Sallad i flera färger

Introduktion och förberedelse

Blanda din egen sallad av olika sorter som isbergssallad, romansallad och röd rossisallad; mörkgrön machesallad eller babyspenat; vinröd ekbladsallad, mild grönsallad och bitter friséesallad. Eller annan sallad efter tycke och tillgång.

Egen blandad sallad blir mycket billigare i längden än köpt färdigblandad sallad på påse. Speciellt till fest och buffé. Lagar du bara sallad till några få så ta bara några blad i taget från salladshuvudena.

Blandsallad passar utmärkt till det mesta och speciellt när man är flera till fest, middag, högtider, buffé, grillfesten och så vidare.

Tips till förvaring

Hela huvuden sallad kan du förvara i svalen i kylen i en burk, plastpåse eller liten plasthink med lite vatten i botten. Skär gärna ett nytt snitt i botten som man gör på blommar då och då. Ställ gärna salladen upp så kan den ta upp vatten och hålla sig pigg och fin. Förvarar du salladen på detta vis håller den flera dagar och upp till flera veckor i kylen.

8-10 portioner sallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 huvud isbergssallad eller romansallad
  • 1 huvud rossisallad
  • 1 huvud escaroll-, frisé- eller ekbladsallad
  • 1 paket machésallad, mangoldskott eller babyspenat eller mix
  • 0,5 dl smakrik olivolja
  • 3 msk citronsaft eller god vitvins- eller rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa, skölj och plocka sallad i grova bitar.
  2. Ett knep är att plocka allt i en stor bunke eller hink med vatten. Vänd ner salladen. Plocka sedan upp salladen i durkslag. Grus hamnar på botten av bunken eller hinken med vatten.
  3. Blanda salladsbladen på fat eller i en stor skål.
  4. Precis innan servering så droppa över olivolja, citronsaft eller vinäger samt salt och peppar. Sallad tappar spänst av citronsaft, vinäger och salt så därför blandar man i det precis innan servering - annars slokar salladen och blir tråkig snabbt.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.