilla zucchini, svamp eller vårlök till.

4 portioner grillade kycklingspett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl sweet chili att pensla spetten med
  • 800 g potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • Sweet Chilisås: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 msk sweet chilisås
  • 0,5 dl hackade jordnötter
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda strimlor på längden. Skär i kuber.
  2. Blanda olja med vinäger, soja, sambal oelek, tomatpuré och pressade vitlöksklyftor i en skål. Lägg i kycklingbitarna och låt marinera minst en halvtimme, gärna längre (då i kylskåp). Under tiden lagar du klyftpotatisen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skölj och skär potatisarna i klyftor.
  5. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda rödlök och paprika i potatisen. Lägg allt på en långpanna, ringla över olja, salta och peppra. Rör om och in i ugnen i 30 min.
  6. Tänd grillen.
  7. Blanda matlagningsyoghurt med sweet chilisås och hackade jordnötter. Smaka av med svartpeppar.
  8. Trä upp kycklingen på spett och grilla dem runt om i 5 minuter. Pensla med sweet chilisås mot slutet av grillningen.
  9. Servera spetten med klyftpotatisen och såsen. Gärna lite grönsallad till också (ruccola eller blandad sallad).
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer