Örtsmör med timjan och rosmarin

Introduktion och förberedelse

Örtsmör med timjan, rosmarin, gräslök, vitlök och citron är gott till smakrikt kött som grillat lamm, kyckling, gris, grönsaker och vilt.

Vill du ha snygga bitar så rullar du in örtsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.

Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.

Kan förberedas i god tid

Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av örterna.

Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.

4 portioner örtsmör med timjan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 0,5 dl färsk rensad och hackad timjan och rosmarin (hälften var) eller 1 tsk av vardera torkad.
  • 3 msk hackad gräslök
  • 0,5 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Rensa och hacka bladen av timjan och rosmarin samt gräslök.
  3. Pressa vitlök.
  4. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar i kylen och få smak.
  5. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen att kallna. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.