Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta - både som tillbehör till grillat som på buffén.

Här två varianter - en med små potatis, blomkål, knipplök och knippmorötter; och en med paprika, zucchini, portabello och knipplök - grönsaker som är lätta att förbereda och grilla.

En tredje variant är att skära i bitar och trä grönsakerna på spett.

Andra grönsaker som passar på grillen:

Det finns många goda grönsaker att grilla - här är några flera av mina favoriter.

  • Skivad äggplanta
  • Halverade stora tomater som bifftomater
  • Kokt grön sparris - förkoka i 4 minuter om de ej är mycket mjälla ovh fina.
  • Morot typ knippmoröter - förkoka i 5 minuter
  • Purjolök - grilla den svart och skala bort det svarta när du äter den.
  • Halverad lökar som gul lök, silverlök eller rödlök.
  • Salladslök - grilla hastigt.
  • Majskolv - hel eller i bitar - är också gott. Förkoka i 15 minuter. Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.

Sätt smak på grönsakerna med marinad:

Nedan en marinad med vitlök, citron, örter och olivolja. Att grilla grönsakerna på enklaste vis med lite olja, salt och peppar blir också gott. Vid servering kan du eventuellt toppa med några droppar fin balsamvinäger, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Eller en klick smör och flingsalt.

Gott är även att pensla grönsakerna med söt indonesisk soja ketchap manis, pressad vitlök samt lite Sriracha chilisås om man vill ha lite mer asiatisk variant. Eller prova en asiatisk glaze, citronglaze eller välj någon annan marinad.

Kan garneras med några blad bladpersilja, plockad färsk timjan, rosmarin eller salvia.

4 portioner grillade grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • VARIANT 1: 8 små potatisar ca 600 gram, färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 litet huvud blomkål
  • 4 knipplökar eller små rödlökar
  • 4-8 knippmorötter
  • VARIANT 2: 1 zucchini, grön
  • 4 portabellosvampar
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 4 knipplökar eller 2 rödlökar
  • MARINAD: 0,5 dl olivolja eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk plockad färsk timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 2 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. VARIANT 1: Skrubba och koka potatisen i 20 minuter. Häll av och lägg i en skål.
  2. Skär av blasten på morötterna. Låt en cm av blasten sitta kvar. Skrapa rent runt toppen. Skölj och skrubba dem noga. Lägg morötterna i en kastrull och koka i 3-4 minuter beroende på storlek. Häll av och lägg med potatisen.
  3. Rensa knipplöken och skär av blasten. Lämna ca 5 cm blast kvar. Skär bort fula delar på blasten. Strimla blasten och lägg med morötter och potatis. Lägg löken i en kastrull och koka täck med vatten. Koka dem i 10 minuter. Häll av löken och lägg med potatis och morötter.
  4. VARIANT 2: Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden. Rensa svampen - det brukar ej behövas.Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  5. Skär bort blasten och nedre blomfästet på knipplökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre). Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 5 minuter. Häll av.
  6. MARINAD: Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, timjan, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  7. Blanda grönsakerna med marinaden och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  8. Grilla grönsakerna direkt på grillen eller i en grillform tills de fått färg och är genomstekta - räkna några minuter på varje sida. Vänd dem då och då. Lägg eventuellt över i folie och håll varma på lägre värme exempelvis på sidan av gallret.
  9. Servera de grillade grönsakerna på fat varma, ljumma eller kalla. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och lite hackad bladpersilja och färska örter som timjan, rosmarin och salvia.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer