Sås med balsamvinäger
Sås med balsamvinäger blir fyllig, mörk och god med lagrad vinäger från Italien.
Tillagning
- Koka upp vinäger, soja, vatten och socker.
- Red av med maizenaredning under omrörning till den tjocklek du önskar.
- Ta av från värmen och smaka av såsen med vinäger, socker, salt och vit- eller svartpeppar samt servera.
Serveringsförslag
Balsamvinägersåsen eller glacen kan man ha som extra sås till kött, schnitzel, grillat, kyckling eller vilt samt ringlas över rostade grönsaker som linser, paprika, tomater eller grillade grönsaker.
Sötsur sås eller glaze
Balsamvinägern tillsammans med lite soja och socker blir det en mycket god sötsur sås likt en glaze. Glaze kallar man en tjock söt sås.
Med steksky
Den kan också späs med silad steksky till en lösare sås.
Kan förberedas i god tid
Balsamvinägersåsen kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas till servering.
Val av balsamvinäger
Balsamvinäger finns i olika prisklasser och till denna såsen kan du ta balsamvinäger i lägre prisklass.
Om du vill kan du såklart ta lite dyrare balsamvinäger - du behöver runt en dl till såsen - i runt 100 kr prisklassen per liten flaska från Modena i Italien.
Vill du lyxa till det så är ett alternativ att smaka av såsen med några msk riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering. Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal