Sillpaket

Sillpaket är paket av folie med sill, dill och rödlök i grädde med kokt potatis. Sillpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Sillpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost. Cocktailtomater, kokta ärtor, kokt blomkål och brysselkål passar också till.
Riktig svensk husman med en fisk (sill) som har grönt ljus enligt WWF.

4 portioner sillpaket

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek
  • 2 msk smör
  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 1 pkt fryst dill, 30 gram eller ett knippe färsk
  • 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller grilla sillpaketen på utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  5. Ta av skinnet på sillen.
  6. Skala och strimla rödlöken.
  7. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  8. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  9. Rulla ihop sillfiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  10. Strö över hackad dill, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  12. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  13. På utegrill: lägg sillpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  14. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  15. Vik upp kanterna och servera sillpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer