Grillad ananas
Grillade ananasspett med råsocker och ev. grönt thé på grillspett.
Färsk ananas blir godast men det går också med burkananas - trä då förslagsvis halva ananasringar på spett.
Serveringsförslag
- Ananasspetten blir en enkel och god dessert till grillfesten.
- Glass som vaniljglass, sojaglass eller en eller olika sorbeter är gott till den varma grillade ananasen.
- Prova festlig Champagnesorbet till.
Tillagning
- Tänd grillen och lägg spetten i blöt.
- Skär av toppen av ananasen. Skär av skalet - alla prickar behövs inte skäras bort. Dela på mitten längs med och sedan längs med till fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga biten på varje klyfta.
- Dela varje klyfta i två delar till totalt 8 klyftor.
- Trä upp två klyftor ananas på varje grillspett.
- Bred ut socker och ev. grönt thé på en tallrik.
- Vänd runt och klappa in socker på ananasbitarna.
- Lägg upp på en tallrik och strö över lite extra strösocker precis innan grillningen.
- Grilla dem någon minut på varje sida tills sockret smält och ananasen fått lite färg. Lägg upp på serveringsfat. Hit kan du förbereda och sedan värma spetten till servering.
- Servera ananasspetten med en stor kula vaniljglass. Om du önskar så kan du garnera med ex. ett knäckflarn.
Att dricka till
Ett sött vin som Sauternes, vitt portvin eller ett Icewein är gott att dricka till ananasspetten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal