Salsa med citrus
Introduktion och förberedelse
Salsa med citrus eller citrussalsa är en slags salsasås med apelsin, grapefrukt, citron och mandarin i olivolja smaksatt med hackad basilika, bladpersilja eller färsk koriander.
Serveringsförslag
Salsan är kanongod till grillad tonfisk, räkor, pilgrimsmusslor, grönsaker, kyckling eller lax.
Varianter
Man kan blanda de citrusfrukter man har men tänk på att ta med mild apelsin, någon syrlig som citron eller lime samt någon bittar variant som grapefrukt så blir det godast.
Tillagning
- Skala citrusfrukterna med en kniv. Ett tips är att skära av botten och toppen först. Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten. Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
- Skär sedan citrusfrukten i grova bitar. Häll över och spara saften i en skål.
- Tillsätt citrusfrukten.
- Blanda i olivolja samt hackad koriander, persilja eller basilika.
- Smaka av citrussalsan med salt, vinäger och svartpeppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal