Lammspett

Introduktion och förberedelse

Lammspett marinerade i chutney med örtsås. Servera lammspetten med ljummen sallad på rostad potatis och paprika.

Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör.

Till lammspett kan du använda bitar av lammstek (marineras så att de blir möra), lammfilé (blir mycket goda och möra spett även utan lång marinering) eller grytbitar eller bog (marineras länge).

Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på 700-800 gram som du putsar bort ev. hinnor osv på.

Istället för örtsås kan du blanda smulad fetaost med matyoughurt och ha som sås. Eller någon annan kall sås.

6 portioner lammspett

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek med ben eller 800 gram lammstek utan ben eller möra grytbitar av lamm
  • 5 msk mango chutney, stark
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Örtsås: 1 burk crème fraiche med örter eller naturell crème fraiche blandad med hackad basilika, persilja samt gräslök
  • Tillbehör: 3 paprikor, en röd och en gul
  • 18 delikatesspotatisar, alt små färskpotatisar
  • 1 gul lök
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Bena ur lammstek och putsa bort de största hinnorna.
  2. Skär i lammköttet i kuber lagom stora att trä på spett ca 2x2 cm.
  3. Lägg i en påse eller skål och tillsätt mango chutneyn. Arbeta in marinaden i köttet.
  4. Lägg lammköttet att marinera 1-3 timmar i kylen eller över natten (eller längre).
  5. Trä lammbitarna på spett (gärna blötlagda träspett).
  6. Salta och peppra lammspetten.
  7. Grilla spetten 5-10 minuter på varje sida eller lägg i långpanna och stek i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter.
  8. Tillbehör: Sätt ugn på 200 grader.
  9. Skölj och kärna ur paprika.
  10. Skrubba potatis.
  11. Skala lök.
  12. Skär paprika i grova bitar, potatis och lök i klyftor.
  13. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar. Rosta/stek i cirka 45 minuter. Utnyttja ev. ugnsvärmen till både tillbehör och lammspett.
  14. Servera lammspetten med rostad paprika och potatis samt örtsåsen.
  15. Örtsås: creme fraiche smaksatt med örter eller hacka örter själv och blanda med creme fraiche. Pressad vitlök kan man också ha i.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer