Sallad i flera färger

Blandad sallad med ljus isbergssallad och mörkgrön machesallad eller spenat kombinerat med vinröda ekbladsallad och rossisallad ger en god sallad.

Egen blandad sallad blir mycket billigare i längden än köpt färdigblandad sallad. Speciellt till fest och buffé. Lagar du bara sallad till några få så ta bara några blad i taget från salladshuvudena och förvara dem i påse eller bakplåtspapper i svalen.

En blandsallad som passar utmärkt på midsommarbordet, buffen eller till sommarens grillade kött, kyckling eller fisk.

6-10 portioner sallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 huvud isbergssallad
  • 1 huvud rossisallad
  • 1 huvud escaroll-, frisé- eller ekbladsallad
  • 1 paket machésallad eller färsk spenat
  • 0,5 dl smakrik olivolja
  • 3 msk citronsaft eller god vitvins- eller rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa, skölj och plocka sallad i grova bitar.
  2. Ett knep är att plocka allt i en stor bunke eller hink med vatten. Vänd ner salladen. Plocka sedan upp salladen i durkslag. Grus hamnar på botten av bunken eller hinken med vatten.
  3. Blanda salladsbladen på fat eller i en stor skål.
  4. Precis innan servering så droppa över olivolja, citronsaft eller vinäger samt salt och peppar. Sallad tappar spänst av citronsaft, vinäger och salt så därför blandar man i det precis innan servering - annars slokar salladen och blir tråkig snabbt.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer