Avokadosallad

Avokadosallad - med avokado såklart samt tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli.

Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma.

Välj gärna kvist-, plommon eller cocktailtomater som har god smak. Gärna svenska och Krav-märkta.

Hur du väljer ut en mogen avokado

Det kan vara svårt att veta om avokadon är mogen. Men om man luktar och klämmer lite försiktigt så ska den dofta och kännas lite mjuk. Ofta är avokadon i affären nästan mogen, då kan man låta avokadon ligga framme någon dag.

Hur du delar en avokado:

  1. Skär ett snitt genom köttet runt hela kärnan.
  2. Vrid isär halvorna. Kärnan hamnar i den ena halvan.
  3. Hugg kniven försiktigt men bestämt i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar från frukten, men sitter kvar på knivbladet. Slå av kärnan mot en kant.
  4. Ta en större stabil men tunn sked (alltså inte träslev eller liknande) och gröp från kanten i ett steg ut köttet.
  5. Vips så har du snygga halvor att skiva, tärna eller mosa.

2 portioner avokadosallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 avokado
  • 8 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja, Virgin Extra fin
  • 1 tsk vinäger, gärna finare rödvinsvinäger
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 dl babyspenat, machesallad, solrosskott, ruccola eller annan grönsallad (valfritt)

Tillagning

  1. Dela avokadon.
  2. Gröp ur innehållet med en sked och skär i grova bitar samt lägg upp på fat eller skå..
  3. Skölj och skär stora tomater i skivor eller dela på mindre tomater. Lägg med avokadon.
  4. Droppa över olivolja samt vinäger. Vänd runt. Strö över och smaka av med salt och peppar.
  5. Avokadosalladen är klar att servera. Överkurs är att toppa eller vända i lite gröna blad som babyspenat, ruccola, mache eller annan grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer