Svampsås

Svampsås av all slags matsvamp. Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Smaka gärna av med ljus soja som Kikomman. Torkad svamp går också bra att använda.
En klyfta vitlök är också gott i svampsåsen. Vidare någon droppe tryffelolja. Vidare passar något krm timjan, basilika samt rosmarin till svampsås.

4 portioner svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner, ostronskivling - rensade och grovhackade
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Lägg svampen i en stekpanna. Stek tills nästan all vätska ångat bort ca 5 minuter.
  3. Skala och hacka löken fint under tiden.
  4. Tillsätt löken samt smör och stek på medelvärme några minuter.
  5. Strö över vetemjöl, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning.
  6. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Du kan ev. mixa halva eller hela svampsåsen med stavmixer. Då kan du spä den mer om du önskar med mjölk.
  8. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera den sedan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer