Coleslaw

Coleslaw eller vitkålssallad med vitkål, morot, majonnäs samt gräddfil, creme fraiche eller matyoghurt.

En amerikansk krämig salladsröra med strimlad vitkål och lite riven morot. Passar som tillbehör, röra och sås i ett till det mesta. Speciellt till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque, burgare och annat grillat.

Coleslaw blir bara godare om du gör några timmar eller dagen innan och har i kylen. Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.

Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen. Då blir den bara godare - förvara kylt dock.

Coleslaw kan du laga med vilken vitkål som helst. Gärna svensk närodlad vintervitkål, sommarvitkål eller spetskål. Riktigt fint blir det med eko och kravmärkt vitkål.

Varianter:

  • Du kan ta i så mycket farinsocker du vill i coleslawen - det är en smaksak.
  • Traditionellt görs coleslaw med mest majonnäs men jag gillar att ha i en del lättare och fräschare gräddfil eller Grekisk eller Turkisk matyoghurt.
  • Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
  • Blanda i 1/4 färsk tärnad ananas.
  • Strimla en halv rödlök och blanda i.
  • Ta in 1 msk fransk Dijonsenap.
  • Ta rödkål och spetskål istället för vitkål.
  • Ta i en stimlad fänkål istället för morötter eller blanda som du vill. Eller göra på enbart fänkål.
  • Ta i 2 dl finrivern rotselleri.

Fler tips:

  • Lagar du till många så är mitt tips att strimla i en mandolin - sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop - eller en matberedare.
  • Massera in saltet och sockret i den strimlade kålen och morötterna med händerna så mjuknar kålen snabbare och det är bara att blanda och servera direkt.

4-6 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål som sommarvitkål eller vintervitkål eller spetskål
  • 2 morötter, cirka 150-200 gram (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk farinsocker eller vanligt socker
  • 2 dl gräddfil, creme fraiche eller Turkisk eller Grekisk matyoghurt
  • 1 tsk hackad färsk ingefära eller något krm torkad ingefära (valfritt)
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Tvätta händerna. Plocka bort de yttersta bladet på kålen. Dela den i klyftor och skär bort stammen. Skala morötter. Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin. Lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt salt och socker samt arbete ihop allt med handen. Massera någon minut till kålen tappar spänsten. Använd eventuellt plasthandskar.
  3. Blanda i majonnäs och crème fraiche, gräddfil eller matyoghurt. Smaka av med salt och socker.
  4. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn). Blanda i den med kålen (valfritt).
  5. Förvaras i kylen. Låt ej stå framme i värmen för länge. Blir även god dagen efter och kan förberedas i god tid.
  6. Garnera eventuellt med persilja om du vill.
E-mail
Medel: 4.4 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer