Örtsmör med timjan och rosmarin

Introduktion och förberedelse

Örtsmör med timjan, rosmarin, gräslök, vitlök och citron är gott till smakrikt kött som grillat lamm, kyckling, gris, grönsaker och vilt.

Tips

  • Vill du ha snygga bitar så rullar du in örtsmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  • Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.
  • Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.

Kan förberedas i god tid

Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av örterna.

  • Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.

4 portioner örtsmör med timjan

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 0,5 dl färsk rensad och hackad timjan och rosmarin (hälften var) eller 1 tsk av vardera torkad.
  • 3 msk hackad gräslök
  • 0,5 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Rensa och hacka bladen av timjan och rosmarin samt gräslök.
  3. Pressa vitlök.
  4. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar i kylen och få smak.
  5. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen att kallna. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08