Salsa med citrus

Introduktion och förberedelse för tillagning

Salsa med citrus eller citrussalsa är kanongott till grillad tonfisk, räkor, pilgrimsmusslor, grönsaker, kyckling eller lax.

En slags salsasås med apelsin, grapefrukt, citron och mandarin i olivolja smaksatt med hackad basilika, bladpersilja eller färsk koriander.

Man kan blanda de citrusfrukter man har men tänk på att ta med mild apelsin, någon syrlig som citron eller lime samt någon bittar variant som grapefrukt så blir det godast.

4 portioner salsa med citrus

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 apelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad färsk koriander, bladpersilja eller basilika
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skala citrusfrukterna med en kniv. Ett tips är att skära av botten och toppen först. Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten. Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
  2. Skär sedan citrusfrukten i grova bitar. Häll över och spara saften i en skål.
  3. Tillsätt citrusfrukten.
  4. Blanda i olivolja samt hackad koriander, persilja eller basilika.
  5. Smaka av citrussalsan med salt, vinäger och svartpeppar.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.