Crostinis med tapenade

Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd som baguette funkar fint.

Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som någon pesto som solrospesto eller pesto på soltorkade tomater. Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen olivröra.

Vintips:

Att dricka till passar champagne, fransk torr cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari). Eller kyld torr spansk fino sherry eller annat torrt vitt vin.

8 portioner crostinis med tapenade

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 baguette
  • 5 msk olivolja
  • 1 burk tapenade olivröra, ca 1 dl
  • Hemgjord tapenade: 5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer
  • 0,5 -1 dl olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva baguetten i en cm tjocka gärna lite sneda skivor.
  3. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt och pensla med olivolja.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen tills de fått lite färg är är knapriga ca 5 minuter.
  5. Ta ut och låt crostinisarna svalna och servera avsvalnade eller varma nyrostade.
  6. Bred tapenade på brödskivorna. Eller servera bröden i en skål och tapenaden vid sidan så kan gästerna bre eller doppa bröden själva.
  7. Hemgjord tapenade: Kärna ur oliverna. Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Tapenaden är klar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.