Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök

Introduktion och förberedelse

Extra krämig fransk potatisgratäng med enbart grädde samt god ost och vitlök är gott till det mesta.

Sås och tillbehör i ett som passar till kött som lammstek och grillat men också som vegetarisk rätt samt till fest och buffé.

Potatisgratängen kan toppas med god lagrad ost som raclette, gruyere eller liknande.

Har du bråttom så är ett tips att mikra eller värma upp grädden i en kastrull innan du häller över potatisen i formen - då går gratängen snabbare att laga eftersom mjölken redan är varm.

Du kan ta i någon dl mjölk istället för grädde om du vill.

4-5 portioner fransk potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis (ca 12 stycken medelstora potatisar), fast eller mjölig sort är valfritt
  • 1 msk smör till formen
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 5 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost, gärna smakrik som raclette, gruyere eller liknande

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3-5 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
  5. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på grädde så att det täcker potatisen.
  6. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  7. Ta ut potatisgratängen och strö över osten när det är tio minuter kvar på gräddningen.
E-mail
Medel: 3.6 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept