Svampsås

Svampsås av all slags matsvamp. Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Smaka gärna av med ljus soja som Kikomman. Torkad svamp går också bra att använda.
En klyfta vitlök är också gott i svampsåsen. Vidare någon droppe tryffelolja. Vidare passar något krm timjan, basilika samt rosmarin till svampsås.

4 portioner svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner, ostronskivling - rensade och grovhackade
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Lägg svampen i en stekpanna. Stek tills nästan all vätska ångat bort ca 5 minuter.
  3. Skala och hacka löken fint under tiden.
  4. Tillsätt löken samt smör och stek på medelvärme några minuter.
  5. Strö över vetemjöl, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning.
  6. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Du kan ev. mixa halva eller hela svampsåsen med stavmixer. Då kan du spä den mer om du önskar med mjölk.
  8. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera den sedan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer