Örtsmör med timjan och rosmarin
Introduktion och förberedelse
Örtsmör med timjan, rosmarin, gräslök, vitlök och citron är gott till smakrikt kött som grillat lamm, kyckling, gris, grönsaker och vilt.
Vill du ha snygga bitar så rullar du in örtsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.
Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.
Kan förberedas i god tid
Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av örterna.
Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.
Tillagning
- Låt smöret bli rumsvarmt.
- Rensa och hacka bladen av timjan och rosmarin samt gräslök.
- Pressa vitlök.
- Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar i kylen och få smak.
- Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen att kallna. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal