Kycklingspett med jordnötssås
Kycklingspett med jordnötssås. Grillspett med kycklingfilé som är marinerade och serverade med god jordnötssås.
Kan grillas på utegrill eller stekas i grillpanna eller stekpanna. Eller i ugnen - se tips nedan.
Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.
Tillagning
- Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fiskås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 40 minuter så blir den godast.
- Låt jordnötssåsen svalna.
- Dela upp hälften i en stor skål till marinad och hälften i en mindre skål till sås.
- Skär kycklingkött snett i cirka 4 centimeter långa strimlor.
- Lägg i den stora skålen med jordnötssås/marinad och arbeta in smaken. Låt kycklingen marinera i jordnötssåsen minst några minuter och gärna i några timmar.
- Trä sedan upp kycklingen på spett: två bitar rakt på enkla spett eller fyra bitar tvärs över mellan två spett likt en stege. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad - då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.
- Grilla kycklingspetten med jordnötssås runt om i cirka 5 minuter. Kycklingspetten kan ugnsstekas också.
- Servera med jordnötssåsen som sås till (OBS ej den del du marinerat rå kyckling i) samt tillbehör som thairis, wokade nudlar och/eller grönsaker.
- Garnera gärna kycklingspetten med några blad färsk koriander.
Serveringsförslag
- Till spetten passar - förutom jordnötssåsen - kokt jasminris eller thairis.
- Gott är att grilla grönsaker som skivad zucchini och aubergine; bitar av röd paprika, halverade rödlökar eller grönsakspett - dessa kan penslas med jordnötsmarinaden när man grillar om man vill det men är valfritt.
- Vidare kan man ha frästa wokgrönsaker till. Eller nudelsallad istället för ris till.
- Garnera gärna spetten med blad av färsk koriander.
I ugnen
De kan även lagas i ugnen på 175 grader varmluft på ett galler - placera då en ugnsplåt med ett ark folie under gallret så droppar det inte ner i ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal