Svampsås

Introduktion och förberedelse

Hur du lagar en enkel och god svampsås av all slags matsvamp. Du kan ta kantareller, champinjoner, skogschampinjoner, ostronskivling, trattkantareller eller Karljohanssvamp - blanda gärna.

På bilden tog jag köpta skogschampinjoner och några torkade trattkantareller för lite mer smak.

Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.

Varianter:

  • Uteslut lök och vitlök om du vill.
  • Smaksätt med någon tsk Dijonsenap, 1 krm timjan, rosmarin eller dragon; några blad hackad färsk basilika; 15 gram messmör; några droppar tryffelolja; något krm rödpeppar, grönpeppar; en tsk vinbärs gelé eller något krm chiliflakes - är några förslag som passar med svampsmaken.
  • Vegan svampsås gör du med mjölkfritt margarin samt sojagrädde eller Oalty Imat.
  • Laktostfri sås kan du laga med mjölkfritt smör samt laktosfri grädde.
  • Glutenfri är såsen med ljus maizenaredning.

Svampsås med botten- eller torredning:

Det finns två sätt att reda såsen. Som nedan med toppredning med några msk ljus maizenaredning eller så kan du bottenreda eller torreda såsen genom att fräsa två msk vetemjöl med svamp och fett i början och sedan rör i vätskan lite i taget.

4 portioner svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100-200 gram färsk svamp som kantareller, champinjoner, skogschampinjoner, ostronskivling, trattkantareller, Karjohanssvamp - rensad och grovhackad (eller ca 2 dl burksvamp eller förvälld svamp)
  • 40 g smör
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök, finhackad (valfritt)
  • 1/2 klyfta vitlök (valfritt)
  • 5 gram torkad svamp som trattkantareller (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 3 dl vatten eller mjölk
  • 1 dl vispgrädde (eller mer av vätskan ovan)
  • 1 tärning grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk ljus kinesisk soja eller 1 msk ljus soja ex. Kikkoman
  • 1 msk crème fraiche (valfritt)
  • MED TORR- ELLER BOTTENREDNING: byt maizena mot 2 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen eller skiva den. Lägg den torkade svampen i blöt i en liten skål.
  2. Skala och hacka löken och vitlök fint.
  3. Häll av och grovhacka den torkade svampen.
  4. Stek färsk hackad svamp, torkad svamp, lök och vitlök i smöret i 3-5 minuter. Salta och peppra.
  5. Koka upp vatten med en buljongtärning i en såskastrull. Rör tills buljongen löst sig.
  6. Lägg i svampen i buljongen och koka upp.
  7. Tillsätt ljus maizenaredning under omrörning och få ett uppkok.
  8. Tillsätt grädde, soja samt rör i crème fraiche och koka upp.
  9. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera den sedan.
  10. MED TORR- ELLER BOTTENREDNING: Fräs svampen torr, tillsätt smör och låt få färg. Pudra över vetemjölet och rör ut det. Tillsätt vätska, rör om och låt koka ihop i fem minuter på låg värme. Smaka av med soja, salt och peppar samt eventuellt lite créme fraiche.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer