Barbequesås

Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.

4 portioner barbequesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 röd eller gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja eller olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl ananasjuice eller spad från inlagd ananas
  • 0,5 torkad chipotle, 1 röd chilifrukt eller valfri chili efter smak
  • 1 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk rök essens - liquid smoke (valfritt efter smak)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Fräs i olja i en kastrull. Rör då och då.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan samt tillsätt den.
  4. Tillsätt tomatpuré. Rör om.
  5. Tillsätt krossade tomater, ananas, chili, vinäger, paprikapulver och ev. rökessens.
  6. Koka barbequesåsen på medelvärme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Tillsätt ev. någon dl vatten så den inte kokar för tjock och bränns.
  7. Smaka av barbequesåsen med salt, svartpeppar samt ev. lite vinäger och mer chili (tillsätt ex. några droppar tabasco för mer hetta).
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer