Potatisgratäng med kålrot

En smaskig gratäng med potatis och kålrot. Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe. Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.

Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen. Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin. Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.

6-8 portioner potatisgratäng med kålrot

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 medelstora och fasta potatisar, det går med stora färskpotatisar också
  • 1 kålrot
  • 3 dl grädde
  • 3 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt och några varv med vitpepparkvarnen
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost (valfritt) ex. riven mozzarella, västerbotten eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skiva potatisen. Lägg i en smord (med smör eller olivolja) ugnsform eller gratängform.
  2. Skär bort skalet på kålroten. Skär i delar och skiva den fint. Lägg i formen. Bred potatisen över kålroten i formen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Koka upp grädde, mjölk och salt och peppar i en kastrull (samt ev. pressad vitlök). Rör ibland så att mjölken inte bränns eller kokar över.
  5. Häll mjölkblandningen i formen med kålroten och potatisen.
  6. Sätt in potatisgratängen i ugnen och laga i 30 minuter i mitten av ugnen. Kör de sista 10 minuterna med riven ost så gratängen får fin färg. Tips: Lägg ev. över folie om gratängen börjar brännas på ytan. Känn med en sticka eller kniv om potatisen är mjuk. Låt annars gå ca 5-10 minuter till.
  7. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer