Pesto italiensk sås med basilika

Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.

Genialiskt gott att blanda med spagetti. Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen. Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette. Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön. Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.

5 portioner pesto, en liten burk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 75 g parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter (eller skållad mandel, valnötter eller solrosfrön)
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1,5 dl smakfull kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
  2. Mixa, stöt, mortla eller hacka ihop vitlök, nötter, parmesan och basilikablad till en fin röra. Du kan krossa i mortel, matberedare, stavmixer eller finhacka för hand. Klassiskt är mortel och enklast är mixa i matberedare.
  3. Rör sedan i olivolja till en lös sås och smaka av med salt och vitpeppar. Peston är klar att servera.
  4. Peston kan förvaras i burk med lock i kyl några dagar eller längre i frysen.
E-mail
Medel: 4.6 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat