Potatisgratäng med kålrot

En smaskig gratäng med potatis och kålrot. Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe. Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.

Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen. Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin. Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början.

Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.

4-5 portioner potatisgratäng med kålrot

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram, ca 12 medelstora och fasta potatisar, det går med stora färskpotatisar också
  • 400 gram ca, 1 kålrot
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 - 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost (valfritt) ex. riven mozzarella, västerbotten eller gratängost

Tillagning

  1. Skala och skiva potatisen. Lägg i en smord (med smör eller olivolja) ugnsform eller gratängform.
  2. Skär bort skalet på kålroten. Skär i delar och skiva den fint. Lägg i formen. Bred potatisen över kålroten i formen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  4. Koka upp grädde, mjölk och salt och peppar i en kastrull (samt ev. pressad vitlök). Rör ibland så att mjölken inte bränns eller kokar över.
  5. Häll mjölkblandningen i formen med kålroten och potatisen.
  6. Sätt in potatisgratängen i ugnen och laga i 30 minuter i mitten av ugnen. Kör de sista 10 minuterna med riven ost så gratängen får fin färg.Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan. Känn med en sticka eller kniv om potatis och kålrot är färdigt. Låt annars gå ca 5-10 minuter till.
  7. Ta ut och servera potatisgratängen varm.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.