Grillad ananas

Grillad ananas till dessert med vaniljglass. Grillade ananasspett med råsocker och ev. grönt thé på grillspett.
Ananasspett blir en enkel och god dessert till grillfesten.
Färsk ananas blir godast men det går också med burkananas (trä då ex. halva ananasringar på spett).
Glass som vaniljglass eller sorbet är gott till grillad ananas.
Ett sött vin som sauternes, vitt portvin eller ett icewein är gott att dricka till ananasspetten.

4 portioner grillad ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 färsk medelstor ananas
  • 0,5 dl råsocker, muscovado, farinsocker eller vanligt strösocker
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk grönt thé i lösvikt (valfritt)
  • 4 träspett eller metallspett

Tillagning

  1. Tänd grillen och lägg spetten i blöt.
  2. Skär av toppen av ananasen. Skär av skalet - alla prickar behövs inte skäras bort. Dela på mitten längs med och sedan längs med till fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga biten på varje klyfta.
  3. Dela varje klyfta i två delar till totalt 8 klyftor.
  4. Trä upp två klyftor ananas på varje grillspett.
  5. Bred ut socker och ev. grönt thé på en tallrik.
  6. Vänd runt och klappa in socker på ananasbitarna.
  7. Lägg upp på en tallrik och strö över lite extra strösocker precis innan grillningen.
  8. Grilla dem någon minut på varje sida tills sockret smält och ananasen fått lite färg. Lägg upp på serveringsfat. Hit kan du förbereda och sedan värma spetten till servering.
  9. Servera ananasspetten med en stor kula vaniljglass. Om du önskar så kan du garnera med ex. ett knäckflarn.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer