Kyckling teriyaki

Kycklingen Teriyaki är kyckling marinerad och grillad med en japansk glaze av ljus soja, socker och risvin. Bankar du ut kycklingen blir den snabbare genomstekt utan att bli bränd.

Du kan tillaga kycklingen i en grillpanna eller i stekpanna och sedan i ugn eller på utegrill.

Kycklingfilé kan också skäras i mindre bitar och marineras på samma vis och sedan träs på spett och grillas som grillspett.

4 portioner kyckling teriayki

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst, ca 500 gram, med eller utan skinn
  • 1 dl ljus japansk soja ex Kikkoman
  • 0,4 dl socker
  • 4 msk risvin (valfritt)
  • Salt och vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka ihop soja och socker samt risvin (valfritt). Låt svalna.
  2. Banka under tiden ut kycklingbröst.
  3. Marinera kycklingen i skål med hälften av sojasåsen i minst en halvtimme.
  4. Ta upp kycklingen ur marinaden och salta och peppra.
  5. Grilla på medelvärme på båda sidor ca 4 minuter vardera. Eller stek i ugnen eller på grillpanna (lägg gärna på ett lock så blir kycklingen snabbare genomstekt).
  6. Pensla kycklingen med den hälft du ej använt till kycklingen under och efter grillningen.
Kyckling Teriyaki skuren i bitar kan serveras med frästa grönsaker som bok choy, spenat eller liknande smaksatt med ljus japansk soja.
Kyckling Teriyaki skuren i bitar kan serveras med frästa grönsaker som bok choy, spenat eller liknande smaksatt med ljus japansk soja.

Serveringsförslag

Kyckling Teriyaki skuren i bitar kan serveras med frästa grönsaker som bok choy, bladspenat, vaxbönor, gröna bönor, gröna sojabönor edamame, wokade grönsaker smaksatta med ljus japansk soja.

Vidare passar en nudelsallad, nudlar med broccoli, kokt ris eller råris till.

Kycklingen kan också serveras med samma tillbehör som en Club Sandwich - med grillat bröd som chiabatta, currymajonnäs, rödlök, tomatskivor, isbergssallad samt stekt bacon.

Val av kyckling

Välj gärna en god fin svensk kyckling som majskycklingfilé eller krav-kyckling. Färsk eller fryst går bra. Du kan välja med eller utan skinn. Godast är färskt svenskt ekologisk majskycklingbröst med skinn.

Fungerar också utmärkt med kalkonfilé, fläskfilé, kotlett, kycklinginnerfilé. Vill du ha vegetariskt kan du ta quornfilé. Vill du ha vegan så kan du ta seitan och marinera på samma vis.

E-mail
Medel: 4.2 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26