Marinad till fisk

Introduktion och förberedelse för tillagning

Fiskmarinad och grillolja med olivolja, citron, vitlök, honung och lite grön persilja passar till fisk som lax, vit fisk som gös, marulk eller hälleflundra samt fiskspett mm. Även god till skaldjur som räkor och bläckfisk.

1 sats räcker till att marinera ca 600 gram fisk cirka fyra portioner.

Gott är även att riva med en del av skalet från citronen eller limefrukten samt blanda med i marinaden. Välj då gärna en ekologisk citrus eller skrubba den noga innan.

Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Eller några krm chiliflakes.

Andra goda örter som passar i marinaden är hackad dill eller färsk koriander. Några krm torkad timjan samt något krm torkad rosmarin passar också till fisk. Du kan ta färska, frysta eller torkade kryddor.

1 sats marinad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 msk citron- eller limesaft
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 tsk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl finhackad persilja

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  3. Tillsätt fisken du ska marinera och arbeta gärna in marinaden så att den täcker fisken runt om.
  4. Marinera fisken minst 20 minuter men gärna några timmar eller över natten.
  5. Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
  6. Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar på fisken innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.