Grillad ananas

Grillade ananasspett med råsocker och ev. grönt thé på grillspett.

Färsk ananas blir godast men det går också med burkananas - trä då förslagsvis halva ananasringar på spett.

Serveringsförslag

  • Ananasspetten blir en enkel och god dessert till grillfesten.
  • Glass som vaniljglass, sojaglass eller en eller olika sorbeter är gott till den varma grillade ananasen.
  • Prova festlig Champagnesorbet till.

4 portioner grillad ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 färsk medelstor ananas
  • 0,5 dl råsocker, muscovado, farinsocker eller vanligt strösocker
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk grönt thé i lösvikt (valfritt)
  • 4 träspett eller metallspett

Tillagning

  1. Tänd grillen och lägg spetten i blöt.
  2. Skär av toppen av ananasen. Skär av skalet - alla prickar behövs inte skäras bort. Dela på mitten längs med och sedan längs med till fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga biten på varje klyfta.
  3. Dela varje klyfta i två delar till totalt 8 klyftor.
  4. Trä upp två klyftor ananas på varje grillspett.
  5. Bred ut socker och ev. grönt thé på en tallrik.
  6. Vänd runt och klappa in socker på ananasbitarna.
  7. Lägg upp på en tallrik och strö över lite extra strösocker precis innan grillningen.
  8. Grilla dem någon minut på varje sida tills sockret smält och ananasen fått lite färg. Lägg upp på serveringsfat. Hit kan du förbereda och sedan värma spetten till servering.
  9. Servera ananasspetten med en stor kula vaniljglass. Om du önskar så kan du garnera med ex. ett knäckflarn.

Att dricka till

Ett sött vin som Sauternes, vitt portvin eller ett Icewein är gott att dricka till ananasspetten.

Färsk ananas i bitar som grillas på grillspett över glöden
Färsk ananas skär du i avlånga bitar och grilla som de är eller trär på spett. Lite socker är gott på också. Servera varma med vaniljglass eller lyxig sorbet som ex. Champagnesorbet.

E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-11