Kycklingspett med jordnötssås

Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.
Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.
I Malaysia och Thailand är det en uppskattad rätt som förtjänar att spridas över världen.
Till kycklingspett med jordnötssås passar thairis, grönsakswok eller wokade nudlar med grönsaker.
Garnera gärna med blad av färsk koriander.

4 portioner kycklingspett med jordnötssås

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst eller annat kycklingkött utan ben
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Jordnötssås:
  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 3 tsk färsk hackad röd chili eller 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime
  • 1 msk fisksås

Tillagning

  1. Koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fiskås och chili eller currypasta. Låt gärna sjuda i 40 minuter så blir den godast.
  2. Låt jordnötssåsen svalna.
  3. Dela upp hälften i en stor skål till marinad och hälften i en mindre skål till sås.
  4. Skär kycklingkött snett i cirka 4 centimeter långa strimlor.
  5. Lägg i den stora skålen med jordnötssås/marinad och arbeta in smaken. Låt kycklingen marinera i jordnötssåsen minst några minuter och gärna i några timmar.
  6. Trä sedan upp kycklingen på spett: två bitar rakt på enkla spett eller fyra bitar tvärs över mellan två spett likt en stege. Kött på enkla spett är smidiga om grillfesten är mer mingelartad - då kan man tugga direkt från spettet. Dubbla spett är däremot smidigare om gästerna ska få av köttet på en tallrik.
  7. Grilla kycklingspetten med jordnötssås runt om i cirka 5 minuter. Kycklingspetten kan ugnsstekas också.
  8. Servera med jordnötssåsen som sås till (OBS ej den del du marinerat rå kyckling i) samt tillbehör som thairis, wokade nudlar och/eller grönsaker.
  9. Garnera gärna kycklingspetten med några blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer