Pesto

Introduktion och förberedelse

Pesto är en italiensk sås med basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.

Genialiskt gott att blanda med spagetti eller färsk pasta som tagliatelle samt mycket mer.

Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen.

Godast tycker jag peston är någon dag efter man gjort den då den stått och fått en rund fin smak.

Vad kan man ha pesto till?

  • Förutom som pastasås passar pesto till mycket som sås och smaksättare. Toppa och pensla kyckling, lax eller torsk och laga i ugnen.
  • Till grillat. Pensla på i slutet på grillningen och ha som sås till. Speciellt gott till grillade grönsaker, grillade tomater, zucchini, aubergine, paprika och grönsaksspett.
  • Gott är att blanda den till pestopotatis med färskpotatis eller delikatesspotatis;
  • Naturell som kall sås till det mesta som grillat eller blanda med matyoghurt till en krämig pestosås.
  • Att droppa eller skeda över och runt som garnering exempelvis till pizza eller soppa som broccolisoppa.
  • Som dressing till sallad, pastasallad och mackor som ciabattas.
  • På rostad baguette eller toppa crostinis som tilltugg.
  • Eller smaksätt med den som till krämig sill med några msk pesto.

Pesto i burk
Hemgjord pesto blir riktigt lyxig, mild och elegant med fina råvaror som parmesan, olivolja, pinjenötter och färsk basilika.

Varianter

  • Pinjenötter kan bytas mot mandel med skal eller skållad mandel eller solrosfrön. Gott är att blanda mandlar med eller utan skal och pinjenötter. Eller blanda som du vill och har tillgång till. Väljer du solrosfrön så ta lite mindre mängd då de blir en tjockare konsistens annars.
  • Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost. Finast är äkta Parmigiano-Reggiano. Eller blanda dyr ost med billig ost.
  • Vegan och vegetarisk pesto får du om du skippar osten och ökar på mängden nötter. Eller tar riven vegan-parmesan som Violife prosociano with parmesan flavour.
  • Blanda ut dyr fin olivolja med hälften vanlig solrosolja eller svensk rapsolja.
  • Byta ut färsk basilika mot 1,5 paket à 30 gram fryst hackad basilika.
  • Gott i är att blanda i 1/2 tsk rivet citronskal från en ekologisk citron i peston också.
  • Rosta pinjenötterna innan i en torr panna för en extra touch på smaken.

6 portioner pesto, ca 3,5 dl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 75 gram riven parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter; eller 1,25 dl mandel - skållad eller oskalad, solrosfrön eller blanda
  • 1 kruka färsk basilika, bladen
  • 1,5 dl fin kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
  2. Mixa, stöt, mortla eller hacka ihop vitlök, nötter, parmesan och basilikablad till en fin röra tillsammans med olivolja som du tillsätter lite i taget.
  3. Du kan mixa i mortel, matberedare, stavmixer eller finhacka för hand. Enklast är mixa i matberedare eller i en kanna typ litermått med stavmixer.
  4. Blir peston för tjock när du mixar kan du tillsätta några msk mer olivolja samt kallt vatten.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Peston är klar att servera men får gärna stå någon dag i kylen att få rund fin smak.
  7. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl några dagar eller längre i frysen.
E-mail
Medel: 4.2 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 490 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25