Coleslaw

En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat. 

Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen. Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett. Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling. Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.

Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott. En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med. Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.

Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen. Låt den inte stå framme i rumsvärme för länge eller ta ut och servera coleslawen vid flera tillfällen ex. på en buffé. Ta då istället fram lite i taget ur kylen. 

6 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram vitkål, spetskål eller rödkål
  • 2 morötter
  • 1 tsk hackad färsk ingefära eller något krm torkad ingefära (valfritt)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil eller matyoghurt
  • 2 msk farinsocker eller vanligt socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  2. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  3. Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter (ca 10 minuter) så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med endast salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar den fortare och coleslawen kan serveras med en gång.
  4. Coleslaw blir godast efter ett tag i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer