Entrecote med potatisgratäng

Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, eller gröna bönor, bakad lök samt tomatsallad. Gratängen blir potatistillbehör och sås i ett.

Räkna 4 st bitar entrecote, ca 140-160 gram styck.
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.

Du kan grilla entrecoten istället för att steka den. Stek gärna i en grillpanna om du steker på spisen.

Istället för entrecote kan du välja annat kött som biff, oxfilé, lövbiff, fläskkarré, kycklingfilé, lax eller vego qournfiléer eller tzayspett.

4 portioner entrecote med potatisgratäng

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja eller smör att steka i
  • Potatisgratäng: 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost, gratängost (valfritt)
  • Bakad lök: 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • Baconlindade gröna bönor: 200 g färska gröna bönor haricorts verts
  • 8 skivor bacon
  • Tomatsallad: 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  3. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  4. Smörj en eldfast form och lägg i skivorna.
  5. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  6. Blandningen ska smaka tydligt salt.
  7. Häll blandningen över potatisen.
  8. Grädda potatisgratängen i ca 50 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka.
  9. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  10. Bakad lök: Skala och dela löken på mitten. Lägg i en liten ugnsform, häll över några droppar olivolja samt salta och peppra. Baka löken i ugnen bredvid potatisgratängen i ca 40 minuter.
  11. Baconlindade haricots verts: Skär av ca 0,5 cm av de yttersta kanterna på bönorna.
  12. Koka de färska gröna bönorna i saltat vatten i 3 minuter. Det går också bra att mikra dem i saltat vatten i 3 minuter.
  13. Skölj bönorna i kallt vatten i durkslag så att de svalnar så du kan ta i dem.
  14. Dela upp bönorna i 8 högar.
  15. Linda ihop varje hög till en rulle med en skiva bacon.
  16. Stek dem med skarven ned i en stekpanna. Stek sedan runt om tills baconet fått fin färg.
  17. Nu kan du servera de baconlindade haricots verten.
  18. Tomatsallad: Skölj och dela cocktailtomaterna. Skala, dela och hacka rödlöken fint. Blanda tomater och rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar.
  19. Stek sist köttet: Salta och peppra köttet på båda sidor. Värm en stekpanna på max och stek köttet på båda sidor i lite olja eller smör i ca 3-4 minuter på varje sida. Du kan också grilla köttet.
  20. Skär lite i köttet så ser du om du ska steka det mer om du vill ha välstekt eller blodigare (mindre stekt) kött.
  21. Servera entrecoten med potatisgratängen, baconlindade bönorna, de bakade lökhalvorna och tomatsalladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer