Kycklingspett med jordnötssås

Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.
Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.
I Malaysia och Thailand är det en uppskattad rätt som förtjänar att spridas över världen.
Till kycklingspett med jordnötssås passar thairis, grönsakswok eller wokade nudlar med grönsaker.
Garnera gärna med blad av färsk koriander.

4 portioner kycklingspett med jordnötssås

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst eller annat kycklingkött utan ben
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Jordnötssås:
  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 3 tsk färsk hackad röd chili eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime
  • 1 msk fisksås

Tillagning

  1. Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fiskås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 40 minuter så blir den godast.
  2. Låt jordnötssåsen svalna.
  3. Dela upp hälften i en stor skål till marinad och hälften i en mindre skål till sås.
  4. Skär kycklingkött snett i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  5. Lägg i den stora skålen med jordnötssås/marinad och arbeta in smaken. Låt kycklingen marinera i jordnötssåsen minst några minuter och gärna i några timmar.
  6. Trä sedan upp kycklingen på spett: två bitar rakt på enkla spett eller fyra bitar tvärs över mellan två spett likt en stege. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad - då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.
  7. Grilla kycklingspetten med jordnötssås runt om i cirka 5 minuter. Kycklingspetten kan ugnsstekas också.
  8. Servera med jordnötssåsen som sås till (OBS ej den del du marinerat rå kyckling i) samt tillbehör som thairis, wokade nudlar och/eller grönsaker.
  9. Garnera gärna kycklingspetten med några blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer