Sås med balsamvinäger

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sås med balsamvinäger. Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien.

Med soja och socker blir det en mycket god sås likt en glaze. Glaze kallar man en tjock söt sås.

Balsamvinägersåsen eller glacen kan man ha som extra sås till kött, schnitzel, grillat, kyckling eller vilt samt ringlas över rostade grönsaker som linser, paprika, tomater eller grillade grönsaker.

Den kan också späs med steksky till en lösare sås.

Balsamvinägersåsen kan förberedas i god tid, förvaras i kylen och sedan värmas.

4 portioner sås med balsamvinäger

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 1-2 msk ljus maizenaredning

Tillagning

  1. Koka upp vinäger, soja, vatten och socker.
  2. Red av med maizenaredning under omrörning till den tjocklek du önskar.
  3. Ta av från värmen och smaka av såsen med vinäger, socker, salt och vit- eller svartpeppar samt servera.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.