Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som skivad äggplanta, halverade tomater, kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.

4 portioner grillade grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 zucchini, grön
  • 4 portabellosvampar
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 4 vårlökar eller 2 rödlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  2. Rensa svampen.
  3. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  4. Skär bort blasten och nedre blomfästet på vårlökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre).
  5. Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  6. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  7. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  8. Grilla zucchini, svamp, paprikor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg ev. över i folie och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret.
  9. Du kan också trä allt skuret i kuber på grillspett.
  10. Servera de grillade grönsakerna på fat varma, ljumma eller kalla. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och ev. lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer