Grillad eller stekt kycklingfile med potatis- och äppelsallad

Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad samt stekta tomathalvor och grönsallad.
Du kan marinera kycklingen några minuter i olivolja, en pressad klyfta vitlök, 2 krm ingefära, 1 krm rosmarin samt 1 tsk kinesisk soja om du önskar.
Räkna en kycklingfilé per portion.

4 portioner grillad kycklingfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatis- och äppelsallad: 600 gram färskpotatis eller annan fast potatis
  • 1 halv purjolök
  • 2 äpplen
  • 2 msk fransk senap
  • 2,5 dl gräddfil, matyoghurt eller crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Stekta tomater: 4 kvisttomater
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Potatis- och äppelsallad: skala ev. potatis med fult skal eller skrubba och skölj rent den. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter. Häll av och låt sedan potatisen svalna.
  3. Skölj och strimla purjolöken.
  4. Lägg purjolöken i en kastrull med 0,5 dl vatten och koka den under lock i ca 2 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  5. Tärna potatisen i grova tärningar.
  6. Skölj och tärna äpplena.
  7. Blanda ihop potatis, äpple och purjolök med gräddfil, matyoghurt eller creme fraich samt senap, salt och svartpeppar.
  8. Stekta tomathalvor: Skölj och dela tomaterna i halvor.
  9. Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano.
  10. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
  11. Skär kycklingfilén så att det bildas två tunnare filéer. Banka gärna ut dem lite med en köttklubba.
  12. Blanda dem med olivolja, salt och peppar i en skål.
  13. Grilla eller stek dem ca 5 minuter på varje sida tills de fått färg. Kontrollera genom att skära ett snitt i kycklingen att kycklingen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
  14. Skölj grönsalladen.
  15. Servera den grillade eller stekta kycklingfilén med potatis- och äppelsallad, de stekta tomathalvorna samt en grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer