Coleslaw

En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat. 

Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen. Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett. Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling. Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.

Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott. En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med. Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.

Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen. Låt den inte stå framme i rumsvärme för länge eller ta ut och servera coleslawen vid flera tillfällen ex. på en buffé. Ta då istället fram lite i taget ur kylen. 

6 portioner coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram vitkål, spetskål eller rödkål
  • 2 morötter
  • 1 tsk hackad färsk ingefära eller något krm torkad ingefära (valfritt)
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil eller matyoghurt
  • 1-2 msk farinsocker eller vanligt socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Strimla eller riv kål och morötter fint - för hand med kniv, i matberedare eller med mandolin.
  2. Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).
  3. Blanda alla ingredienser utom socker i en bunke. Arbete ihop allt med handen. Smaka av med så mycket socker du vill ha samt salt och peppar.
  4. låt stå några minuter - minst 10 minuter - i kylen så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen. Coleslawen blir bara godare om den får stå ex. över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med endast salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar den fortare och coleslawen kan serveras med en gång.
  5. Coleslaw blir godast efter något dygn i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer