Bruschetta

Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd. I Italien grillar man gårdagens bröd och kallar det bruschetta.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. Passar också som tilltugg på små bröd ex. skivad baguette.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.

4 portioner bruschetta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora skivor bondbröd, surdegsbröd eller 8 mindre skivor ex. surdegsbaguette (får gärna vara dagsgammalt)
  • 8 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 16 cocktailtomater, 4 kvisttomater eller andra goda mogna tomater
  • 2 tsk fin rödvinsvinäger eller vit balsamvinäger
  • 10 blad grovhackad färsk basilika
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
  2. Gnid in bröden med vitlöksoljan.
  3. Skär tomater i grova tärningar.
  4. Blanda i en skål tomat, resten av olivoljan, vinäger, salt, svartpeppar samt grovhackad basilika.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
  6. Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomatsalladen på.
  7. Garnera eventuellt bruschettan genom att ringla över lite extra olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer