Grillad ananas
Introduktion och förberedelse
Grillade ananasspett med råsocker och ev. grönt thé på grillspett.
Färsk ananas blir godast men det går också med burkananas - trä då förslagsvis halva ananasringar på spett.
Serveringsförslag
- Ananasspetten blir en enkel och god dessert till grillfesten.
- Glass som vaniljglass, sojaglass eller en eller olika sorbeter är gott till den varma grillade ananasen.
- Prova festlig Champagnesorbet till.
Att dricka till
Ett sött vin som Sauternes, vitt portvin eller ett Icewein är gott att dricka till ananasspetten.

Tillagning
- Tänd grillen och lägg spetten i blöt.
- Skär av toppen av ananasen. Skär av skalet - alla prickar behövs inte skäras bort. Dela på mitten längs med och sedan längs med till fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga biten på varje klyfta.
- Dela varje klyfta i två delar till totalt 8 klyftor.
- Trä upp två klyftor ananas på varje grillspett.
- Bred ut socker och ev. grönt thé på en tallrik.
- Vänd runt och klappa in socker på ananasbitarna.
- Lägg upp på en tallrik och strö över lite extra strösocker precis innan grillningen.
- Grilla dem någon minut på varje sida tills sockret smält och ananasen fått lite färg. Lägg upp på serveringsfat. Hit kan du förbereda och sedan värma spetten till servering.
- Servera ananasspetten med en stor kula vaniljglass. Om du önskar så kan du garnera med ex. ett knäckflarn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal