Kycklingspett med jordnötssås

Introduktion och förberedelse

Kycklingspett med jordnötssås. Grillspett med kycklingfilé som är marinerade och serverade med god jordnötssås.

Kan grillas på utegrill eller stekas i grillpanna eller stekpanna. Eller i ugnen - se tips nedan.

Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.

Serveringsförslag

  • Till spetten passar - förutom jordnötssåsen - kokt jasminris eller thairis.
  • Gott är att grilla grönsaker som skivad zucchini och aubergine; bitar av röd paprika, halverade rödlökar eller grönsakspett - dessa kan penslas med jordnötsmarinaden när man grillar om man vill det men är valfritt.
  • Vidare kan man ha frästa wokgrönsaker till. Eller nudelsallad istället för ris till.
  • Garnera gärna spetten med blad av färsk koriander.

I ugnen

De kan även lagas i ugnen på 175 grader varmluft på ett galler - placera då en ugnsplåt med ett ark folie under gallret så droppar det inte ner i ugnen.

Kycklingspetten serverade på tallrik med jordnötssåsen, kokt ris, grillad zucchini och färsk koriander.
Kycklingspetten serverade på tallrik med jordnötssåsen, kokt ris, grillad zucchini och färsk koriander.

4 portioner kycklingspett med jordnötssås

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst eller annat kycklingkött utan ben, ca 500 gram
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • JORDNÖTSSÅS: 2 dl jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 3 tsk färsk hackad röd chili eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime
  • 1 msk fisksås

Tillagning

  1. Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fiskås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 40 minuter så blir den godast.
  2. Låt jordnötssåsen svalna.
  3. Dela upp hälften i en stor skål till marinad och hälften i en mindre skål till sås.
  4. Skär kycklingkött snett i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  5. Lägg i den stora skålen med jordnötssås/marinad och arbeta in smaken. Låt kycklingen marinera i jordnötssåsen minst några minuter och gärna i några timmar.
  6. Trä sedan upp kycklingen på spett: två bitar rakt på enkla spett eller fyra bitar tvärs över mellan två spett likt en stege. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad - då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.
  7. Grilla kycklingspetten med jordnötssås runt om i cirka 5 minuter. Kycklingspetten kan ugnsstekas också.
  8. Servera med jordnötssåsen som sås till (OBS ej den del du marinerat rå kyckling i) samt tillbehör som thairis, wokade nudlar och/eller grönsaker.
  9. Garnera gärna kycklingspetten med några blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.7 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-30