Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat och knaprigt vitt bröd som är goda att toppa med röra.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva baguetten i en cm tjocka gärna lite sneda skivor.
- Lägg brödskivorna på en ugnsplåt och pensla med olivolja.
- Rosta brödskivorna i ugnen tills de fått lite färg är är knapriga ca 5 minuter.
- Ta ut och låt crostinisarna svalna och servera avsvalnade eller varma nyrostade.
- Bred tapenade på brödskivorna. Eller servera bröden i en skål och tapenaden vid sidan så kan gästerna bre eller doppa bröden själva.
- Hemgjord tapenade: Kärna ur oliverna. Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Tapenaden är klar.
Serveringsförslag
- Goda som snacks, aptitretare eller tilltugg som de är till antipasti och småplock.
Tips
- Du kan köpa färdiga crostinis eller göra egna crostinis. Baguette funkar fint att använda. Det kan gärna vara dagsgammalt bröd - det blir bara godare.
- Tapenade finns att köpa färdig i olika varianter men du kan också laga egen tapenade - olivröra.
Varianter
Tapenaden kan kompletteras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto, solrospesto, kronärtskocksröra, pesto på soltorkade tomater, ricottaröra, kronärtskocksröra, grön ärthummus eller vanlig hummus.
- Vidare passar tomatsalsa pico de gallo, guacamole, ceviche med torsk och räkor, laxceviche eller räkceviche med mera.
- Eller mer skandinaviska röror med rökt viltkött, räkröra, ädeloströra, varmrökt laxröra och gubbröra.
Vintips
Att dricka till passar champagne, fransk torr cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari). Eller kyld torr spansk fino sherry eller annat torrt vitt vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal