Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök

Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött. Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.

Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost. Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen i en kastrull innan du häller över potatisen i formen - då går gratängen snabbare att laga eftersom mjölken redan är varm. Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

Vill du ha en vegan potatisgratän så kan du byta ut smör mot margarin; grädde mot Oatly Imat, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle.

4 - 5 portioner fransk potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis (ca 12 stycken medelstora potatisar), fast eller mjölig sort är valfritt
  • 2 msk smör till formen
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • ca 2 dl vispgrädde
  • ca 4 dl mjölk, röd standard
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
  5. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det täcker potatisen.
  6. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie om gratängen bränns på toppen.
  7. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
E-mail
Medel: 3.8 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer