Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök

Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött. Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.

Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost. Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen i en kastrull innan du häller över potatisen i formen - då går gratängen snabbare att laga eftersom mjölken redan är varm. Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

Vill du ha en vegan potatisgratän så kan du byta ut smör mot margarin; grädde mot Oatly Imat, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle. 

4 - 5 portioner fransk potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis (ca 12 stycken medelstora potatisar), fast eller mjölig sort är valfritt
  • 2 msk smör till formen
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • ca 2 dl vispgrädde
  • ca 4 dl mjölk, röd standard
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
  5. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det täcker potatisen.
  6. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie om gratängen bränns på toppen.
  7. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat