Sillpaket

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sillpaket är paket av folie med sill, dill och rödlök i grädde med kokt potatis.

Kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld. Enkelt och gott.

Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har vanlig kokt potatis eller färskpotatis över.

Istället för grädde kan man ta kokbar crème fraiche. Sojagrädde eller Oatly Imat havregrädde blir också gott.

Servera sillen med med en klyfta citron, färsk dill samt knäckebröd, smör och ost som Västerbotten.

Cocktailtomater, kokta ärtor, kokt blomkål och brysselkål passar också till.

God svensk husmanskost med en fisk - sill och strömming - som har grönt ljus enligt WWF.

Att dricka till

Till sillen passar en ljus lageröl som pilsner eller alkoholfri öl som Clausthaler. Vidare passar en snaps eller nubbe till.

4 portioner sillpaket

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek
  • 2 msk smör
  • 500 gram filé av sill eller strömming med skinn
  • 1 pkt fryst dill, 30 gram eller ett knippe färsk
  • 800 gram kokt fast potatis - fina färskpotatisar eller delikatesspotatis med skal eller skalade grovt delade stora potatisar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader eller grilla sillpaketen på utegrill.
  3. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  5. Ta av skinnet på sillen.
  6. Skala och strimla rödlöken.
  7. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  8. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  9. Rulla ihop sillfiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  10. Strö över hackad dill, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över sill och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  12. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  13. På utegrill: lägg sillpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  14. I ugn: sätt foliepaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  15. Vik upp kanterna och servera sillpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.