Småtomater i balsamvinäger

Introduktion och förberedelse

Små tomater, körsbärstomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt men ändå festligt tillbehör till grillat och på buffé.

Gott till det mesta och lätt att laga. Enkelt att dubblera till många.

Lyxigare variant

Vill du lyxa till tomaterna så kan du ta fina ekologiska mogna tomater som körsbärstomater; fin kallpressad olivolja, svensk honung, nymalen svartpeppar, flingsalt, färsk basilika samt finare balsamvinäger.

Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag brukar använda kostar runt 100 kr för en liten flaska från Modena i Italien men du kan också ta dyrare varianter märkta Tradizionale, DOC och D.O.P.

4 portioner småtomater i balsamvinäger

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk fin balsamvinäger
  • 1 tsk flytande eller vanlig honung
  • 3 msk fin olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja eller basilika (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och lägg i en kastrull och tillsätt olivolja, balsamvinäger och honung.
  2. Värm tomaterna tills honungen smält och tillsätt salt och vit- eller svartpeppar.
  3. Servera småtomater i balsamvinäger varma eller ljumma från ex. en skål eller direkt på tallrik.
  4. Garnera ev. med hackad bladpersilja eller basilika.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 69 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.