Ugnsrostad potatis

Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.

Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad. Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.

Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar.

En variant är att rosta skivad potatis.

Med extra grönsaker:

Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotselleri. Purjolök i stora bitar är också gott i.

Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.

4 portioner potatis bakad i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk matolja som rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2-3 kvistar färsk timjan eller några krm torkad timjan (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor eller grova bitar. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj potatisen i vatten (valfritt för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan), torka potatisen med lite papper och lägg i en långpanna eller stor stekpanna och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
  4. Lägg gärna till lite färsk plockat timjan eller torkad timjan samt extra grönsaker om du vill som morötter, lök och vitlök eller andra goda rotfrukter och lökar. Detta är dock valfritt.
  5. Baka potatisen i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti ca 25-30 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 grader så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd. Har potatisen tvärtom för lite färg så kan du istället slå på grillelementet i ugnen en stund mot slutet.
  6. Vänd gärna runt på potatisen någon gång under tillagningen.
  7. Skär i en bit potatis och smaka innan du serverar för att se så att potatisen är klar. Annars stek lite till.
E-mail
Medel: 3.8 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.