Ceasarsallad med ceasardressing

Ceasarsallad med hemgjord ceasardressing. God med grillad kyckling eller lax eller som förätt. En italiensk rätt som numer är internationell klassiker och lagas i olika varianter. Vanligt är med romansallad, krutonger, parmesanost samt en dressing på majonnäs eller yoghurt med vitlök, parmesan och sardellar. En del har i dijonsenap också.

Det finns lika många varianter av Ceasarsallad som kockar - den kan bli förrätt, huvudrätt eller buffesallad. Goda variationer är att ha knaperstekt bacon och grissinis till. Lägger du till grillad kyckling eller lax, potatis, tomater ex. så får du en huvudrätt. Annars kan salladen serveras som förrätt eller som en stor sallad på buffe.

Vintips till ceasarsallad är ett vitt ex. chardonnay med ekfatslagring.

Servera gärna i djup tallrik. Romansallad finns i olika storlekar men handla så att det blir minst en djup tallrik med grovt delade blad romansallad per person. Istället för att göra egen majonnäs kan du ta 2 dl köpt majonnäs - smaksätt med vitlök, sardeller, parmesanost och dijonsenap. Istället för parmesan kan du använda den liknande men något billigare Grana padano. Istället för majonnäs är grekisk yoghurt gott. En matigare sallad får du med kokt färskpotatis, cocktailtomater, bacon samt en bit grillad kyckling eller lax på varje portion - en perfekt sommarlunch eller middag. Gör gärna egna krutonger genom att skära ljust bröd i tärningar och rosta med några msk olivolja i ugn eller panna eller servera med grissinis. 

4 portioner ceasarsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 liter plockade och grovt delade romansalladsblad
  • 2 dl brödkrutonger
  • 100 gram hyvlad eller grovriven parmesanost
  • 100 gram kall knaperstekt bacon
  • 8 små kokta färskpotatisar (valfritt)
  • 8 cocktailtomater (valfritt)
  • 0,5 rödlök (valfritt)
  • Ceasardressing: 1 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 3 sardeller (valfritt)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk finriven parmesan
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Gör egen dressing från början eller använd färdig majonnäs.
  2. Egen ceasardressing: Sjud upp vatten i en liten kastrull och sjud ägget i 2-3 minuter. Spola i kallt vatten, dela och skrapa ur ägget i en skål. Rör sönder ägget. Det går också bra att enbart använda rå äggula och vispa fluffigt först.
  3. Rör i vinäger och salt.
  4. Tillsätt olivolja droppvis under omrörning, sedan snabbare och rör till en majonnäs. En elvisp är smidig att vispa med.
  5. Smaksätt majonnäsen med sardeller, dijonsenap, vitlök samt riven parmesan och honung. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
  6. Skölj och dela romansalladen i mindre bitar i en stor skål. Skölj och halvera cocktailtomater. Skiva potatisar. Skala och skiva rödlöken tunt.
  7. Blanda med hälften av dressingen och vänd runt allt. Fördela salladen lika på fyra djupa tallrikar.
  8. Strö över parmesan, krutonger och bacon samt ringla över resten av ceasardressingen.
E-mail
Medel: 2.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer