Coleslaw
Coleslaw är en krämig vitkålssallad med strimlad vitkål, salt, socker, majonnäs samt gräddfil eller matyoghurt.
Jag gillar även att ha i riven morot och ingefära men det är valfritt.
Tillagning
- Dela vitkålen i klyftor och skär bort stammen. Skala morot. Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin. Lägg i en stor skål.
- Tillsätt salt och socker. Massera några minuter med handen tills kålen tappar spänsten samt vätskar sig. Använd eventuellt plasthandskar eller så kan du lägga allt i en plastpåse och massera i den.
- Blanda i majonnäs och gräddfil eller matyoghurt. Smaka av med salt och socker.
- Skala ingefäran och hacka den fint eller riv den fint på rivjärn. Blanda i den med kålen. Eller tillsätt torkad ingefära. Detta är valfritt.
- Coleslaw blir ännu godare om den får stå några timmar i kylen innan servering.
- Garnera eventuellt till servering med hackad persilja om du vill.
Serveringsförslag
- Coleslaw är sås, sallad och grönsakstillbehör i ett.
- Passar till både vardags, fest och buffé.
- Några förslag som coleslaw passar till är grillad kyckling, revbensspjäll, inkokt lax, ugnsstekt lax, grillad lax, barbeque, burgare, pluma eller annat grillat.
Framförhållning
Coleslaw blir godare om du gör den några timmar innan och låter stå att få rundare smak i kylen.
Till många
- Vitkål är billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat, till fest och buffé.
- Större mängder kål strimlar du enklast i en matberedare eller med en mandolin.
Varianter
- Majonnäs kan bytas mot enbart gräddfil, crème fraiche eller Grekisk eller Turkisk matyoghurt.
- Gräddfil eller matyoghurt kan bytas mot crème fraiche men rör då i den försiktigt på slutet.
- Vegan variant kan du göra med äggfri majonnäs och Oatly fraiche.
- Råsocker kan bytas mot farinsocker eller vanligt socker.
- Gott i är även ett rivet eller tärnat äpple. Kan då garneras med rostade grovt hackade valnötter.
- En annan variant är att blanda i 1/4 färsk tärnad ananas.
- Gillar du senap kan du ta i 1 msk fransk Dijonsenap.
- Vitkål kan bytas mot rödkål.
- 1/2 strimlad fänkål eller 1 dl finriven rotselleri passar också i.
- Vill du ha en vitkålssallad utan majonnäs kan du laga pizzasallad, vitkålssallad med rödbetor, sockersaltad vitkål med senap, Kinesisk coleslaw eller Thailändsk vitkålssallad.
- Fler krämiga varianter är coleslaw med rödlök, vitlök och vitvinsvinäger, Persisk vitkålssallad, Asiatisk coleslaw eller japansk kålsallad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal