Stekt eller grillad Halloumi

Introduktion och förberedelse

Halloumi är en salt ost som man kan steka eller grilla utan att osten smälter. Halloumiosten håller sig fast ändå och har gott tuggmotstånd.

Halloumiost är gott som vegetariskt alternativ att steka eller grilla istället för kött.

Det finns även svenska ysterier som gör grillost, eldost eller stekost i samma stil som halloumi som du såklart kan ta istället.

Tillbehör

Grilla gärna lite grönsaker samtidigt som osten ex. förkokta knipplökar, paprikahalvor, zucchini i skivor, kokt majs samt aubergine i skivor.

Helgrillad halloumi

Halloumin kan också grillas hel eller i två delar runt om så den får yta. Ibland delar den sig själv på mitten liksom.

Lägg sedan på sidan på lägre värme på en bit aluminiumfolie i femton minuter. Lägg upp på en liten skärbräda och skiva till servering. Eller skär i fyrkanter.

4 portioner stekt eller grillad halloumi

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400-500 gram halloumiost, 2 ostar
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Skiva halloumiosten i ca 0,5 cm tjocka skivor. Den kan också grillas hel (se ovan) eller i grova bitar och sedan skivas och delas till servering. Eller träs på spett i stora kuber.
  2. Vänd eller pensla halloumiosten med olivolja och lägg upp på en tallrik.
  3. Värm en stekpanna eller tänd grillen.
  4. Stek eller grilla halloumin ca 3-4 minuter så den får färg men ej bränns.
  5. Vänd sedan osten försiktigt och stek eller grilla andra sidan ljust brun.
  6. Halloumiosten är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 292 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.