Pesto italiensk sås med basilika

Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.

Genialiskt gott att blanda med spagetti. Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen. Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette. Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön. Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.

5 portioner pesto, en liten burk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 75 g parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter (eller skållad mandel, valnötter eller solrosfrön)
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1,5 dl smakfull kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
  2. Mixa, stöt, mortla eller hacka ihop vitlök, nötter, parmesan och basilikablad till en fin röra. Du kan krossa i mortel, matberedare, stavmixer eller finhacka för hand. Klassiskt är mortel och enklast är mixa i matberedare.
  3. Rör sedan i olivolja till en lös sås och smaka av med salt och vitpeppar. Peston är klar att servera.
  4. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl några dagar eller längre i frysen.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer