Grillad ananas

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grillad ananas till dessert med vaniljglass. Grillade ananasspett med råsocker och ev. grönt thé på grillspett. Ananasspett blir en enkel och god dessert till grillfesten.

Färsk ananas blir godast men det går också med burkananas (trä då ex. halva ananasringar på spett).

Glass som vaniljglass eller sorbet är gott till grillad ananas.

Ett sött vin som sauternes, vitt portvin eller ett icewein är gott att dricka till ananasspetten.

4 portioner grillad ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 färsk medelstor ananas
  • 0,5 dl råsocker, muscovado, farinsocker eller vanligt strösocker
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk grönt thé i lösvikt (valfritt)
  • 4 träspett eller metallspett

Tillagning

  1. Tänd grillen och lägg spetten i blöt.
  2. Skär av toppen av ananasen. Skär av skalet - alla prickar behövs inte skäras bort. Dela på mitten längs med och sedan längs med till fyra klyftor. Skär bort den innersta träiga biten på varje klyfta.
  3. Dela varje klyfta i två delar till totalt 8 klyftor.
  4. Trä upp två klyftor ananas på varje grillspett.
  5. Bred ut socker och ev. grönt thé på en tallrik.
  6. Vänd runt och klappa in socker på ananasbitarna.
  7. Lägg upp på en tallrik och strö över lite extra strösocker precis innan grillningen.
  8. Grilla dem någon minut på varje sida tills sockret smält och ananasen fått lite färg. Lägg upp på serveringsfat. Hit kan du förbereda och sedan värma spetten till servering.
  9. Servera ananasspetten med en stor kula vaniljglass. Om du önskar så kan du garnera med ex. ett knäckflarn.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.