Grekisk pastasallad

En god pastasallad med fetaost, svarta Kalamata-oliver, rödlök, gurka, tomater, isbergssallad, svartpeppar och oregano. Blir också god med annan pasta istället för pastaskruvar ex. pastafjärilar, penne eller gnocchipasta. fullkornspasta. Vegetarisk men man kan ha i bitar av korv om man vill.

4 portioner grekisk pastasallad

  • Förberedelse: 12 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 350 gram vanlig pasta eller fullkornspasta, typ gnocchi eller skruvar
  • 1 rödlök
  • 200 g fetaost
  • 1 gul eller röd paprika
  • 1 halv gurka
  • 10 cocktailtomater
  • 1 dl svarta oliver, gärna kalamataoliver med kärnor
  • 1 msk vinäger eller citronsaft
  • 5 blad isbergssallad
  • 1 krm sS´alt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka pasta enligt paket. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar. När pastan kokar kan du göra iordning de andra ingredienserna.
  2. Skala och hacka lök, tärna fetaost, skär paprika, gurka och tomater i bitar, hacka oregano samt persilja och blanda alla ingredienser i en skål med pastan.
  3. På slutet droppar du över olivolja, salt och pepprar, rör runt, smakar och tillsätter ev. mer kryddor.
  4. Servera direkt eller förvara pastasalladen kallt.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.