Lammspett

Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika. Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.
Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).
Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på 700-800 gram som du putsar bort ev. hinnor osv på.
Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås.

6 portioner lammspett

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek med ben
  • 5 msk mango chutney, stark
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Örtsås: 1 burk crème fraiche med örter eller naturell blandad med hackad basilika, persilja samt gräslök
  • Tillbehör: 3 paprikor, en röd och en gul
  • 18 delikatesspotatisar, alt små färskpotatisar
  • 1 gul lök
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Bena ur lammstek och putsa bort de största hinnorna.
  2. Skär i lammköttet i kuber lagom stora att trä på spett ca 2x2 cm.
  3. Lägg i en påse eller skål och tillsätt mango chutneyn. Arbeta in marinaden i köttet.
  4. Lägg lammköttet att marinera 1-3 timmar i kylen eller över natten (eller längre).
  5. Trä lammbitarna på spett (gärna blötlagda träspett).
  6. Salta och peppra lammspetten.
  7. Grilla spetten 5-10 minuter på varje sida eller lägg i långpanna och stek i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter.
  8. Tillbehör: Sätt ugn på 200 grader.
  9. Skölj och kärna ur paprika.
  10. Skrubba potatis.
  11. Skala lök.
  12. Skär paprika i grova bitar, potatis och lök i klyftor.
  13. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar. Rosta/stek i cirka 45 minuter. Utnyttja ev. ugnsvärmen till både tillbehör och lammspett.
  14. Servera lammspetten med rostad paprika och potatis samt örtsåsen.
  15. Örtsås: creme fraiche smaksatt med örter eller hacka örter själv och blanda med creme fraiche. Pressad vitlök kan man också ha i.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer