Stekt eller grillad Halloumi

Halloumi är en salt ost som man kan steka eller grilla utan att osten smälter. Halloumiosten håller sig fast ändå och har gott tuggmotstånd.

Halloumiost är gott som vegetariskt alternativ att steka eller grilla istället för kött.

Det finns även svenska ysterier som gör grillost, eldost eller stekost i samma stil som halloumi som du såklart kan ta istället.

4 portioner stekt eller grillad halloumi

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400-500 gram halloumiost, 2 ostar
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Skiva halloumiosten i ca 0,5 cm tjocka skivor. Den kan också grillas hel (se ovan) eller i grova bitar och sedan skivas och delas till servering. Eller träs på spett i stora kuber.
  2. Vänd eller pensla halloumiosten med olivolja och lägg upp på en tallrik.
  3. Värm en stekpanna eller tänd grillen.
  4. Stek eller grilla halloumin ca 3-4 minuter så den får färg men ej bränns.
  5. Vänd sedan osten försiktigt och stek eller grilla andra sidan ljust brun.
  6. Halloumiosten är klar att servera.
Grillad halloumi på spett på grillen
Halloumi kan du marinera och trä på spett i stora kuber att grilla på utegrill eller steka i ugn, stekpanna eller grillpanna.
Marinerade halloumi på spett.
Halloumin skär du i grova tärningar så de håller ihop och ej trillar sönder och av från spetten.
Marinerad halloumi i currypasta
Halloumin blir extra god marinerad - ta valfri marinad - ovan i currypasta. Grillar du med träspett så lägg dem i blöt en halvtimme innan.
Lägg upp den stekta halloumiosten på fat och servera.
Lägg upp den stekta halloumiosten på fat och servera.
Stekt eller grillad Halloumi
Stekt eller grillad Halloumi
Halloumi är en ost som inte smälter när du steker den. Kan också grillas.
Halloumi är en ost som inte smälter när du steker den. Kan också grillas.

Tillbehör

Grilla gärna lite grönsaker samtidigt som osten ex. förkokta knipplökar, paprikahalvor, zucchini i skivor, kokt majs samt aubergine i skivor.

Helgrillad halloumi

Halloumin kan också grillas hel eller i två delar runt om så den får yta. Ibland delar den sig själv på mitten liksom.

Lägg sedan på sidan på lägre värme på en bit aluminiumfolie i femton minuter. Lägg upp på en liten skärbräda och skiva till servering. Eller skär i fyrkanter.

E-mail
Medel: 3.7 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 292 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-12