Sås med balsamvinäger

Sås med balsamvinäger. Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien. Med soja och socker blir det en mycket god sås likt en glaze. Glaze kallar man en tjock söt sås.

Balsamvinägersåsen eller glacen kan ringlas över rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel.

Den kan också späs med steksky till en lösare sås.

Balsamvinägersåsen kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas.

4 portioner sås med balsamvinäger

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 tsk maizena utrörd i 1 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp vinäger, soja och socker.
  2. Red av med maizenan under omrörning till den tjocklek du önskar.
  3. Ta av från värmen och smaka av såsen med ev. socker, salt och vit- eller svartpeppar samt servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept