Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök

Introduktion och förberedelse

Extra krämig fransk potatisgratäng med mycket grädde, vitlök och ost är gott till det mesta.

Sås och tillbehör i ett som passar till kött som lammstek, fläskytterfilé, fläskfilé, entrecote, oxfilé och grillat men också som vegetarisk rätt samt till fest och buffé.

Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen 1-3 dagar och sedan värmas. Kan även tillagas och serveras i portionsformar.

Val av ost

  • Gratängen blir riktigt god om du toppar med smakrik fransk ost som riven eller skivad lagrad raclette, Gruyère, Tomme de Savoie, Reblochon eller liknande.
  • Men det blir också gott med annan riven ost som svensk lagrad ost, riven mozzarella eller parmesan.

Med potatis kokt i kastrull

En variant på tillagning av gratängen är att koka den skivade potatisen mjuk i en tjockbottnad kastrull med grädde, vitlök och salt i 15 minuter och sedan lägga i gratängform och grädda med osten.

Varianter

  • 1-2 dl av grädden kan bytas mot mjölk för en lite smalare och lättare variant.
  • Du kan ta så mycket vitlök du vill i gratängen.
  • Du kan byta en del av potatisen mot skivad kålrot, palsternacka och/eller rotselleri.
  • Vill du göra gratängen vegan så kan du ta havregrädde, mjölkfritt margarin till formen och vegan ost som riven violife ”Original flavour Block" eller liknande.

Fransk potatisgratäng i form med ost, vitlök och grädde
En superkrämig gratäng med mycket smak av vitlök och ost.

4-5 portioner fransk potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 900 gram potatis (ca 9 stycken medelstora potatisar), fast eller mjölig sort är valfritt
  • 1 msk smör till formen
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 4,5 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven eller skivad lagrad ost som raclette, Gruyère, Tomme de Savoie, Reblochon eller liknande

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3-5 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
  5. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på grädde så att det täcker potatisen.
  6. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan.
  7. Ta ut potatisgratängen och strö över osten när det är tio minuter kvar på gräddningen.
E-mail
Medel: 3.7 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.