Bruschetta
Bruschetta med vitlök, tomat samt olivolja, lite vinäger och färsk basilika. Italienskt grillat bröd med topping.
Tillagning
- Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
- Gnid in bröden med vitlöksoljan.
- Skär tomater i grova tärningar.
- Blanda i en skål tomat, resten av olivoljan, vinäger, salt, svartpeppar samt grovhackad basilika.
- Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
- Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomatsalladen på.
- Garnera eventuellt bruschettan genom att ringla över lite extra olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Serveringsförslag
- Gott, nyttigt och enkelt som förrätt eller tilltugg vid grillen, fest eller till buffé.
- Strö över lite flingsalt vid serveringen med.
- Passar också som mindre portioner som tilltugg om du grillar små snett skurna bröd som skivad baguette.
Går utmärkt att laga på gammalt bröd
Det går utmärkt och blir bättre om du tar dagsgammalt bröd till bruschetta - perfekt att laga på gammal bröd och brödrester alltså. Dagsgammalt surdegsbröd, Italienskt lantbröd eller levain är perfekt.
Val av ingredienser
- Det viktiga är fina mogna tomater, finaste olivolja och vinägern samt färsk basilika.
- Riktigt fina blir brushettorna med skalade tärnade mogna tomater - så kallad tomatconcassé.
- Jag gillar att ha med avokado med men det är valfritt.
Vintips
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal