Entrecote med potatisgratäng

Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Räkna 4 st bitar entrecote, ca 140-160 gram styck.
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).

4 portioner entrecote med potatisgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja eller smör att steka i
  • Potatisgratäng: 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost, gratängost (valfritt)
  • Bakad lök: 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • Baconlindade gröna bönor: 200 g färska gröna bönor haricorts verts
  • 8 skivor bacon
  • Tomatsallad: 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en eldfast form och lägg i skivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Blandningen ska smaka tydligt salt.
  7. Häll blandningen över potatisen.
  8. Grädda potatisgratängen i ca 50 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka.
  9. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  10. Bakad lök: Skala och dela löken på mitten. Lägg i en liten ugnsform, häll över några droppar olivolja samt salta och peppra. Baka löken i ugnen bredvid potatisgratängen i ca 40 minuter.
  11. Baconlindade haricots verts: Skär av ca 0,5 cm av de yttersta kanterna på bönorna.
  12. Koka de färska gröna bönorna i saltat vatten i 3 minuter. Det går också bra att mikra dem i saltat vatten i 3 minuter.
  13. Skölj bönorna i kallt vatten i durkslag så att de svalnar så du kan ta i dem.
  14. Dela upp bönorna i 8 högar.
  15. Linda ihop varje hög till en rulle med en skiva bacon.
  16. Stek dem med skarven ned i en stekpanna. Stek sedan runt om tills baconet fått fin färg.
  17. Nu kan du servera de baconlindade haricots verten.
  18. Tomatsallad: Skölj och dela cocktailtomaterna. Skala, dela och hacka rödlöken fint. Blanda tomater och rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar.
  19. Stek sist köttet: Salta och peppra köttet på båda sidor. Värm en stekpanna på max och stek köttet på båda sidor i lite olja eller smör i ca 3-4 minuter på varje sida. Du kan också grilla köttet.
  20. Skär lite i köttet så ser du om du ska steka det mer om du vill ha välstekt eller blodigare (mindre stekt) kött.
  21. Servera entrecoten med potatisgratängen, baconlindade bönorna, de bakade lökhalvorna och tomatsalladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer