Kycklingspett med jordnötssås

Introduktion och förberedelse

Kycklingspett med jordnötssås. Grillspett med kycklingfilé som är marinerade och serverade med god jordnötssås.

Kan grillas på utegrill eller stekas i grillpanna eller stekpanna. Eller i ugnen - se tips nedan.

Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.

Serveringsförslag

  • Till spetten passar - förutom jordnötssåsen - kokt jasminris eller thairis.
  • Gott är att grilla grönsaker som skivad zucchini och aubergine; bitar av röd paprika, halverade rödlökar eller grönsakspett - dessa kan penslas med jordnötsmarinaden när man grillar om man vill det men är valfritt.
  • Vidare kan man ha frästa wokgrönsaker till. Eller nudelsallad istället för ris till.
  • Garnera gärna spetten med blad av färsk koriander.

I ugnen

De kan även lagas i ugnen på 175 grader varmluft på ett galler - placera då en ugnsplåt med ett ark folie under gallret så droppar det inte ner i ugnen.

Kycklingspetten serverade på tallrik med jordnötssåsen, kokt ris, grillad zucchini och färsk koriander.
Kycklingspetten serverade på tallrik med jordnötssåsen, kokt ris, grillad zucchini och färsk koriander.

Jordnötsmarinerade kycklingspett på grillen
Jordnötsmarinerade kycklingspett som grillas. Använder du träspett så lägg dem i blöt innan i minst en halvtimme så de inte brinner upp på grillen.
Jordnötssåsen i skål
Jordnötssåsen använder du hälften till marinad till kycklingen och sedan hälften serverad som sås till spetten.

4 portioner kycklingspett med jordnötssås

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst eller annat kycklingkött utan ben, ca 500 gram
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • JORDNÖTSSÅS: 2 dl jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 3 tsk färsk hackad röd chili eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime
  • 1 msk fisksås

Tillagning

  1. Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fiskås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 40 minuter så blir den godast.
  2. Låt jordnötssåsen svalna.
  3. Dela upp hälften i en stor skål till marinad och hälften i en mindre skål till sås.
  4. Skär kycklingkött snett i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  5. Lägg i den stora skålen med jordnötssås/marinad och arbeta in smaken. Låt kycklingen marinera i jordnötssåsen minst några minuter och gärna i några timmar.
  6. Trä sedan upp kycklingen på spett: två bitar rakt på enkla spett eller fyra bitar tvärs över mellan två spett likt en stege. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad - då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.
  7. Grilla kycklingspetten med jordnötssås runt om i cirka 5 minuter. Kycklingspetten kan ugnsstekas också.
  8. Servera med jordnötssåsen som sås till (OBS ej den del du marinerat rå kyckling i) samt tillbehör som thairis, wokade nudlar och/eller grönsaker.
  9. Garnera gärna kycklingspetten med några blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.5 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-30