Coleslaw

Coleslaw är en krämig vitkålssallad med strimlad vitkål, salt, socker, majonnäs samt gräddfil eller matyoghurt.

Jag gillar även att ha i riven morot och ingefära men det är valfritt.

4 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram vitkål som sommarvitkål, vintervitkål eller spetskål, 500 gram med stam
  • 1 morot, cirka 80 gram
  • 4 krm salt
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk hackad färsk ingefära eller 1 krm torkad ingefära (valfritt)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil eller Turkisk eller Grekisk matyoghurt
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Dela vitkålen i klyftor och skär bort stammen. Skala morot. Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin. Lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt salt och socker. Massera några minuter med handen tills kålen tappar spänsten samt vätskar sig. Använd eventuellt plasthandskar eller så kan du lägga allt i en plastpåse och massera i den.
  3. Blanda i majonnäs och gräddfil eller matyoghurt. Smaka av med salt och socker.
  4. Skala ingefäran och hacka den fint eller riv den fint på rivjärn. Blanda i den med kålen. Eller tillsätt torkad ingefära. Detta är valfritt.
  5. Coleslaw blir ännu godare om den får stå några timmar i kylen innan servering.
  6. Garnera eventuellt till servering med hackad persilja om du vill.
Till coleslaw behöver du vitkål, salt, socker, majonnäs, matyoghurt, ingefära (valfritt) och morot (valfritt).
Till coleslaw behöver du vitkål, salt, socker, majonnäs, matyoghurt, ingefära (valfritt) och morot (valfritt).
Strimla vitkålen så fint du kan med en vass kniv, mandolin eller i matberedare. Riv moroten grovt.
Strimla vitkålen så fint du kan med en vass kniv, mandolin eller i matberedare. Riv moroten grovt.
Tillsätt salt, socker och eventuellt ingefära om du vill.
Tillsätt salt, socker och eventuellt ingefära om du vill.
Massera ihop kålen med salt och socker tills den tappar spänst och vätskar sig.
Massera ihop kålen med salt och socker tills den tappar spänst och vätskar sig.
Rör i majonnäs och matyoghurt eller gräddfil.
Rör i majonnäs och matyoghurt eller gräddfil.
Coleslaw blir god som sås, röra och grönsakstillbehör i ett.
Coleslaw blir god som sås, röra och grönsakstillbehör i ett.

Serveringsförslag

Framförhållning

Coleslaw blir godare om du gör den några timmar innan och låter stå att få rundare smak i kylen.

Till många

  • Vitkål är billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat, till fest och buffé.
  • Större mängder kål strimlar du enklast i en matberedare eller med en mandolin.

Varianter

Coleslaw är en krämig sallad med strimlad vitkål. Jag gillar morot och ingefära i också men det är valfritt.
Coleslaw är en krämig sallad med strimlad vitkål. Jag gillar morot och ingefära i också men det är valfritt.

E-mail
Medel: 3.9 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-14

Tillbehör och liknande: