Örtsmör med timjan och rosmarin
Örtsmör med timjan, rosmarin, gräslök, vitlök och citron är gott till smakrikt kött som grillat lamm, kyckling, gris, grönsaker och vilt.
Tillagning
- Låt smöret bli rumsvarmt.
- Rensa och hacka bladen av timjan och rosmarin samt gräslök.
- Pressa vitlök.
- Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar i kylen och få smak.
- Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen att kallna. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Tips
- Vill du ha snygga bitar så rullar du in örtsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
- Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.
- Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.
Kan förberedas i god tid
Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av örterna.
- Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal