Lammspett

Lammspett marinerade i chutney du kan grilla eller steka i grillpanna.

6 portioner lammspett

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek med ben eller 800 gram lammstek utan ben eller möra grytbitar av lamm
  • 5 msk mango chutney, stark
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖRTSÅS: 1 burk crème fraiche med örter eller naturell blandad med 1 msk hackad basilika, 1 msk persilja samt 1 msk gräslök
  • TILLBEHÖR: 3 paprikor, en röd och en gul
  • 18 delikatesspotatisar, alt små färskpotatisar
  • 1 gul lök
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Bena ur lammstek och putsa bort de största hinnorna.
  2. Skär i lammköttet i kuber lagom stora att trä på spett ca 2x2 cm.
  3. Lägg i en påse eller skål och tillsätt mango chutneyn. Arbeta in marinaden i köttet.
  4. Lägg lammköttet att marinera 1-3 timmar i kylen eller över natten (eller längre).
  5. Trä lammbitarna på spett (gärna blötlagda träspett).
  6. Salta och peppra lammspetten.
  7. Grilla spetten 5-10 minuter på varje sida eller lägg i långpanna och stek i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter.
  8. TILLBEHÖR: Sätt ugn på 200 grader vanlig ugn.
  9. Skölj och kärna ur paprika.
  10. Skrubba potatis.
  11. Skala lök.
  12. Skär paprika i grova bitar, potatis och lök i klyftor.
  13. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar. Rosta/stek i cirka 35 minuter. Utnyttja ev. ugnsvärmen till både tillbehör och lammspett.
  14. Servera lammspetten med rostad paprika och potatis samt örtsåsen.
  15. ÖRTSÅS: Servera crème fraiche smaksatt med örter i en skål. Eller hacka örter själv eller använd frysta eller torkade hackade örter och blanda med crème fraiche. Pressad vitlök kan man också ha i. Smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag

  • Jag serverade med en örtsås samt en ljummen sallad på rostad potatis och paprika.

Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.

Val av lammkött

Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).

Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på 700-800 gram som du putsar bort ev. hinnor osv på.

Varianter

Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås. Eller någon annan kall sås.

Du kan grilla spetten på utegrill eller steka i grillpanna. Vidare kan de grillas och tillagas i ugnen också.

Att dricka till

Välj ett rött vin med generöst fruktig och kryddig smak ton av fatlagring. Festligare och dyrare men mycket gott - och ett klassiskt val till lamm - är röda viner från Châteauneuf-du-Pape i Rhonedalen i södra Frankrike.

Druvor som Shiraz och Syrah samt Cabernet Sauvignon passar - fråga gärna på Systembolaget efter tips.

  • Shiraz från Australien.
  • Cabernet Sauvignon från Sydafrika
  • Syrah från Rhone Frankrike, ex. Guigal
  • Chateauneuf-du-Pape från Cotes du Rhone ex. E Guigal. Druvor: Grenache, Syrah och Mourvedre.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 273 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-19