Vitlökssmör

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.

Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen. Kan även frysas. Skivar du smöret och lägger i frysen i så kan du ta fram vitlökssmör vid behov.

Vitlökssmör är gott att toppa grillat eller stekt mat med. Maten ska helst vara varm så att smöret smälter över maten. Man kan även sätta in rätten under en grill i ugnen så smöret börjar smälta något vid servering. Eller använda en gasbrännare och värma lite på smöret så det börjar smälta lite vid serveringen.

4 portioner vitlökssmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 3 msk finhackad hackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
  2. Skala och pressa vitlök i en bunke.
  3. Hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Rör smöret och tillsätt citronsaft, worcestershiresås, vitpeppar samt salt i en bunke.
  5. Vitlökssmöret kan serveras direkt men godast blir det om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.