Kyckling teriyaki

Kycklingen Teriyaki är kyckling marinerad och grillad med en japansk glaze av ljus soja, socker och risvin. Bankar du ut kycklingen blir den snabbare genomstekt utan att bli bränd. Välj gärna en god fin kyckling som majskycklingfilé eller krav-kyckling. Fungerar också utmärkt med kalkonfilé eller kycklinginnerfilé.

Du kan tillaga kycklingen i en grillpanna eller i stekpanna och sedan i ugn eller på utegrill.

Kyckling Teriyaki skuren i bitar kan serveras med frästa grönsaker som bok choy, spenat eller liknande smaksatt med ljus japansk soja. Eller med samma tillbehör som ex. club sandwich (med grillat bröd som chiabatta, currymajonnäs, rödlök, tomatskivor, isbergssallad samt stekt bacon) eller med valfria tillbehör som passar till kyckling som kokt ris, frästa grönsaker, wokgrönsaker osv.

Kycklingfilé kan också skäras i mindre bitar och marineras på samma vis och sedan träs på spett och grillas.

4 portioner kyckling teriayki

 • Förberedelse: 40 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 4 kycklingbröst
 • 1 dl ljus japansk soja ex Kikkoman
 • 0,4 dl socker
 • 4 msk risvin (valfritt)
 • Salt och vit- eller svartpeppar

Tillagning

 1. Koka ihop soja och socker samt risvin (valfritt). Låt svalna.
 2. Banka under tiden ut kycklingbröst.
 3. Marinera kycklingen i skål med hälften av sojasåsen i minst en halvtimme.
 4. Ta upp kycklingen ur marinaden och salta och peppra.
 5. Grilla på medelvärme på båda sidor ca 4 minuter vardera. Eller stek i ugnen eller på grillpanna (lägg gärna på ett lock så blir kycklingen snabbare genomstekt).
 6. Pensla kycklingen med den hälft du ej använt till kycklingen under och efter grillningen.
E-mail
Medel: 4.8 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer