Grillad eller stekt kycklingfile med potatis- och äppelsallad

Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad samt stekta tomathalvor och grönsallad. Du kan marinera kycklingen några minuter i olivolja, en pressad klyfta vitlök, 2 krm ingefära, 1 krm rosmarin samt 1 tsk kinesisk soja om du önskar.

Räkna en kycklingfilé per portion. Riktigt gott är kycklingbröst med skinnet kvar gärna majskyckling eller krav-märkt kyckling.

4 portioner grillad kycklingfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatis- och äppelsallad: 600 gram färskpotatis eller annan fast potatis
  • 1 halv purjolök
  • 2 äpplen
  • 2 msk fransk senap
  • 2,5 dl gräddfil, matyoghurt eller crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Stekta tomater: 4 kvisttomater
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Potatis- och äppelsallad: skala ev. potatis med fult skal eller skrubba och skölj rent den. Har potatisen fint skal kan du koka den med skal.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 25 minuter. Häll av och låt sedan potatisen svalna.
  3. Skölj och strimla purjolöken.
  4. Lägg purjolöken i en kastrull med 0,5 dl vatten och koka den under lock i ca 2 minuter. Sätt åt sidan att svalna.
  5. Tärna potatisen i grova tärningar.
  6. Skölj och tärna äpplena.
  7. Blanda ihop potatis, äpple och purjolök med gräddfil, matyoghurt eller creme fraich samt senap, salt och svartpeppar.
  8. Stekta tomathalvor: Skölj och dela tomaterna i halvor.
  9. Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano.
  10. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
  11. Skär kycklingfilén så att det bildas två tunnare filéer. Banka gärna ut dem lite med en köttklubba.
  12. Blanda dem med olivolja, salt och peppar i en skål.
  13. Grilla eller stek dem ca 5 minuter på varje sida tills de fått färg. Kontrollera genom att skära ett snitt i kycklingen att kycklingen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
  14. Skölj grönsalladen.
  15. Servera den grillade eller stekta kycklingfilén med potatis- och äppelsallad, de stekta tomathalvorna samt en grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer