Knaprig klyftpotatis med oliver

Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis, fin kallpressad olivolja och goda fina oliver med kärnor som italienska oliver, spanska eller grekiska Kalamata-oliver.

Istället för olivolja kan man ta kallpressad svensk rapsolja.

4 portioner klyftpotatis med oliver

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 medelstora fasta potatisar, förslagsvis Asterix eller ekologisk potatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 15 svarta oliver som kalamata med kärna
  • Salt och vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala, klyfta och skölj potatis.
  3. Torka torr med en handduk eller papper.
  4. Kärna ur oliver om du vill eller använd med kärnor (tala gärna om för gästerna så de inte tuggar sönder tänderna).
  5. Blanda i ugnsform eller stor ugnsfast panna potatis, olivolja, oliver med salt och vitpeppar.
  6. Stek klyftpotatisen mjuk i cirka 30 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden. Provsmaka om de är klara.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer