Pesto

Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör hemgjord pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök. Genialiskt gott att blanda med spagetti.

Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen. Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette. Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön.

Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.

5 portioner pesto, en liten burk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 75 g parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter (eller skållad mandel, valnötter eller solrosfrön)
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1,5 dl smakfull kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
  2. Mixa, stöt, mortla eller hacka ihop vitlök, nötter, parmesan och basilikablad till en fin röra. Du kan krossa i mortel, matberedare, stavmixer eller finhacka för hand. Klassiskt är mortel och enklast är mixa i matberedare.
  3. Rör sedan i olivolja till en lös sås och smaka av med salt och vitpeppar. Peston är klar att servera.
  4. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl några dagar eller längre i frysen.
E-mail
Medel: 4.6 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer