Barbequesås

Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.

4 portioner barbequesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 0,5 röd eller gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja eller olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl ananasjuice eller spad från inlagd ananas
  • 0,5 torkad chipotle, 1 röd chilifrukt eller valfri chili efter smak
  • 1 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk rök essens - liquid smoke (valfritt efter smak)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Fräs i olja i en kastrull. Rör då och då.
  2. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan samt tillsätt den.
  4. Tillsätt tomatpuré. Rör om.
  5. Tillsätt krossade tomater, ananas, chili, vinäger, paprikapulver och ev. rökessens.
  6. Koka barbequesåsen på medelvärme i 30 minuter under lock. Rör då och då. Tillsätt ev. någon dl vatten så den inte kokar för tjock och bränns.
  7. Smaka av barbequesåsen med salt, svartpeppar samt ev. lite vinäger och mer chili (tillsätt ex. några droppar tabasco för mer hetta).
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer