Potatissallad med purjolök

Potatissallad med purjolök och olivolja - enkel och mycket god med färskpotatis eller delikatesspotatis. En god potatissallad till buffé, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta.

Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Det går även fint att välja andra fina små fasta potatisar som ex. Asterix.

Hemligheten är att fräsa purjolöken i olivoljan någon minut och blanda med potatisen när den ännu är varm så blir det extra gott - purjolöken blir söt och god. Smaka av med salt.

Överbliven potatissallad håller sig i kylen och är god att steka eller värma upp i ugnen.

Varianter:

  • Gillar du vitlök så kan du pressa med 1-3 klyftor och steka med purjolöken i oljan innan du blandar med potatisen.
  • Kan garneras med hackad bladpersilja, babyspenat och valnötter.

5 portioner potatissallad med purjolök

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 20 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skrubba jordig potatis eller skölj potatis med fint skal. Koka upp vatten med en tsk salt och koka potatisen mjuk ca 20 minuter.
  2. Häll av potatisen och låt ånga av och svalna något.
  3. Dela och skölj purjolök. Skiva dem.
  4. Värm upp olivolja i kastrullen och fräs purjolöken några minuter utan att ta färg.
  5. Dela potatisarna och lägg i grytan samt vänd i dem i purjolöken.
  6. Tillsätt salt och peppar samt smaka av.
  7. Lägg upp potatissalladen på fat och servera. Potatissalladne kan också sparas övertäckt i kylen och serveras kall eller rumstempererad.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept