Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad
Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad samt stekta tomathalvor och grönsallad.
Tillagning
- POTATIS- OCH ÄPPELSALLAD: skala potatis om den har fult skal eller skrubba och skölj den ren. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
- Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter. Häll av och låt sedan potatisen svalna.
- Skölj och strimla purjolöken.
- Lägg purjolöken i en kastrull med 0,5 dl vatten och koka den under lock i ca 2 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
- Tärna potatisen i grova tärningar.
- Skölj och tärna äpplena.
- Blanda ihop potatis, äpple och purjolök med gräddfil, matyoghurt eller creme fraich samt senap, salt och svartpeppar.
- STEKTA TOMATHALVOR: Skölj och dela tomaterna i halvor.
- Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano.
- Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
- Skär kycklingfilén så att det bildas två tunnare filéer. Banka gärna ut dem lite med en köttklubba.
- Blanda dem med olivolja, salt och peppar i en skål.
- Grilla eller stek dem ca 5 minuter på varje sida tills de fått färg. Kontrollera genom att skära ett snitt i kycklingen att kycklingen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
- Skölj grönsalladen.
- Servera den grillade eller stekta kycklingfilén med potatis- och äppelsallad, de stekta tomathalvorna samt en grönsallad.
Varianter
Du kan marinera kycklingen några minuter i olivolja, en pressad klyfta vitlök, 2 krm ingefära, 1 krm rosmarin samt 1 tsk kinesisk soja om du önskar.
Val av kyckling
Räkna en kycklingfilé per portion. Riktigt gott är kycklingbröst med skinnet kvar gärna majskyckling eller krav-märkt kyckling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal