Fransk potatisgratäng med grädde och vitlök

Fransk hemgjord potatisgratäng med grädde och vitlök är god till det mesta. Speciellt till kött som lammstek och grillat kött. Hemlagad gratäng med potatis passar också på buffe eller till vegetariskt.

Potatisgratäng kan varieras med mer rotfrukter som palsternacka, jordärtsskockor och rotselleri samt timjan, färsk basilika, champinjoner, lagrad ost eller fetaost. Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen i en kastrull innan du häller över potatisen i formen - då går gratängen snabbare att laga eftersom mjölken redan är varm. Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.

Vill du ha en vegan potatisgratän så kan du byta ut smör mot margarin; grädde mot Oatly Imat, mjölk mot havremjölk, rismjölk eller sojamjölk; ost mot sojaost Mozzarellastyle. 

4 - 5 portioner fransk potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis (ca 12 stycken medelstora potatisar), fast eller mjölig sort är valfritt
  • 2 msk smör till formen
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • ca 2 dl vispgrädde
  • ca 4 dl mjölk, röd standard
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
  5. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det täcker potatisen.
  6. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie om gratängen bränns på toppen.
  7. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer