Entrecote med potatisgratäng
Introduktion och förberedelse
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, eller gröna bönor, bakad lök samt tomatsallad. Gratängen blir potatistillbehör och sås i ett.
Räkna 4 st bitar entrecote, ca 140-160 gram styck.
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan grilla entrecoten istället för att steka den. Stek gärna i en grillpanna om du steker på spisen.
Istället för entrecote kan du välja annat kött som biff, oxfilé, lövbiff, fläskkarré, kycklingfilé, lax eller vego qournfiléer eller tzayspett.
Tillagning
- Börja med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
- Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
- Smörj en eldfast form och lägg i skivorna.
- Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
- Blandningen ska smaka tydligt salt.
- Häll blandningen över potatisen.
- Grädda potatisgratängen i ca 50 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka.
- Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
- Bakad lök: Skala och dela löken på mitten. Lägg i en liten ugnsform, häll över några droppar olivolja samt salta och peppra. Baka löken i ugnen bredvid potatisgratängen i ca 40 minuter.
- Baconlindade haricots verts: Skär av ca 0,5 cm av de yttersta kanterna på bönorna.
- Koka de färska gröna bönorna i saltat vatten i 3 minuter. Det går också bra att mikra dem i saltat vatten i 3 minuter.
- Skölj bönorna i kallt vatten i durkslag så att de svalnar så du kan ta i dem.
- Dela upp bönorna i 8 högar.
- Linda ihop varje hög till en rulle med en skiva bacon.
- Stek dem med skarven ned i en stekpanna. Stek sedan runt om tills baconet fått fin färg.
- Nu kan du servera de baconlindade haricots verten.
- Tomatsallad: Skölj och dela cocktailtomaterna. Skala, dela och hacka rödlöken fint. Blanda tomater och rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar.
- Stek sist köttet: Salta och peppra köttet på båda sidor. Värm en stekpanna på max och stek köttet på båda sidor i lite olja eller smör i ca 3-4 minuter på varje sida. Du kan också grilla köttet.
- Skär lite i köttet så ser du om du ska steka det mer om du vill ha välstekt eller blodigare (mindre stekt) kött.
- Servera entrecoten med potatisgratängen, baconlindade bönorna, de bakade lökhalvorna och tomatsalladen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 768 kcal