Sås med balsamvinäger

Introduktion och förberedelse

Sås med balsamvinäger blir fyllig, mörk och god med lagrad vinäger från Italien.

Serveringsförslag

Balsamvinägersåsen eller glacen kan man ha som extra sås till kött, schnitzel, grillat, kyckling eller vilt samt ringlas över rostade grönsaker som linser, paprika, tomater eller grillade grönsaker.

Sötsur sås eller glaze

Balsamvinägern tillsammans med lite soja och socker blir det en mycket god sötsur sås likt en glaze. Glaze kallar man en tjock söt sås.

Med steksky

Den kan också späs med silad steksky till en lösare sås.

Kan förberedas i god tid

Balsamvinägersåsen kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas till servering.

Val av balsamvinäger

Balsamvinäger finns i olika prisklasser och till denna såsen kan du ta balsamvinäger i lägre prisklass.

Om du vill kan du såklart ta lite dyrare balsamvinäger - du behöver runt en dl till såsen - i runt 100 kr prisklassen per liten flaska från Modena i Italien.

Vill du lyxa till det så är ett alternativ att smaka av såsen med några msk riktigt fin äkta balsamvinäger precis innan servering. Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.

Balsamvinägersås i sås-snipa
Balsamvinägersås är smakrik och fyllig. Den kan du servera varm i en sås-snipa och ringlar eller skedar över grillat, kyckling, grönsaker, fisk eller det du serverar såsen till.

4 portioner sås med balsamvinäger

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1-2 msk ljus maizenaredning

Tillagning

  1. Koka upp vinäger, soja, vatten och socker.
  2. Red av med maizenaredning under omrörning till den tjocklek du önskar.
  3. Ta av från värmen och smaka av såsen med vinäger, socker, salt och vit- eller svartpeppar samt servera.
E-mail
Medel: 3.2 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-23