Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som skivad äggplanta, halverade tomater, kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.

4 portioner grillade grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 zucchini, grön
  • 4 portabellosvampar
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 4 vårlökar eller 2 rödlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  2. Rensa svampen.
  3. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  4. Skär bort blasten och nedre blomfästet på vårlökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre).
  5. Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  6. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  7. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  8. Grilla zucchini, svamp, paprikor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg ev. över i folie och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret.
  9. Du kan också trä allt skuret i kuber på grillspett.
  10. Servera de grillade grönsakerna på fat varma, ljumma eller kalla. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och ev. lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer