Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén. Här med paprika, zucchini, portabello och knipplök - grönsaker som är lätta att förbereda och grilla. 

En annan variant är att skära i bitar och trä grönsakerna på spett

Andra grönsaker som passar på grillen:  

Det finns många goda grönsaker att grilla - här är några flera av mina favoriter. 

  • Skivad äggplanta
  • Halverade stora tomater som bifftomater
  • Kokt grön sparris - förkoka i 4 minuter om de ej är mycket mjälla ovh fina.
  • Morot typ knippmoröter - förkoka i 5 minuter
  • Purjolök - grilla den svart och skala bort det svarta när du äter den.
  • Halverad lökar som gul lök, silverlök eller rödlök. 
  • Salladslök - grilla hastigt.
  • Små hela potatisar - förkoka i 15-20 minuter.
  • Majskolv - hel eller i bitar - är också gott. Förkoka i 15 minuter. Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.

Sätt lite smak:

Nedan en marinad med vitlök, citron, örter och olivolja. Att grilla grönsakerna på enklaste vis med lite olja, salt och peppar blir också gott. Vid servering kan du eventuellt toppa med några droppar fin balsamvinäger, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Eller en klick smör och flingsalt.  

Gott är även att pensla grönsakerna med söt indonesisk soja ketchap manis, pressad vitlök samt lite Sriracha chilisås om man vill ha lite mer asiatisk variant. Eller prova en asiatisk glaze, citronglaze eller välj någon annan marinad

4 portioner grillade grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 zucchini, grön
  • 4 portabellosvampar
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 4 knipplökar eller 2 rödlökar
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  2. Rensa svampen.
  3. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  4. Skär bort blasten och nedre blomfästet på vårlökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre).
  5. Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  6. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  7. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  8. Grilla zucchini, svamp, paprikor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg ev. över i folie och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret.
  9. Du kan också trä allt skuret i kuber på grillspett.
  10. Servera de grillade grönsakerna på fat varma, ljumma eller kalla. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och ev. lite hackad bladpersilja.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer