Lammspett

Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika. Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.
Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).
Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på 700-800 gram som du putsar bort ev. hinnor osv på.
Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås.

6 portioner lammspett

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek med ben
  • 5 msk mango chutney, stark
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Örtsås: 1 burk crème fraiche med örter eller naturell blandad med hackad basilika, persilja samt gräslök
  • Tillbehör: 3 paprikor, en röd och en gul
  • 18 delikatesspotatisar, alt små färskpotatisar
  • 1 gul lök
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Bena ur lammstek och putsa bort de största hinnorna.
  2. Skär i lammköttet i kuber lagom stora att trä på spett ca 2x2 cm.
  3. Lägg i en påse eller skål och tillsätt mango chutneyn. Arbeta in marinaden i köttet.
  4. Lägg lammköttet att marinera 1-3 timmar i kylen eller över natten (eller längre).
  5. Trä lammbitarna på spett (gärna blötlagda träspett).
  6. Salta och peppra lammspetten.
  7. Grilla spetten 5-10 minuter på varje sida eller lägg i långpanna och stek i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter.
  8. Tillbehör: Sätt ugn på 200 grader.
  9. Skölj och kärna ur paprika.
  10. Skrubba potatis.
  11. Skala lök.
  12. Skär paprika i grova bitar, potatis och lök i klyftor.
  13. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar. Rosta/stek i cirka 45 minuter. Utnyttja ev. ugnsvärmen till både tillbehör och lammspett.
  14. Servera lammspetten med rostad paprika och potatis samt örtsåsen.
  15. Örtsås: creme fraiche smaksatt med örter eller hacka örter själv och blanda med creme fraiche. Pressad vitlök kan man också ha i.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer