Vitlökssmör

Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.

Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen. Kan även frysas. Skivar du smöret och lägger i frysen i så kan du ta fram vitlökssmör vid behov.

Vitlökssmör är gott att toppa grillat eller stekt mat med. Maten ska helst vara varm så att smöret smälter över maten. Man kan även sätta in rätten under en grill i ugnen så smöret börjar smälta något vid servering. Eller använda en gasbrännare och värma lite på smöret så det börjar smälta lite vid serveringen.

4 portioner vitlökssmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 3 msk finhackad hackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
  2. Skala och pressa vitlök i en bunke.
  3. Hacka persiljan och tillsätt den.
  4. Rör smöret och tillsätt citronsaft, worcestershiresås, vitpeppar samt salt i en bunke.
  5. Vitlökssmöret kan serveras direkt men godast blir det om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept