Sillpaket

Sillpaket är paket av folie med sill, dill och rödlök i grädde med kokt potatis. Sillpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Sillpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost. Cocktailtomater, kokta ärtor, kokt blomkål och brysselkål passar också till.
Riktig svensk husman med en fisk (sill) som har grönt ljus enligt WWF.

4 portioner sillpaket

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek
  • 2 msk smör
  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 1 pkt fryst dill, 30 gram eller ett knippe färsk
  • 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller grilla sillpaketen på utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  5. Ta av skinnet på sillen.
  6. Skala och strimla rödlöken.
  7. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  8. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  9. Rulla ihop sillfiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  10. Strö över hackad dill, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  12. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  13. På utegrill: lägg sillpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  14. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  15. Vik upp kanterna och servera sillpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer