Bruschetta

Introduktion och förberedelse

Bruschetta med vitlök, tomat samt olivolja, lite vinäger och färsk basilika. Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. Italienskt grillat bröd. Det viktiga är fina mogna tomater, finaste olivolja och vinägern samt färsk basilika.

Strö över lite flingsalt vid serveringen med. Det går utmärkt och blir bättre om du tar dagsgammalt bröd till bruschetta - perfekt att laga på gammal bröd och brödrester alltså. Dagsgammalt surdegsbröd, Italienskt lantbröd eller levain är perfekt.

Passar också som tilltugg om du grillar små snett skurna bröd som skivad baguette.

Riktigt fina blir brushettorna med skalade tärnade mogna tomater - så kallad tomatconcassé. Jag gillar att ha med avokado med men det är valfritt.

Vintips till bruschetta:

Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.

4 portioner bruschetta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora skivor bondbröd, surdegsbröd eller 8 mindre skivor ex. surdegsbaguette (får gärna vara dagsgammalt)
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 16 cocktailtomater, 4 kvisttomater eller andra goda mogna tomater
  • 2 tsk fin rödvinsvinäger eller vit balsamvinäger
  • 10 blad grovhackad färsk basilika
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
  2. Gnid in bröden med vitlöksoljan.
  3. Skär tomater i grova tärningar.
  4. Blanda i en skål tomat, resten av olivoljan, vinäger, salt, svartpeppar samt grovhackad basilika.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
  6. Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomatsalladen på.
  7. Garnera eventuellt bruschettan genom att ringla över lite extra olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept