Olika marinader till kyckling
Här hittar du olika marinader som passar till kyckling. Du kan sedan grilla, steka eller ugnssteka kycklingen.
Kycklingmarinaden passar till kycklingfilé, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Tillagning
- Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med den kyckling du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfiléer lite eller dela den i mindre bitar ( om du vill trä på spett sedan). Kycklingklubbor kan du dela i mindre delar eller marinera hela.
- Gör du dubbelsats av ex. yoghurtmarinaden så är de goda till som sås. Då tar du undan halva marinaden i en skål och serverar till kycklingen sedan som sås. Ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
- Torka ev. bort söt marinad (som annars lätt bränns på speciellt grill) och salta samt peppra kycklingbitarna något.
- PÅ GRILLEN: grilla några minuter på varje sida så att det får färg och sänk sedan värmen eller slå in i folie och låt steka klart på låg värme ca 5 minuter utan ben och 10-15 minuter med ben.
- I UGN: sätt ugnen på 200 grader. Fördela kycklingen på grillgaller med ugnsplåt under fylld med någon cm vatten. Eller lägg dem i valfri ugnsform eller ugnsfast panna. Stek kycklingen i ca 30 minuter tills den har fin färg och är genomstekt.
- Kolla så att kycklingen är genomstekt: skär ett snitt mot mitten och se så köttet är tillagat eller använd en temperatur med en stektermometer. Stektemperaturer: Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben: 68-70 grader. Kycklingklubbor, kycklinglår, hel kyckling och kyckling med ben: 70-75 grader.
Varianter
Kycklingmarinad kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta:
- Olja - olivolja, majsolja, rapsolja eller solrosolja - vilket som funkar.
- Något syrligt som vinäger, vin, citron eller yoghurt.
- En eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, spiskummin, senap och soja.
- Något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap.
- Sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter, söt soja eller sweet chilisås.
Låt tiden göra sitt
Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Salt eller inte salt
Själv brukar jag undvika salt (och salta ingredienser som soja) i marinaden om jag ska marinera längre än någon timme. Salt drar ut vätskan ur det du marinerar. Med fisk är detta bra då det ger ett fast fiskkött men med kött så kan det bli lite torrt vid lång marinering - det är dock valfritt.
Naturligt mörande ingredienser
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Söt marinad bränns snabbt
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling.
Dubblera marinaden och ha som extra sås vid sidan
Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten. OBS sätt undan halva marinaden innan och använd inte den halvan att marinera kycklingen i. Marinad som du använd att marinera kycklingen i kan du ej servera till som sås efterråt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal