Crostinis med tapenade

Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd som baguette funkar fint.

Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som någon pesto som solrospesto eller pesto på soltorkade tomater. Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen olivröra.

Vintips:

Att dricka till passar champagne, fransk torr cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari). Eller kyld torr spansk fino sherry eller annat torrt vitt vin.

8 portioner crostinis med tapenade

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 baguette
  • 5 msk olivolja
  • 1 burk tapenade olivröra, ca 1 dl
  • Hemgjord tapenade: 5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer
  • 0,5 -1 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva baguetten i en cm tjocka gärna lite sneda skivor.
  3. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt och pensla med olivolja.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen tills de fått lite färg är är knapriga ca 5 minuter.
  5. Ta ut och låt crostinisarna svalna och servera avsvalnade eller varma nyrostade.
  6. Bred tapenade på brödskivorna. Eller servera bröden i en skål och tapenaden vid sidan så kan gästerna bre eller doppa bröden själva.
  7. Hemgjord tapenade: Kärna ur oliverna. Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Tapenaden är klar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept